Малинов адмирира проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз"

По самия договор е преведено само авансово плащане
15 авг 2024 11:31, Гергана Попова
10
Малинов адмирира проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз"
Снимка: БГНЕС

Адмирирам и приветствам тази проверка на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз", защото тази тема е добре да бъде затворена. Това каза за БНТ служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

"Проверка е установила, че няма извършени нарушения по отношение на обществената поръчка и тя е проведена в съответствие с изискванията и принципите на Закона за обществените поръчки и няма индикатори за измама. Но виждам, че за много от проектите, по които работим има хора на статуквото, които са свикнали да живеят и да изграждат това статукво, експерти, които са изграждали и са живеели в една енергетика, изцяло зависима", добави Малинов.

По думите на служебният министър, фокусът на проверката е върху обществената поръчка и изпълнението на самата нея на база сключения договор.

"По самия договор е преведено само авансово плащане. Това плащане е обезпечено на 100% от изпълнителя и други плащания към него не са извършвани във връзка със строителството на самите сондажи. Към този момент са заплатени дейностите, свързани с проектирането, издаването на разрешение на строеж и екологичната оценка. Но европейски средства не са изразходвани за строителство на тези сондажи", каза още Владимир Малинов.

Малинов коментира, че категорично страната ни ще се опита да предоговори договорът с турската компания Боташ, чието изпълнение сега е сериозна финансова тежест за "Булгаргаз". И добави, че не е тайна за никого, че българската енергетика е била безспорно зависима от един източник, а това е Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Страната
При приемане на еврото ще има период, в който ще се ползват и двете валути
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
ВКР преди 3 седмици
Господинат се прави, че не разбира какво се случва и прави политически/евроатлантически манипулации.Европрокуратурата разследва за присвояване на средства. Проверка на близкото обкръжение/родата ще покаже с колко се разминава имотното състояние на лицето с официалния доход. АДФИ била проверявала процедурата и всичко е точно. А не казва, че по същото време роднина на шефа на агенцията е назначена в проверяваното дружество.Това са лесно проверими факти и прокуратурата вече ги е хванала.
5
0
 
0
 
! Отговори
aman преди 3 седмици
На тоя - що му умивате коментариите> Да не го държите за шлифера? Или ви е страх да не ви резне рекламите?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТОЗИ Е ОТ РАДЕВИТЕ СЛУЖЕБНИ УПРАВЛЯВАТ СИ 4 ГОДИНИ БЕЗ ДА СА ИЗБИРАНИ
3
0
 
3
 
! Отговори
Вижте го преди 3 седмици
Хубаво тоя.Той е един от подписалите корупционния договор с Боташ,по който плащаме по един милион на ден и така още 13 години.И децата,които сега са 10 годишни ще плащат, за да може Радев да си пълни чекмеджето,а бившият министър на Енергетиката Росен Христов да си живее бейски в Дубай.
2
0
 
2
 
! Отговори
Хммм преди 3 седмици
Този ми изглежда много съмнителен. Вчера като започна да обяснява по телевизора как "всичко било наред", не знам си как "нямало нарушения", веднага ми светна червената лампичка, че този явно има нещо гнило около него.
1
1
 
9
 
! Отговори
Я да му направят преди 3 седмици
И на него проверка колко имота е купил през последните години и на каква стойност е изповядал сделките. Нещо много парцели, апартаменти и къщи е събрал. Да му видят и командировка те, с кого се е виждал, какви комисиони за Милиони е събрал за 5 години в Булгартрансгаз като директор?