КТ "Подкрепа": Равни заплати за еднаквите длъжности

Депутатите взимат около 7 хил. лева заплата
16 авг 2024 10:33, Инна Ангелова
13
КТ "Подкрепа": Равни заплати за еднаквите длъжности
Снимка: БГНЕС

КТ “Подкрепа” е на мнение, че заплатите за една и съща длъжност трябва да се уеднаквява. Поводът за мнението е, че месечното възнаграждение на висшите държавни служители отново скача. Така основната заплата на премиера става почти 11 хиляди лева месечно - 500 лева повече отколкото досега. Тук не се включва класът прослужено време.

Депутатите пък ще получават с над 300 лева повече, отколкото през предишното тримесечие, а основната им заплата става почти 7 хиляди лева.

"Очакваме до средата на септември ръстът да е факт. Стачната готовност остава, защото служителите са предпазливи към обещанията. Политическата криза води до неспазване на законодателството, касаещо заплатите в администрацията", коментира Кремена Атанасова от КТ “Подкрепа” от Нова.

По думите ѝ от 2012 г. в държавната администрация няма клас прослужено време. "Има над 10 хиляди свободни работни места, а това е около 10% от щата. Същият е и броят на пенсионерите, работещи в администрацията. Порок на законодателството е разликата между заплатите при вършене на една и съща работа, трябва да има политика, която да изравни балансите", категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
В 2300 обекта се използват радиоактивни отпадъци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Ева преди 3 седмици
И равни пенсии за еднаква работа-напр.при учителите.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пенсионерите са доста зле с тези 900 лева и нещо средна пенсия за стаж и възраст. Основната заслуга за тези ниски пенсии са укриващите доходи от частния сектор. Първо няма пари за сегашните пенсионери и второ, укривалите доходи като се пенсионират реват, че пенсията им е ниска. Към това кто прибавим, че повече от 25% от осигуровките за пенсия държавата насила ги пренасочи към частните фондове и сегашните пенсионери са още по-зле. Държавната администрация е с доста ниски доходи на фона на останал
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А пенсионерите нека карат със 600 лева,срамота е,всичките имате родители,голям грях носите в себе си!
7
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Средната заплата в държавната администрация е по-ниска от средната заплата за София.
6
3
 
3
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 3 седмици
Клас прослужено време не се получава от доста администрации. Само богоизбраните, като НАП и др. получават пари за прослужено време и ДМС. Не се заигравайте със заплатите в държавната администрация, защото и там важи правилото-разделяй и владей.
5
4
 
5
 
! Отговори
Тя преди 3 седмици
Класът прослужено време не е отпаднал в държавната администрация или поне не навсякъде. В съдебната система е дори 2%, освен ако тя не е държавна администрация. По класификатор ниски заплати, като добавят бонуси, дмс, клас, участия в комисии и т.н се увеличават поне по 3
4
1
 
14
 
! Отговори
uha преди 3 седмици
Кметът на Горно надолнище със заплата на кмета на София. Бравос. Ще се изколят по селата. То селският бюджет няма само за заплатата му да стигне. Президентът на КНСБ и президентът на НРБ и президентът на ФК Ужас(Опан) с равни заплати...
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
240 * 7 000 = 1 680 000, т.е. за година 20 милиона. Това му се вика живот, ходиш, а може и да не ходиш, може и да не се изказваш, но паричките сигурни. Ако решиш и да участваш в некоя комисиика - бонус! Така че вие балъци що учите? То за депутат не се иска висшу?
2
1
 
24
 
! Отговори
Помня преди 3 седмици
Съгласен съм. Сега заплатите са определят от това дали си подмазвач и доносник на шефа. И някога беше така.
1
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Проклети да са!Бог да ги накаже и убие до 9 коляно тези сегашните депутати!Амин!