Димитър Ганев: Не съм оптимист, че бързо ще успеем да се изравним със западните държави

Според него у нас месианство постепенно ерозира
11 сеп 2024 08:40, Нели Христова
62
Димитър Ганев: Не съм оптимист, че бързо ще успеем да се изравним със западните държави
Снимка: БГНЕС

Месианският модел в България ерозира, но не си е тръгнал, защото е дълбоко вкоренен в нашата почва. У нас мислим политиката не през идейни разломи, а през личности.

Проблемът да няма правов ред у нас е, че нямаме традиция с него, докато в западните страни той е факт от векове.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от социологическа агенция "Тренд" Димитър Ганев, който издава и новата си книга "Българската политическа почва"

"Основната идея на книгата е да покаже, че нито едно от тези събития, на които ставаме свидетели днес, не е само по себе си, а то има своите основания някъде назад в годините. Всяка една реакция на обществото и на политическия елит има своите корени някъде в почвата", сподели политологът.

В изследването си той показва, че тази почва се е формирала бавно през вековете и тя по специфичен начин реагира на големите политически тенденции, които идват отвън и ражда българска реакция, чиято основа се корени някъде назад в миналото. Анализаторът показва и основните характеристики на българската политическа култура. „Идентифицирайки основните от тях, без да претендирам за изчерпателност, можем да открием колко много от днешните събития се обясняват от тях под една или друга форма“, каза той.

Имайки предвид характеристиките на българската политическа култура, Димитър Ганев не е оптимист, че бързо ще успеем да се изравним със западните държави. "Трябва да минат поколения, за да може да се случи определена културна промяна", подчерта политологът и даде пример със съдебната реформа и липсата на върховенство на закона, за която толкова много се говори през последните години.

Според него ако се вгледаме в страните, които ние даваме за пример и към които се стремим, като Великобритания или Германия, там правовата държава съществува от векове. А у нас от едва 35 години, защото периодите преди това едва ли могат да попаднат в категорията правова държава, смята политологът.

"Проблемът е по-дълбок и той е, че нямаме традиции с правовия ред, а държавите, към които се стремим живеят от векове в правов ред. Няма скоро да живеем в държава, в която има върховенство на закона и правов ред, какъвто има в западните държави. Трябва да минат поколения. Можем само да се надяваме да сме в тенденция, т.е. постепенно да изграждаме правов ред и да няма стъпки назад в това отношение", заяви Ганев.

Политологът подчерта, че всички големи събития, които разтърсват страната ни, в крайна сметка идват отвън. Той е съгласен с тезата за "одомашняване на процесите" на един от големите познавачи на Балканите Дияна Мишкова, която цитира в изследването си.

Освобождението на България през 1878 г., попадането в съветската сфера 1944-1947 г., краят на Студената война и падането на комунизма са все събития, които са в резултат на външни процеси за страната ни.

"България не е субект, а е обект на тези процеси. Въпросът е къде е нашата роля в тях, защото ние без съмнение имаме такава. Тя е, че им предаваме локален характер. Когато тези процеси стъпят на наша територия, те преминават през определена трансформация, именно защото те не лягат на голо поле. Те лягат на българската политическа почва и тя придава български характер на всички тези периоди и режими. Да вземем например социализмът. Той идва отвън, но можем ли да кажем, че той е същият като в Полша, Чехословакия, Унгария или СССР. Категорично не. Съвършено ясно се вижда, че той има други характеристики, особено след втората половина на 60-те и 70-те години. Можем ли да кажем, че либералната демокрация у нас е същата, като във Великобритания или Германия. Категорично не. Когато тези различни политически вълни идват в България, лягайки върху българската политическа почва ние ги правим различни, защото у нас има специфична политическа култура", заяви Димитър Ганев.

Една от характеристиките на нашата политическа култура, която има своите исторически основания, е очакването на Месията. "Ние мислим политиката през личности. Винаги в нашата история е имало една личност, която стои отпред и към която общо взето адресираме нашите проблеми и персонализираме властта през нея. Дали ще се казва хан, цар, впоследствие султан, отново цар и генерален секретар – това е история на един човек, който е концентрирал общо взето цялата власт в ръцете си и ние отправяме към него всичките си политически искания и очакваме решения от този човек. Това дава отражение и върху последните 35 години. Когато се разпадна двуполюсният модел, ние отново проявяваме тази характерна за нас черта. Посочваме един, даваме му цялата власт и му казваме да оправи всичките ни проблеми“, каза политологът, имайки предвид месианския модел след 2001 г.

Ганев смята, че това месианство постепенно ерозира, защото кандидатите за нови месии през 2021 г., като Слави Трифонов и след това Кирил Петков и Асен Василев получиха в пъти по-малко подкрепа, отколкото, в началото на модела през 2001 г., когато за цар Симеон ІІ гласуваха над 2 милиона души.

"Посланието на българските граждани тук е следното: ние си взехме урока, явно няма стане така да дадем на един човек властта и той да ни оправи. Затова ви даваме мандат на първа политическа сила, но се договаряте с другите и така ще управлявате. Нашият политически елит не издържа този тест. Нашите политици не успяха да се договорят и да създадат някаква форма на стабилна власт", каза анализаторът.

Според него месианският модел не си е тръгнал от България. "Той не може да си тръгне толкова лесно, трябва да минат още поколения, защото е дълбоко вкоренен в почвата. За разлика от Великобритания, където елитите са се раждали на базата на социални конфликти, на база на противопоставяне между аристокрацията и краля например, у нас не е имало такива процеси. Затова и мислим за политиката през личности, а не през идейни разломи", заяви Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Избори 2024
Участието на ДПС на изборите остава под въпрос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Как да се изравним с толкоз копейки тук?
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защо пък трябва да се изравняваме със западните държави? Та те са по зле от нас в много отношения. По добре да се изравним с Китай и да имаме развита икономика с индустриални производства. На запад нямат нищо вече. И културно с в упадък. Само печатат едни пари и се занимават с джендърски проблеми.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Време е вече хората да спат да вярват в религиите, астрологията, плоската земя и др.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Този говори точно обратното на истината. До 1989 година бяхме правова държава и престъпниците ги осъждаха според закона. След 1989 година досега, вече 35 години не сме правова държава. Ако бяхме правова държава политиците след 1989 щяха да са в затвора, а не на власт.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До западния свят "Запада привлече умните и желаещи да се развиват българи , те работят и развиват икономиката ." ---------------- демек "западният свят" няма никаква изгода България да стане едно хубаво място за живеене щото тогава хората няма да искат да я напуснат?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колоко е прозТу :Урсула=Нинова , САМО ЗАГУБИ !
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЩО ВЕ , нали мечтите още са безплатни , даже Запада ще стане по-зле от нас !?
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Този уж много умния,който от години промива мозъците на наивниците,чак сега ли се досети,че ще ги достигнем в необозримото бъдеще! Но пак не се е досетил,че ако продължим да блеем и не си отвоюваме държавата от продажните управници в скоро време тя ще изчезне,ще изчезнем и като народ! Трагичното положение на страната ни се дължи и на всички лаладжии като този,които непрекъснато разнасят по медиите престъпници,които налагат като "МЕСИИ "и така престъпно манипулират канарчетата! Не им вярвайте!!!
41
2
 
0
 
! Отговори
западния свят преди 6 дни
Запада привлече умните и желаещи да се развиват българи , те работят и развиват икономиката .
40
1
 
1
 
! Отговори
Минуващ преди 6 дни
"Голямата грешка на системата беше в затворените граници" -- ако това беше Голямата грешка на системата, с мед да я намажеш! Истинската "грешка" беше, че живяхме в тоталитарна безправова система и никакво оправдания за затворени граници и някакви други битовизми, може да поправи това мракобесие и този затвор за душата. Сега имаме свобода и всичко е различно. Дори да затворят границите, дори да спрат бананите, всичко е различно от изходната позиция на свободни индивиди.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
НИКОГА няма да успеем! Ако не се ПРОМЕНИМ!
38
2
 
2
 
! Отговори
шурея преди 6 дни
До Дядо Соци.Да,хората имаха големи очаквания но не знаеха нищо за живота зад желязната завеса.нямаха и елементарна информация.Те виждаха магазините на "Кореком" но не си задаваха въпроса как е произведено.Голямата грешка на системата беше в затворените граници.Нужни са години,да се сменят поколенията.С деца и внуци на АБФК ново общество не се гради.Няма как да се получи.
37
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 6 дни
Всякакви се изказват неподготвени. Западните страни тръгнаха на заден и ние ще ги чакаме не трябва да ги гоним право на българския.
36
1
 
12
 
! Отговори
Историк преди 6 дни
Изравняваме се със Запада.Че как? Имаме свръхбогати, точно както на Запад. Доганчо, Шиши, баце Бойко. имаме си и свръхбедни ПАК както на Запад, дето спят по парковете и ровят в контейнерите. Имаме си и мигранти дето се колят. Имаме си крадливи политици - Кокорчо и Кирчо, имаме си си мафиоти Вълци и Очички и Маджовци. ТОЧНО КАТО НА ЗАПАД... Комунисти? Ами такива НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ.Имахме едни дето се самопределяха на комунисти за да крадат по-лесно.Те сега СЪЩИТЕ се самопределят на евроатлантици
35
2
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 6 дни
40, умнико, стига си работил за САЩ и ЛГБТ! Къде видя комунистически и руски правителства? Та вие самите сте чеда на КОМУНИЗМА, ваштомамми- и на вас и на бащите ви и на мките ви и на дядовците ви КОМУНИСТИН. Мръссссна сгяан, разкарайте се от България.
34
1
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 6 дни
За какво изравняване със западните държави си мечтае тоя? Първо, трябва да имаме хора и то умни и надъхани хора. Ние нямаме, защото същия тоя Запад ги подлъгва за шепа стотинки. Тук с индоподобни индивиди няма как да настигнем Западни държави след поколения. По престъпност може да ги настигнем, да. И второто условие, което е не по-маловажно-НИЕ СМЕ КОЛОНИЯ!А колониите никога не настигат колонизатора! За да настигнем Запада, ние трябва да станем КОЛОНИЗАТОРИ!
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да де ама я да видим БГ ОЛИГАРСИ РОЖБИ НА КРЕМЪЛ- ОГРАБИЛИ ДЪРЖАВАТА И БАНКИТЕ- ЩОМ КРЕМЪЛ КАЖЕ И РАЗВЪРЗВАТ ЩЕДРО КИСИИ ЗА СВАЛЯНЕ И КАЧВАНЕ НА УДОБНО НА КРЕМЪЛ ПРАВИТЕЛСТВО- СЕГА НИ ДЪРПАТ КЪМ БРИКС- Я ВИЖ КОПЕЙКИН КАК УДОБНО ЛИЖЕШЕ КРЕМЪЛСКИ КРАЧЕТА В МОЦКВА- НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ДЕТЕ НА ЧИСТАЧКА И РАБОТНИК- ВЛЕКАТ ТЕ МИЛИОНИТЕ- Е НА ГЛЕДАЙТЕ ДОАНЯ- АМАН ОТ КРАДЦИ!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Дядо Соци: Бизнеса го убиха комунистите и мутрите. Родителите ми за 2 години с бизнес правят пари за 3 апартамента, идват 97ма 3ма надути мухлььовци и викат "1/3 от оборота или си чао". Отделно шевчетата им, кредитни милионери всичките членове на бсп и после в герб или при царя, напазаруваха и после всички други платиха със спестеното и изкараното. Как се прави бизнес в такава среда ? Българина който се е борил за тая държава и който я е изградил го убиха. Само анимационни герои останаха.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
политиците се справят по-добре от гражданите. Вижте как се шофира, пияни дригирани, всички бягат в Гърция и Турция, понеже облужването от нервни хора... манталитета е леш, това се оправя бавно, другото ще дойде от самосебе си. Пък и запада не са цвете, не знаеш мъж ли си жена ли си....
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До до 8:Ей льоольо, Крум и Симеон се обръщат в гроба си. Точно като западняците сме дали култура и религия на почти целия полуостров, че и към Русия преди да ни завземат Османците.И с тази география, няма как да колонизираш и да искаш.