Меглена Плугчиева: Парламентът осакати Конституцията

В тези 30 години си изградихме някаква българска демокрация
Обновена: 16 авг 2024 09:32 | 16 авг 2024 09:28, Гергана Попова
22
Меглена Плугчиева: Парламентът осакати Конституцията

Трябва да признаем, че парламентът е еманация на нашето общество. Ние с гласуване или с не гласуване избираме тези хора и ги изпращаме в парламента. Те от своя страна коват закони – те осакатиха Конституцията, резултат от това осакатяване е ситуацията с избор на служебни премиери и така се мултиплицира проблема. Това каза за bTV Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер.

По думите й, в тези 30 години си изградихме някаква българска демокрация, която не е спойка, не обединява обществото, а катализира индивидуализма.

„Ние не съумяваме да променим всичко това. Вече социалната тъкан на обществото е силно ерозирана и това е много опасен процес“, добави още Плугчиева.

„Защо 5 години по-късно ги търсим? Сигналът е подаде от банката през 2021 г., започва разследване през 2022г., което е преустановено, а след това разследването се връща при същия прокурор, който го е спрял. Отново опираме до темата за сложени „наши“ хора, които работят  в нечий партиен интерес и при смяната на един или друг това проличава. Така пак стигаме до основния проблем на обществото – Какви хора ние изпращаме в парламента? Ние трябва да се замислим върху точно този проблем. Иначе свикваме с посредствеността, с корупцията – която става ежедневие“, каза Меглена Плугчиева.

Има и друг заем, отпуснат на Румен Гайтански-Вълка за „Булгартабак“, който обаче Антикорупционната комисия и председателят ѝ Антон Славчев не разследват.

„Ето пак двоен стандарт, който се прилага. Освен това всички се оплакват от това, че се точат делата изобщо като време и има безнаказаност. Това обаче са случаи с обществена значимост, по които прокуратурата трябва да даде отговор на обществото. Пак се връщаме до изходната позиция на парламента, а от него – към нас като общество“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Не са изключени изненади за вота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще оставим Вълка и Мавродиев, за да се захванем Булгартабак. Така я мислят Остарелите деца със специални потребности.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Партия означава Парче, Част. Всяка прослойка от обществото праща своята част представители да защитават интересите и. Многопартийната система праща много части и тези части трябва да се балансират и контролират. Това става чрез конфронтация и парламентиране, което означава обществено обсъждане. Единство и съгласие има само в диктатурите.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази ти маджийска се лянка пак ли я готвят за външен министър. Да ме направят мен вътрешен министър как ще ги натръшкам цялото семейство по затворите
19
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Тая бънгия като каква я питат за мнение....??
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая баба пак прави заявка да е министър!
17
0
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
До 8 номер - - и тези, коите НЕ гласуват избират.... Нали знаете, че дали ще избера между сирене и кашкавал - или ще кажа, че няма да избирам нито едно от двете е все ИЗБОР!!!! Имам три избора - сирене, кашкавал или да не избирам... Като да не избирам - ПАК Е ИЗБОР..... Така, че негласувалите избират не по-малко от гласувалите....
16
1
 
1
 
! Отговори
Меглена първо даВиди преди 3 седмици
гредата в своето око, после да търси сламки в чуждите очи. 45 години посредствеността нарочно беше поставяна над интелекта и таланта. Партийните шайки командваха всичко и хората щат не щат даваха подкупи, за да могат да постигнат дори най-дребни успехи или за да се сдобият с нещо, което им е жизнено необходимо. Така свикнаха с корупцията.
15
0
 
1
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 3 седмици
"си изградихме някаква българска демокрация" - откога анархията и узаконения грабеж са демокрация? Може би са пренаписали речника?
14
1
 
2
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
Другарката Плугчиева по образование е ГОРСКИ!ЛЕ-СО-ВЪД!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев каза ясно, че винаги се ръководи от конституцията и законите на страната. Може да не му харесват хората от домовата книга, но спазва закона. Това е формулата. Няма как партиите да не сложат в институциите техни хора, но законът трябва да се спазва. Трябва да има правила. Иначе няма да стане. Става по-голяма каша и идва момент, когато се стига до ситуация като тази в момента.
12
2
 
2
 
! Отговори
Красивая преди 3 седмици
Тьи так красивая, таварищ Плугчиева!
11
1
 
3
 
! Отговори
бай Ждръмби преди 3 седмици
Тази какво работи?
10
2
 
4
 
! Отговори
КОЙ Е ТОВА? преди 3 седмици
ТОВА ТОШКО ЙОРДАНОВ ЛИ Е?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Корупция се вихри там,където няма гражданско общество.Нашата апатия захранва банковите им сметки.Докато не разберем,че сме бедни,защото много ни крадат и не се опълчим срещу тая напаст,няма да се оправим.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой ги избира като само 10% ходят на избори :)))
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мара петолевката от СДС :)))
6
0
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 седмици
До до1 - Те само изглеждат различни, но еднакво негодни. Всъщност, всички те са деца и внуци на една и съща партия-майка. Днешното партийно уж-разнообразие е само за парлама. Коренът им е един и същи, борбите им са не за благото на народа или за справедлив обществен ред, а за големия черпак и за местенце колкото е възможно по-близко до общия казан/държавната хазна.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това се случва,защото всички сме подкупни-народа се задоволява с малко,а тия по върховете с много.
4
1
 
1
 
! Отговори
Права е жената! преди 3 седмици
45 години наши хора действаха "в нечий партиен интерес" и всеки си знаеше мястото! А през последните 35 години на различни позиции успяват да се промушат и хора от други партии, които облагодетелстват техните си съпартийци. На какво прилича това?! Върнете ни държавата! Все пак, ние сме партия столетница и е редно нашите хора да са с предимство.
3
1
 
3
 
! Отговори
КИРЕ преди 3 седмици
ИЗГОРИХА АРХИВИТЕ НА ЦК НА БКП ,ПРИКРИХА ТЕХНИТЕ АГЕНТИ КАТО ЖЕЛЕВ ,ИВАН КОСТОВ, И ОЩЕ СТОТИЦИ КОИТО И СЕГА ТРОВЯТ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ ,НАРОДА ГО РАЗБРА ,НО ВЕЧЕ Е КЪСНО ,ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ Е ПЪЛНА КАША