Д-р Орлин Колев: Президентът узурпира властта

Следващите месеци ще са решаващи за това кой ще държи МВР, смята Милен Желев
19 авг 2024 21:24, Красимир Ангелов
112

Правителство с премиер Горица Кожарева няма да има. Заради това, че в предложения от нея състав сегашният вътрешен министър Калин Стоянов остава, президентът отказа да подпише указа.

Решението на Радев да не подпише указа експерти тълкуват като опит за реванш след последните промени с основния закон.

Още по темата
"Президентът някак узурпира властта и постави обществените процеси, държавните дела в зависимост от своята воля. Подборът и структурата на служебния кабинет е предоставена единствено на служебния министър-председател по смисъла на Конституцията, с който президентът би следвало да се съобрази. Президентът наруши Конституцията", категоричен е преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев.

"Кризата не е конституционна, кризата е политическа и това се дължи на неспособността на Народното събрание да попълни списъка, който беше предвиден в конституционния текст, измежду които президентът да избира за служебен министър-председател", каза конституционалистът доц. Наталия Киселова.

"Това е прецедент. Досега не сме имали такъв текст на Конституцията. За първи път се случва това", подчерта д-р Колев.

Топката сега е в полето на Народното събрание, категорични са експертите.

"Президентът не иска да провежда разговори с тези, които са потенциални кандидати и иска ново попълване на списъчния състав", посочи доц. Киселова.

"Той има доста съветници от сферата на конституционното право, т.е. добре си е опекъл работата. Това вътрешно ведомство, което би било физическия гарант за провеждане на честни избори би трябвало да бъде по всяко време на годината деполитизирано, без значение дали има редовен или служебен кабинет. Това не се случва и тези два месеца или повече до следващите избори всъщност биха били решаващи за това кой ще държи МВР и как ще се преведат изборите", коментира политологът Милен Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от Политика
СГП ще извърши проверка по сигнала на Горица Грънчарова-Кожарева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
До 71 анонимник. И къде я видя моята тъпотия бе, шушляк глу.пав? В точните и убедителни аргументи ли? А ти правопис в родното си село ли учи?
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Орлинчо, продаде се за дребни парици!
66
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен E какви права са му ограничени, бе? Ти чуваш ли се какво пишеш?
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като човек познаваш добре Орлин Колев ще се изсмея, че го цитирате. Какъв преподавател и експерт ... Много бързо забрави кой го изстреля в професионално отношение. Кое е узурпирал президента??? При така написаната конституция не е длъжен да издаде указ на всяка цена...
64
0
 
4
 
! Отговори
кажи бе преди 4 седмици
До Анонимен Ти бял лист , или лист на който някой ти е написал нещо с което не си съгласен подписваш ли , има ли закон който да те задължава да полагаш подписа си под нещо което не одобряваш ?
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Според промените в конституцията правата на президента да ограничени.След като се е стигнало до проблем са виновни онези,които са направили тези промени.Точка по въпроса.
62
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Президентът избра един от "домовата книга", сега е ред на служебния премиер да реди кабинет, а не на президента. Радев наруши конституцията. Той се държи така, сякаш няма поправки в конституцията и връчва мандати на първа, втора, или трета политическа сила. Щом като вече е одобрил служебен премиер, да не му пречи, той сам да си състави кабинет. Така е според поправките в конституцията.
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чета конституцията и никъде не пише, че президентът не може да откаже да подпише указа, но да речем, че е прав преподавателя по конституционно право. Трябва да се иска импийчмънт тогава. Като гледам никой не го прави.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Той или Главчев и Шиши я узурпирват? А може би и 3-мата?
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 66 реалист Моята глупост може да е твоя мечта кат ти гледам тъпoтuятa
58
2
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 4 седмици
До 53. И с кого ще я направи тази партия бе, умник? Нали радеф сам не може да управлява всичко? С кого - Николай Копринков, Димитър Стоянов, Гълъб Донев, Крум Зарков, Весела Лечева, Слави Василев и тем подобни? Ха-ха-ха - мерси!
57
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев нещо спря да ме кефи. Рязко.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Абе *** , кагята се приема кабинет в Парламента , редовен да го наречем , защото всэщност никога не ни се е случвало , той не се ли гласува ,. Това да не го изкараш сега пък намеса на законодателната в изпълнителната власти. Президентът назначава , макар , че ония льольовци го орязаха плиткоумо , все пак той носи и някаква пък макар и орязана отговорност , защо да няма право на позиция . Пък то си е и лично волеизлияние по убеденост и позиция дали да подписва , или да не подписва .
55
9
 
6
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
До 59. Глу.пак, целият хаос в държавата тръгна точно от юмрука на този гнусен злобен подлец и той носи основната вина за тази криза, защото именно радеф непрекъснато провокира разделение - между партиите, между институциите и, респективно, между хората.
54
5
 
0
 
! Отговори
???????????????????? преди 4 седмици
Да хвърляме Ези Тура.Ези - ПеевскиТура - РадевЕбаати избора.Да държавата е Окупирана от Мафията и Кремъл
53
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 седмици
До 41. Целия народ викаш, а? Я пак провери данните колко от "целия" народ гласува за това хасковско недоразумение.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В тези времена ни трябват Радевци , не Кирчовци , Ристьовци и Свинчовци , наричани за кратност " предатели " .
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Доктор по лапане ми мяза. хъмптидъмпти. А да, център за защита от дискриминацията, демек и тоз е *** от стадото лгбтейци. Машалла, сигурно държи на задна прашка и се не поклаща.
50
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Все по-убедиелно Радев се позиционира като държавник , нещо което ни е изключително важно и необходимо в тези смутни времена .
49
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радева, стига си бързала, че ще си чупиш маникюра! Хахахахаха