Каримански: Според новия закон шефовете на БНБ следва да се въздържат от поста на служебен премиер

По думите му случаят е още по-тежък в Сметната палата
Обновена: 19 авг 2024 21:40 | 19 авг 2024 21:36, Красимир Ангелов
5

В действащия закон е записано, че гуверньорът и подуправителите на БНБ могат да излязат в неплатен отпуск и да заемат поста на служебен министър-председател. Но тъй като нашата централна банка има тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), и в същото време направи всичко възможно законът за БНБ да бъде съгласуван с ЕЦБ, беше вкарана цяла глава с член за независимост на централната банка. Независимостта означава, че министър-председателят, който и да е той, след това не би трябвало да изпълнява решения на Министерския съвет, още повече ако е на пост управител или подуправител на БНБ, заяви финансистът Любомир Каримански в предаването "Денят ON AIR", запитан дали има конфликт на интереси, ако Петър Чобанов стане служебен премиер.

Според него новият закон предполага управителят и подуправителите на БНБ да се въздържат от поста на служебния премиер. По думите му случаят е още по-тежък в Сметната палата.

"Нима самата Горица Грънчаров не открива конфликт на интереси да стане служебен премиер и след това да одитира самата предизборна кампания, докато е била служебен премиер? Това е абсолютен конфликт на интереси", подчерта Каримански пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Финансистът е на мнение, че основната грешка е вътре в банка, тя не се е подсигурила с необходимите обезпечения.

"Вероятно е имало натиск върху банката. Защо прокуратурата не се е поинтересувала досега? Банката трябва да бъде максимално прозрачна, там прозрачността липсва. Централната банка е трябвало да бъде наясно дали този кредит ще изяде капитала на ББР и съответно да се вземат мерки. И да се проследи как са прехвърлени всички фирми", настоя Каримански.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Любомир Каримански
Още от Политика
Д-р Орлин Колев: Президентът узурпира властта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кариманчо иска да намекне да не изберат най-неполитическия сред всички Димитър Радев. Вижте наглото чалгарче на къде бие..
2
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
Да, ама са в списъка на домовата книга, нали тъй Каримански? Значи според основният ни закон, макар и променен те могат да поемат този пост. Но според теб излиза, че един закон за БНБ се съобразява много повече с изискванията на ЕЦБ отколкото с нашият основен закон. Но ако пък нашият основен закон допуска шефове на БНБ да заемат поста служебен, кой закон следва да е по-важен, нашият основен или европейският наложен на БНБ?
1
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Тоя пък нали му биха дузпата от БНБ и сега рИве на умрело :))))))))))))))))