Рискуват държавата заради егото на Радев, смята Радомир Чолаков

По думите му сме в конституционна криза, но служебното правителство е във функциите си
Обновена: 19 авг 2024 20:39 | 19 авг 2024 20:39, Красимир Ангелов
57

Президентът не е нарушил Конституцията, защото подписът на президента върху указа за назначаване на служебно правителство е елемент от т.нар. сложен фактически състав. Без този подпис не може да се извърши съставът и не може да бъде назначено правителството. Това коментира председателят на Комисията за изменение на Конституцията в 49-ото Народно събрание Радомир Чолаков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му вече сме в конституционна криза, но служебното правителство е във функциите си и то може да продължи да съществува.

Още по темата
"Ще имаме служебно правителство на г-н Главчев с клатушкаща се вече легитимност. Имаме непрекъсваемо Народно събрание, което може да приема в момента каквито си поиска закони", каза Чолаков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че бавно ПП-ДБ постигат целите си.

"Те създадоха такава психологическа ситуация в 49-ото Народно събрание, че трябваше да се промени Конституцията. Те казват: "Ние ви поставяме в ъгъла, вие изпълнявайте нашите желания". Не е добре за държавата това, което искат", изтъкна Чолаков.


Гостът е на мнение, че няма основание за искане на импийчмънт на президента.

"Рискува се държавата заради его. В момента излиза, че егото е от страна на президента и от страна на тези, които предлагат Калин Стоянов", посочи още Чолаков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Политика
Д-р Орлин Колев: Президентът узурпира властта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес видяхме его само при Калинчо. Нормално е Радев да иска друг вътрешен министър, а не този, който позволи на изборите на 9 юни глиган Дебелян да купува ромски гласове в такива размери, че даже и Борисов се уплаши. От 35 депутатите на ДПС станаха 47 г., а ГЕРБ се оказа с депутат по-малко. И вече три месеца гледаме как глиганът вилнее, ама България не е свинска ко чина и Радев днес постъпи правилно със слугите на Дебелян!
22
6
 
22
 
! Отговори
въй преди 4 седмици
Този "политик" се е объркал! Говори за егото на Радев, а не за егото на Пеевски.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Президентът е взел решение. Явно на г-н Чолаков не му харесва, ами да не гласува за Радев или да се кандидатира за президент. Как да му помогнем не знам ...
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Май наистина някой е дал флашка с информация на ЦРУ, но не е била Любена и не е била информация за Гешев.
19
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поздравления за президента Радев, моите почитания!
18
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този жалък индивид отпадна от листите на ГЕРБ за изборите на 9 юни, след като изръси следната нелепица - Виждам г-н Борисов като премиер, а г-н Пеевски като вицепремиер. Да слагаш на дон Буци вицепремиер без неговото одобрение е смъртен грях и Чолаков се раздели с депутатстването. Та сега каквото и са каже този нелеп човек е все тая. Той е бита карта, прочетен вестник и с влияние в ГЕРБ, каквото има ... Цветан Цветанов.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо заглавието е изписано наполовина, което е казал гостът? Умишлено или да?
16
2
 
15
 
! Отговори
Абе преди 4 седмици
Да не е заради шиши и купения вот а?
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И на него не му е ясно какво казва. Будала
14
0
 
8
 
! Отговори
ЧЛ 99 АЛ.5 преди 4 седмици
Чл.99(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или зам
13
6
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 4 седмици
И кои точно текстове от Конституцията "гази с ботуш" Радев, според теб многознайко? Кой член, кой параграф, коя алинея? Хайде кажи, де?
12
2
 
12
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 седмици
Има разлика между държава и територия (колония) ...
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези ги е страх да не изпишат вежди на Радев и за това казват. Когато Карадарйъ поиска от трибуната на НС Импийчмънт на Радев преди (някъде) 3 години, Борисов каза не бива да му изписване вежди на Радев. Имаше петиция за Импийчмънт с хиляди подписи и онлайн петиция с хиляди хора за Импийчмънт. Но Боку не даде да се подкрепи. Сега Радев на това разчита и гази конституцията с ботуши. Чолаков конституционалист ли е да знае какво е нарушил Радев? Или говори колкото да не заспи?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тук няма ега! Тук има реална заплаха за завладяната държава!
9
1
 
20
 
! Отговори
емо преди 4 седмици
когато се пипа конституцията с нечисти ръце, се получават подобни каши.
8
2
 
22
 
! Отговори
Чудя се преди 4 седмици
Слушаме лакардиите на поредния герав близач
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи Калин Стоянов е много твърдо човек на Пеевски и толкоз.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Свърши се с Шишо!
5
0
 
19
 
! Отговори
хаха преди 4 седмици
И тоя не е в час или просто са му наредили и той да изпълзи и да внушава неистини! Няма его, няма и нарушение или превишаване на правомощия от страна на президента, има несъгласие на един президент да подпише указ за нов служебен кабинет, след като днес много ясно се разбра, че залогът не е кой ще бъде премиерът, а кой ще оглави вътрешното ведомство! Никой обаче не пита, що министър Стоянов е толкова важен и незаменим? Нима вече е решено той да е министър и след изборите?
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вариант е да сменят Калин Стоянов с Демерджиев.