Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?

Той е едно от най-вероятните имена
24 авг 2024 07:13, Нели Христова
111
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Снимка: БГНЕС

Главен комисар Николай Николов е сред най-вероятните имена за бъдещ министър на вътрешните работи, който да смени Калин Стоянов, съобщават от в. "Труд".

Николов бе дългогодишен директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от 2006 до 2022 година, а след пенсионирането си от системата на МВР първоначално стана съветник по въпросите за намаляването на риска от бедствия на вицепремиера и МВР министър, а в последствие бе назначен от Гълъб Донев и за заместник-министър на вътрешните работи. Последната му професионална позиция му пък бе съветник на досегашния МВР шеф Калин Стоянов.

За разговори с него потвърдиха неофициално пред "Труд" източници от Министерски съвет. Самият Николов също, потърсен от нас за коментар, не отрече да е воден подобен диалог с него. Той бе лаконичен в изказването си, като нарочно отказа да коментира настоящите драми около МВР, и също така не отрече да е сериозна опция за бъдещ министър. "Ще говорим по-късно", очерта отворен хоризонт на нашия въпрос той.

Спекулациите относно министерското кресло в силовото ведомство в последните дни са немалко. Така например се спрягаше и фигурата на бившия вътрешен служебен министър по време на кабинетите на Радев и Гълъб Донев Иван Демерджиев, но вчера пред „Труд" той категорично отрече да е бил търсен по този повод и съзря в тези спекулации страх от "определени кръгове" МВР да бъде оглавено от човек, който наистина да се бори с купения вот.

Сред възможните опции за МВР министър са също и Стоян Темелакиев, настоящ заместник на Калин Стоянов. Той бе уволнен по време на „некоалицята" след протестите срещу БФС и последвалите екцесии, но през април отново бе върнат на поста. Останалите замове - Христо Стефанов и Тони Тодоров също са били обсъждани, както и Атанас Илков, шеф на Националната полиция.

Що се касае до останалите министри в проектокабинета, които премиерът Димитър Главчев следва да представи на президента в понеделник, то съществени промени не се очакват, особено в най-важните ведомства. С изключение на това, че най-вероятно Главчев ще се откаже да съвместява и длъжността на външен министър, като най-вероятно такъв ще стане досегашният заместник-външен министър Иван Кондов, дългогодишен дипломат от кариерата. Самият настоящ премиер пък заяви в началото на седмицата пред колегите си в МС, че ако зависи от него, не би сменил нито един от тях, но след срещата си с президента Радев ясно намекна, че ще махне Калин Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Политика
Димитър Ганев: Не виждам дори малки сигнали на разрешаване на кризата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 3 седмици
До Един Българин "Плюете по Рашков" Как да не плюем по него?! Да се представя този комунистически функционер като борец срещу корупцията или купения вот е раносилно да кажем, че Путин е най-големият миролюбец и миротворец в света сега.
25
0
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Не защитавам или подкрепям никого. Като партия или бивши и настоящи министри на МВР.Но съм свидетел как в някои области по време на избори определена партия редовно вкарваше по 4- *** в НС,а по времето на Рашков 2- ***.Друга по двама,а тогава един- етническия вот винаги толкова е позволявал.Корпоративният и ромски вот винаги е бил определящ.Може би областните полицейски шефове са си вършили работата както подобава.А сега са партийни назначения.
24
0
 
11
 
! Отговори
xaxaxa преди 3 седмици
Личен приятел на Тиквата и голям любител на бутилките. Работа не върши но умее мн добре да се нагажда към силните на деня, т.е. класика в жанра гепирастия.
23
2
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 3 седмици
Не! Шефа на Столичната пожарна тогава е бащата на Калинка от фонд Земеделие с фалшивата диплома!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Името Калинка е знаково за Герберастията! Помните ли кога се прояви и откъде произлезе това Нарицателно!?
21
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Според Кирчо ако не е Дамаджаната МВР министър изборите са купени :)))))))))))))))))
20
2
 
9
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 седмици
Според мен най- добър министър на МВР е Демерджиев.
19
1
 
11
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Който и да замени Калин Стоянов е все тая. Цялата система е меко казано порочна.Единственото смислено нещо ,което в момента с този кадрови ресурс може да се направи за минимална промяна за честността на изборите е да са извършат ротации на ръководните състави на всички ОД на МВР в страната.Отдава се прекалено голямо значение на един вътрешен министър ,който дори и да е най- свестния ,не би могъл да промени нищо ,ако има навсякъде служители от най- високото ,до най- ниското ниво -престъпници.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Герб - Любимец одобрява този премиер! Електората и секциите са готови, парите също!
17
3
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Този беше люб овницата на Борисов от младините. Не беше ли неговата дъщеря министърка (калинка) именно заради близките им отношения? Плюете по Рашков, но този няма да командирова полицаите за изборите на 200-300км и съответно Баце и Пеевски пак ще са с голяма преднина, въпреки че 90% от народа ги ненавиждат.
16
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
А вие на какво се надявате!? Да дойде 101 въздушно преносима дивизия и да Ви постави Атлантическия клуб за Правителство!? Американците не постъпват така! Сами трябва да узреете за Свободата! Байдан дава, но в кошара не вкарва!
15
8
 
6
 
! Отговори
Че преди 3 седмици
Калин Стоянов разби 2 ОПГ-та на ДПС с Вълка и Джейхан Ибрямов, пуделите на Радев и мяфиите с кристалите. А Борисов ги спасява. Сглобката продължава.
14
1
 
9
 
! Отговори
хюго капет преди 3 седмици
Като му гледам интелектуалната физиономия, замяната му със стоянов ще е все едно меси за роналдо
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво ни пука? Един алкохолик заменя друг. Имах приятелполицай и ходих по техните купони. Такова пиене, братче нема. Все е виждал човек да се пие, но такова нещо не е виждал. Всички полицаи си наливат бъчви в гърлата от раз. Не се шегувам. Няма полицай, който да доживее 70 години, щото така са се спиртосали, че ум да ти зайде.
12
2
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
Типично милиционерско име . Добре запомнящо се от милиционерите и изкуфелите старци даже и в квартал Обеля 2 блок 237 от вход В 7-мият етаж на столицата ни. Ако станат и трите еднакви имена ще е още по-добре и за алкохолиците и наркоманите .
11
8
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Няколко дни, през които Горица бе премиер - нямаше пожари! Главчев е равно на Пожар!
10
1
 
20
 
! Отговори
Бардак преди 3 седмици
Човек на герб,пожарникар?!
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие пеперастите кой искате, Бойко Рашков или Живко Коцев? Това са ви експертите по пудели и пачки!
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В МВР полицията е около 80%, пажарната са около 10-15%. Толкова ли нема един свестен, опитен, не опетнен полицай оперативен работник от тези около 40-50-60 000 полицаи??? Какво разбира Николов от криминална, охранителна и пр. дейности в полицията? Пък е и пенсионер, с пристрастия към вожд и партия изнестни кои.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма вода министъра на околната среда- същия, в училищата НПО и разни цветни знаменца пак същия , транспорта под всякаква критика пак, жалка история, да минават изборите и да идват други