Доц. Киселова: Стремежът да се ограничи президента доведе до задълбочаване на кризата

Само НС може да променя структурата на правителството
27 авг 2024 14:45, Гергана Попова
25
Доц. Киселова: Стремежът да се ограничи президента доведе до задълбочаване на кризата
Снимка: БГНЕС

Стремежът да се ограничи президента доведе до задълбочаване на кризата, а не до нейното преодоляване. Това заяви за bTV доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Още по темата
До края на миналата година - когато беше променена Конституцията, през периода от 1991 до 2023 година ролята на президента е била изключителна. Само той е можел да определя състава на правителството – от министър-председателя до министъра на културата и спорта, които вчера бяха изчетени последни в структурата.

През миналата година идеята беше да се ограничи ролята на президента, тъй като се разпускаше Народното събрание и служебното правителство работеше без контрол от страна на народните представители“, заяви Киселова.

"Поради тази причина имаше две идеи – едната беше да остане правителството в оставка, а другата – служебното правителство да се формира по нов начин. Новият начин включваше листа от определени кандидати за служебен министър-председател, измежду които президентът избира, и вече по негово предложение да се съставя правителството", коментира доц. Наталия Киселова.

"В Комисията по конституционни въпроси, когато вече по същество се работеше текста за второ гласуване, бяхме шест или седем юристи, които през цялото време се опитвахме да кажем, че листата е кратка, че трябва да бъде по-гъвкава възможността за определяне на кандидат за министър-председател, за да не се получи още по-голяма криза от тази, в която е изпаднала държавата. Към днешна дата текстът е такъв, какъвто е. Платени оплаквачки плачат върху нещо, което е можело да бъде променено, но за съжаление натискът от гилдията и от по-широката общественост не беше голям. Целта беше да се ограничи президента и сега сме свидетели на това положение „Като няма кой, ще бъда аз.В рамките на трите процедури се видя, че президентът може да бъде активен, може да бъде и пасивен в поведението си. Той реагира при г-жа Грънчарова-Кожарева“, коментира още тя.

"Когато се формираше правителството на сглобката, за да има вътрешна разпределеност и баланс, беше предвидено да има само един заместник министър-председател. Народното събрание не промени структурата на правителството и г-н Главчев я запаси – според мен правилно. Само Народното събрание може да променя структурата на правителството. Г-жа Грънчарова предложи двама заместник министър-председатели – за мен това е неправилно. Това изземва правомощията на парламента", обясни доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Политика
Божанов: Политическият сигнал напоследък е "оставяйте ги" да си купуват гласове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ох, на Рундя болонката! И тя като Слафчу Малкото "мразче" все гледа и прашинка да не падне върху пРЕЗИЛа, белким я назначи в Конституционния съд!
22
0
 
2
 
! Отговори
1950 преди 2 седмици
Я БАБЕТ ДА РАЗКАЖЕ ЗА БОТАЖ!!!!!!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
ha преди 2 седмици
По време на парламентарна криза Президентът - който и да е - е единственият легитимен. Ако ще и да е Дилян Пеевски. Ама не е той. И другите неизбрани власти , а назначени(прокуратура , съд , бопове и други слагачи( или купени) ,медии - (да не изброявам) да си не и мислят .че имат власт. В панделата при на бай Ставри умуиката и да чукат камънье. Да не мислят да седят в дооган-сарай. На сокола ще му извадят таш*ците.
20
0
 
1
 
! Отговори
Ivza преди 2 седмици
Кажи го направо с пословицата,каквото повикало,такова се.......
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заради президента в момента плащаме по милион на ден, следващите 13 години, всеки божи ден. Как да не му ограничат властта...
18
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 2 седмици
Не бе, казва го достатъчно ясно, промените в конституцията станаха въпреки съветите на всички от юридическата гилдия, и сега им се радваме на резултата, ВНС беше приело ясно, че не е редно правителство и партия в оставка да останат на власт чрез служебен кабинет, ППДБ точно това направиха, щото листа с кандидати за служебен премиер са все политически назначения точно на парламента загубил доверие
17
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 2 седмици
До vladtepes. Някакви абсолютни глу.пости си написал. Нещо защитаваш мравояда с нулев практически юридически стаж ли? Надежда, ти ли си?
16
0
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 2 седмици
До 6. А какво общо има твоят коментар с новината по-горе? Баси какви олигоффрени се плюнчат по сайтовете.
15
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
На тази може ли някой да й каже от време на време да се прибира и вкъщи? Не е нормално да нощува в телевизионните студия.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо прилича повече на главна готвачка,отколкото на специалист по конституционно право? Студенти вече няколко пъти я обвиниха в преписване на чужди трудове,демек плагиатка!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази се гласи като че ли за член на бъдещата Радева партия? Голямо мазнене,големи прогнози! Скоро и психиатърката от Курило ще започне да кука по медиите..
12
1
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 2 седмици
Все пак конституцията беше съставена от грамотни юристи, завършили нормалноправо и след това променена от неграмотни юрист-милиционери с висше милиционерско образование, учили един семестър Конституционно право на текуща оценка. Президентът се превърна в аналог на председателя на Президиума на Народното събрание от тоталитарните времена.
11
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Тая плагиатка, докга ще я показвате и цитирате?! Може би, докато Радев е президент! Говори много, а всъщност нищо не казва!
10
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Киселова прекарва повече време по екрана, от колкото телевизионните водещи. Явно няма други професори по конститеционно право. Или като защитник на президента е удобна за двете частни телевизии.
9
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Конституцията си беше идеална, въпреки, че Радев ми е много антипатичен. Обаче мазните шарлатани, които се наду пиха на комунистическия милиционер от Банки, са ми още по-противни.
8
1
 
1
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Good morning!
7
7
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 седмици
Тази пак демагози! Стремежа за липса на абсолютната власт при служебни правителства от страна на президента е добра. Изпълнението беше много лошо от тия дето писаха новия закон. Иванов и шайката му дребнави далавераджии
6
5
 
3
 
! Отговори
дУ 1 ! преди 2 седмици
Айдеее , САЩ отсвирват ЕС , много им идват разходите , и за укрите , и за Израел , и за Тайван ... Доста ще трябва да се изръсят за Русия , Китай , Иран , Сев. Корея , затова за да скарат Китай и Русия , ще прецакат ЕС !
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето заради това гласувалите тези промени в Конституцията - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, повече не трябва да влизат в парламента, че само про.стотии вършат!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Петков и Иванов за затвора за антидържавна дейност...........