Петков: Служебният кабинет няма правомощията да избира еврокомисар

Ще имаме номинация, но за нас е по-важна процедурата, а не имената
27 авг 2024 14:04, Гергана Попова
214
Петков: Служебният кабинет няма правомощията да избира еврокомисар
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет няма такъв мандат да предложи еврокомисар за следващите пет години. Народното събрание трябва да одобри номинирания за еврокомисар. Това заяви Кирил Петков, ПП-ДБ, по време на пресконференция в парламента, след полагането на клетва от второто служебно правителство с министър-председател Димитър Главчев.

Още по темата
Петков посочи още, че ще настояват с писмо максимално бързо да придвижат това проекторешение, така че всяка една номинация, която бъде предложена, да бъде изслушана в Народното събрание и да бъде гласувана.

"Относно избора на български еврокомисар - входирали сме предложение за промяна в правилника на работа на парламента. Идеята е номинациите от Министерски съвет да бъдат одобрявани от НС. За нас така изборът ще е най-легитимен. Така българският еврокомисар ще има подкрепата на най-висшия орган в държавата. Ще настояваме всяка една номинация за еврокомисар, която бъде предложена, да бъде изслушана в НС и гласувана.

Само така изборът ще е легитимен. Служебният кабинет няма правомощията да избира еврокомисар. Ще имаме номинация, но за нас е по-важна процедурата, а не имената. Не сме разговаряли разговори с другите политически сили по тази тема. Вярвам, че всички те ще искат избора на еврокомисар да е легитимен. Относно коалицията ПП-ДБ ще кажа само едно - съединението прави силата", добави още Кирил Петков.

"Подхождаме с недоверие към служебното правителство и особено към министър-председателя, който е висша партийна номенклатура на ГЕРБ", коментира Атанас Атанасов. "Димитър Главчев защо не се сочи към Иван Демерджиев, Вучков, Йорданов - хора, които са доказали, че през годините имат политическа автономия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от Политика
Мнозинството в следващото НС няма да стане с търсене по кръстовища
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев и ПП,ДБ нарушават грубо конституцията, в предишния й вид и тази след поправките. Донесоха на държавата 4 години застой и политически хаос. С това се записаха в историята на България.
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Радев нямаше правомощия да не приеме предложението за кабинет на Горица, пък не реагирахте.
174
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Парапети парапетиии , , кристали кристали
173
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Кириле, кажи им отново от трибуната на поредното ни НС, че всичко в Българията ни е пълен батак. Закони, политическа система, пари и т. н. Може и нещо друго да им кажеш. За това са виновни не обикновените хора, които не гласуват, а тези, които не могат да си печелят парите сами. Те, за това и разчитат на субсидии и на избори. Хайда да са ни честити новите праветелство и министри
172
1
 
8
 
! Отговори
ПП-СЛУЖЕБНА ПАРТИЯ преди 2 седмици
А ВИЕ ИМАХТЕ ПРАВО, КАТО СУЖЕБНИ МИНИСТРИ ДА СЪЗДАДЕТЕ ПАРТИЯ - ПАРТИЯ НА ПУДЕЛИТЕ...
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За Киро е важно да е в полезрението на хората. Хич не го интересува какви глупости ще издръсти и колко простотии ще издекламира. Важното е да е на сцената. Събрат на зельо, само дето в Харвард не е карал курс за артисти, ами.....не се знае какъв, че не му личи изобщо нещо да е изкарал.
170
1
 
10
 
! Отговори
Краси преди 2 седмици
Значи, служебния кабинет, ако не е на ПП/ДБ и Радев, не може да избира еврокомисар и само подготвя избори? А, служебните на Радев и ПП/ДБ защо сключиха неизгоден и дългосрочен договор с Ботаж? Защо взеха заеми за милиарди и откраднаха парите за магистрали? Защо смениха шефовете на всички служби? Или, служебните на ПП/ДБ и Радев могат да правят каквото си искат, а останалите от ПП/ДБ ще ги обвинят за виновни, дори без вина? Стига сте ни натрапвали този, има някакъв санитарен минимум за публикува
169
0
 
17
 
! Отговори
Нике преди 2 седмици
Сетил се простоКиро за Закони и Конституция? А, беше време, когато наруши Конституцията и представи фалшифицирани от *** документи за да стане министър в служебното на Радев. После с ала-бала с президента ПП/ДБ открадна изборите и взе властта чрез измами.... Тогава вече киртака се развихри, а ПП/ДБ започна, без мисли за нарушаване Законите, да извършва кражби на милиони, измами за милиарди, контрабанда с пачки, лъжи, дори убийство и замитане на доказателства при ПТП със смъртен случай. ***
168
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ли Лорер ще домоустрояват?
167
0
 
16
 
! Отговори
Евреин преди 2 седмици
Киро пpoстия май ще търси за пореден път да уреди Лорер. Хи-хи-хи.
166
0
 
6
 
! Отговори
Гербер преди 2 седмици
До 175. Като ЛИДЕР на най-голямата партия! Ето такъв. Ами да предлагат и другите бе, шушляк, кой ги спира?
165
0
 
1
 
! Отговори
До166 хайде преди 2 седмици
Сам не можеш ли?
164
1
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Тези си въртят законите и правилата както им е угодно. Ако служебното правителство беше тяхно, изобщо нямаше да поставят въпроса така, нали?
163
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Боко като какъв предлага еврокомисар???
162
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Този е най-големият кадровик на промяната. То не беше председател на НС, шеф на КЕВР, зам. шеф на БНБ, зам. шеф на ДАНС, министър на културата - набута или предложи един куп негови приятелчета.
161
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами отнемете му правомощията бе Киро!! Защо се оплакваш на нас? Вие сте в народно събрание и имате право да гласувате оставката на Гламчо и от Сметната палата!
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разликата между служебен и редовен кабинет е, че служебния няма парламентарна група, а при редовния се нарушава разделението на властите!
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Киро искал да се подложи на детектора на лъжата, ни чичо Петко и Лена му забранили. Казали му, недей, бе луд, ще гръмне трафопоста.
158
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Умните, честни и работливи, гласуват за Възраждане!
157
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КИРИЛ ПЕТКОВ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ УБИЕЦА НА БЪЛГАРИ БОРИСОВ