МВР не може да се справи с купения вот, докато партиите не го решат

Полицията е в ситуация да бори ниските политически нива
28 авг 2024 22:05, Анисия Иванова
20

Рокада в МВР трябваше да успокои страстите и съмненията за купуване на гласове за изборите.

"В тази ситуация, предвид Главчев, който е политически кадър на ГЕРБ, няма особена разлика с предходния министър. Предлага се професионално лице, което през годините е изграждало кариерата си в рамките на различни политически сили, но последните 15 г. МВР е управлявано от ГЕРБ, неговите контакти са най-вече в такива кръгове. В този смисъл няма кой знае каква промяна", коментира бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че 5-10% от гласовете на изборите са купени. По думите му, ако се действа по метода на бившия вътрешен министър Румен Рашков - да се развяват списъци с купени гласове за конкретна партия, това би било нездравословна активност.

"Всеки един министър, който иска да натисне една или друга партия, може да го направи. Основният проблем е, че връзката между полицията и министъра е направена така в България, че министърът пряко може да влияе върху работата на полицията, ако му бъде поставена такава задача", каза още Гунев.

В ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-вътрешен министър изрази мнение, че което и да е ръководство на МВР не може да се справи с купения вот, докато самите политически партии не решат да спрат тази практика: "МВР е в ситуация да бори ниските нива, без да се гонят високите политически нива. С цялото говорене няма нито един арестуван политик за това, че си е купил гласове през тези 10-15 г.".

Гунев е категоричен, че никой не може да гарантира на полицаите по места, че след три месеца някой няма да има каже, че са се престарали в борбата с купения вот. По думите му всяка политическа партия, която дойде на власт, се упражнява върху МВР под различни предлози.

"Едни не са си изпълнили целите, другаде има убийство, тук станала катастрофа - това е дълбоката политизация в МВР, непрекъснато да идват и правят промени на областни нива, после на районни управления, от там шефове на "Икономическа полиция" - правят се дълбоките чистки, когато някой 1 г. се заседи в МВР, цялата промяна отива надолу", каза Филип Гунев.

Според него практиката да се правят полицаи министри политизира системата повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: политикаМВРBulgaria ON AIR
Още от Общество
Променят Закона за банковата несъстоятелност заради пропуските при КТБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Спрете шайката да Лъжете къде са парите къде са доказателствата къде са фактите никъде измислици лъжи на шайката ала бала с машините свърши вашата Шайката да ви питам 8 милиарда течове лъжехте по услужливите телевизии къде са тези 8 милиарда течове шайката
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шайката шарлатани можеха да назначат Рашков стар комунистически следовател да използва сила с държавни ресурси ходеше да плаши възрастните хора по селата можеха да правят ала бала с президента и си го казваха открито НАШЕ МВР за шайката шарлатани това какво е
13
0
 
2
 
! Отговори
Шанел преди 2 седмици
Всички знаят кой си купува гласове но полицията не смее да гъкне защото са зависими ,то и народа го знае затова и спряха да гласуват,Цялото управление не стават ами да се хванат всички за ръчички и ходом марш в гори тилилейски,....
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те изборите в САЩ ги подправят където уж са голямата демокрация, та тук ли няма да го правят.
11
2
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 2 седмици
ЩОМ ЧАКАТЕ МВР ДА ВИ ОПРАВЯ ИЗБОРИТЕ....ДА ВИ ГО НАБУТАМ У ДЕМОКРАТИТЕ....ХАХАХАААА
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи МВР за нищо не стават официално
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички партии си мислят, че могат да ползват МВР за политически цели! Забравете, наивници!! Само Гроб и Шишо могат да я ползват, защото тя е тяхна частна полиция!
8
2
 
5
 
! Отговори
Има ли още неясно? преди 2 седмици
До 10. Така е ,защото полицията не е деполитизирана, за дя работи за народа, а е политизирана и работи за тези отгоре(Борисофф и Шишо).
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво разбираме от изказването на ченгето: ако някой отгоре каже натискайте народа - може, но ако трябва да се решават истински и важни проблеми - не може! Каква изненада, каква новина...
6
2
 
6
 
! Отговори
За Силистра преди 2 седмици
Питайте Октай какво му е казал Нончев тогава шеф. Цитирам по памет " семейства храним". Истината е проста- страхливци и комплексари.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато полицията беше деполитизирана се държеше нормално на изборите, но сега тя е частна полиция, политизирана от Борисофф и Боримечката. На миналите избори, точно преди изборите , Боеимвчката смени 9 началника на Областни управления, точно чрез оня плъх Главунчев!! Резултатът го видяха всички!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Парите за купеният вот идват от високите политически нива основно депутати и кандидат депутати - публична тайна е. Създахода и ДАНС уж да бори корупцията по високите етажи на власта и какво се получи - едно Големо Нищо. Полицията същата и да хване некой се прекрива пак от управляващите и спечелилите власта. ко се стигне до съд ново Големо Нищо.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За 15 години на власт Геппи си изгради частна полиция, която успешно ползува за печелене на избори ! Още повече лидерът на Геппи произхожда от тези среди, ама то ако не произхождаш от средите на ДС , нямаш шанс да заемеш платена работа.
2
2
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
Практиката да се правят полицаи министри водяхме до какво води - да се заставят полицаите да нарушават закона с протести и да рискуват да бъдат дисциплинарно уволнени. Полицаят си е полицай и не бива да застава на изборна длъжност както и боклуджиите не бива да стават министри на околната среда - не стават, но това е практиката на герб. Най-важното е да си послушен, а не да можеш да мислиш и работиш. Този новия е със същата мутренска физиономия като то лу па.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде дават пари?Ще взема да се обидя!Никой не ще да ми купи гласа.По-скоро правят ала бала с машинките и абракадабра с чувалите с бюлетини.Хубаво е,че машинките по едно време сами си признаха,че "Дневникът е подправен" иначе с един клик щяха да нагласяват.Сега се мъчат.Горките.