Николай Василев: Няма политическа воля за еврозоната

На последно място е проблемът е инфлацията, заяви той
28 авг 2024 16:11, Гергана Попова
31
Николай Василев: Няма политическа воля за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това каза пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

Още по темата
"За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната, можехме да влезем и по всяко време през последните 15 години. Можехме и трябваше да влезем в еврозоната, ако изобщо имаше правителства, на които това да им е важен приоритет", обясни той.

По думите му от приемането ни в ЕС в България не е имало кампания от нито едно правителство, която да обясни ясно и да убеди българските граждани защо е отлично да влезем в еврозоната. Нещата са оставени на самотек, смята икономистът.

Според Василев, България прегази критерия за дефицит в много от годините.

"Качваше се дългът. Сами си напомпахме инфлацията. Резултатът е, че ние сега не знам дали сме по-близо до еврозоната отколкото когато и да е през последните 2 десетилетия. Не съм сигурен дали няма да ме поканите през 2026 г., за да обсъждаме същата тема", заяви Василев.

"Светът се движи напред, а ние се мотаем в години на хаоса. Всичко може да се случи, което да отложи завинаги Шенген, еврозоната и всички останали интеграционни процеси. Проблемът си е в нашите телевизори изцяло. Никой не ни е виновен. Трябва да има бюджетен излишък, да забравят за бюджетните дефицити, да спрат да харчат като за последно, да имат стабилна консервативна фискална политика, за да може да се овладее нарастването на цените, което допълнително се напомпва от големите бюджетни дефицити и от дълговете, и тогава по естествен път ще отговорим на инфлационния критерий", коментира Василев.

"В последните години политиците нямат никакви идеи и програми, има само хейт на лично ниво. Всички трябва да гласуваме, но това не е достатъчно, смята Николай Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Променят Закона за банковата несъстоятелност заради пропуските при КТБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кога ще приемем евроданъците? Европа иска да въведем евроданъци, не руският плосък данък.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този е специалистът на Чалагрите, Слави и Тошко Хаджиафрикански. Пазете се от този африкански либертарианец, който ще пести за сметка на най-бедните, за да дава на най-богатите.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми те от ЕС не ни щат, бе "професоре"!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
дечко, дон Чалгаре се включи в цирка на Разграждане
24
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Ти да видиш.Ники Мук слязъл от приказната къща в Бояна,която построи с комисионната от продажбата от БТК,за да раздаде акъл.Продадена за 200 млн.,препродадена за 1 млрд.Комисионната ще трябва да е била щедра.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както винаги, много е прав Сметката, но няма кой да слуша в тази държава. Обречена е
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не искам да става но до някаква степен искам и да се случи: Германия да обяви лева извън валутният борд. Ле кееее тогава какъв рев и сополи ще има като стане един хлеб 3000 лв. Лошото е че много хора ще умрат от глад и ще бъдат пенсионери но пък точно тези са и повече от половината саветски ол иго френи.
21
9
 
4
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
...що ну си го кажеш направо, ме превратаджията Радев размаха юмрук ,точно в деня който ни приеха в Чакалнята, и оттогава , и Шарлатаните, покрай тях и Копейките, вкупом започнаха да саботират държавата!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма и народна воля също.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този е тотално дискредитиран мошеник и крадец! Да не се опитва да дава акъли,защото той освен за грабежи за друго акъл няма! Бащата на валутния борд Стив Ханке е категорично против,защото "Приемането на еврото ще е последния пирон в ковчега на БЪЛГАРИЯ!" Ние БЪЛГАРИТЕ на Стив Ханке ли да вярваме,или на този далавераджия? Той доказа,че за държавата ни изобщо не му пука,явно в кратуната му се вихрят схеми за ново ограбване на нещастния ни и мизерстващ народ! Да се скрие,не искаме мнението му!!!
18
9
 
8
 
! Отговори
народа преди 2 седмици
Точно затова са нужни референдуми.Не може народа да е заложник на личните отношение между пет души.Хората правят референдум дори да се отсече ли дърво,или не!Ники защо не го допускат до властта?Защото там умни хора не им трябват.А Василев е умен и разсъждава .
17
4
 
11
 
! Отговори
До 12 Като влезем преди 2 седмици
Много грамотно обяснено. Само отварям една скоба. Точно това е и причината въпросния индивид да пропагандира за Еврозоната. Той е във финансовата и кнвестиционната индустрия и би направил доста пари от това.
16
4
 
16
 
! Отговори
Като влезем преди 2 седмици
При положение че Европа върви към федерализация, ако въобще оцелее ЕС, рано или късно ще се достигне до т. нар. Момент на Хамилтън. В САЩ се случва края на 19 век. При федерализирането всички дългове на всички щати се изравняват и по-спестовните щати губят. В момента България е задлъжняла на 25% докато Еврозоната е средно на 95%. Италия, Португалия, Франция, Гърция мисля са над 100% от БВП. Вие си правете сметката като си обединим дълговете, ние от губещите ли ще сме или от печелившите. Накрая БГ ще плаща гръцки дълг.
15
5
 
13
 
! Отговори
Като влезем преди 2 седмици
Четвърто, при всяко кривване в политиката, Брюксел ще може да ни плесне през ръцете като буквално спре достъпа на всеки един българин до банковата му сметка. Сега пак могат като ни спрат еврофондове например, но отнема месеци за да го почувства народът. Тогава обаче ще може буквално за часове да накажат всеки един български гражданин, стига нещо да не им е харесало в политиката ни. Например ако не искаме да ратифицираме някакъв договор на СЗО, или не искаме да пратим оръжия в Украйна и наложим вето на това.
14
4
 
12
 
! Отговори
Като влезем преди 2 седмици
Трето, ще развържем ръцете на финансовия ни министър да емитира държавни облигации на порязия. В момента не може, защото лихвите биха се вдигнали. Тоест, системата ги задължава да са спестовни. Но тогава ще могат да взимат колкото си искат кредит и да си усвояват. Кеф ти на тоя олигарх проекта, кеф ти на ония. Кеф ти още 50 самолета на чертеж от нашите международни партньори. Разбира всички тези кредити ще са за наша сметка, т.е. сметката ще я плаща народа.
13
8
 
5
 
! Отговори
Бат Ради да ви обади преди 2 седмици
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
12
3
 
9
 
! Отговори
Като влезем преди 2 седмици
Второ, финансовите ни институции няма да имат ограничение за депозит или ще е много малко от порядъка на процент (в момента е мисля че 10%). Това означава главоломно раздуване на кредитите и печалби за банковия сектор и обръчите от фирми. Освен това, банките ще имат кредитор от последна инстанция в лицето на ЕЦБ. Винаги могат да звъннат на Брюксел и да получат допълнително кеш. Това ще постави целия банков сектор в опасно състояние. Да ви припомня че 2008 година в БГ не фалираха банки, точно заради затегнатите правила сега.
11
3
 
10
 
! Отговори
Като влезем преди 2 седмици
Първо, финансовата котва на лева, която е от десетки милиарди първокачествени активи, няма вече ние да решваме къде да се инвестира, а ще ни наложат да купим по толкова и толкова от италианските и испанските и гръцките ценни книжа. Тоест ще ги спонсорираме тия дефакто фалирали държави.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
с толкова кеш,незаконен и с неплатети данъци какво евро искате,та те депутатите държат по половин милион лв.по къщите си
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Прав е! Няма. Първо Италия да си оправи дълга от 3 трилиона към ЕС и може да помислим, ама на таз пирамида по-добре да не се нахен*дряме.