Андрей Янкулов: Винаги процедурата за избор на главен прокурор е била формалност

Основният гарант за независимостта на съдебната система е ВСС, посочи той
Обновена: 10 сеп 2024 21:49 | 10 сеп 2024 21:20, Красимир Ангелов
22

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за създаване на по-ефективна организация на работата в прокуратурата. Заповедта се отнася за дела от особена фактическа и/или правна сложност, включително делата от значителен обществен интерес, по наказателните производства за корупционни престъпления, организирана престъпност, причиняване на смърт при транспортни престъпления, домашно насилие, трафик на хора и др.

По думите на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд това е демонстрация на някаква активност. Той е на мнение, че за да се възобнови процедурата по избор на нов главен прокурор, вече има избран човек политически.

"Винаги процедурата е била формалност. Винаги предварително човекът е бил вече определен някъде другаде", каза Янкулов в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), макар и да е извън мандат, изпълнява функциите на ВСС. Прието е решение, че мандатът не се преустановява с изтичане на срока му, а се удължава във времето до избор на нови членове.

"Основният гарант за независимостта на съдебната система е ВСС. Оттам реално трябва да тръгне промяната в правосъдието. Това е институцията, която назначава оттук насетне всички ключови позиции. Трябва сериозна промяна в начина, по който политическото мнозинство реши да упражнява правомощията си по номиниране и назначаване на бъдещите членове от политическата квота във ВСС", подчерта Янкулов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос има ли кой да контролира главния прокурор, той отговори, че реално няма.

"Аd hoc прокурорът може да води наказателно преследване срещу главния прокурор, а на него са му дадени повече гаранции за независимост по специалния механизъм, който беше разписан. Действително, формално на хартия, има такава възможност за независимо разследване на главния прокурор. Много от другите аспекти на голямата власт на главния прокурор остават непокътнати, които са по-съществени", коментира Янкулов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Bulgaria ON AIRАндрей Янкулов
Още от Избори 2024
Ромската махала в Стамболийски е с регистрация на един адрес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Методи преди 6 дни
За постигането на тия цели варират: От задкулисно танцуване в скутове и сърбане на мазно турско кафе, което стана ясно, че съпредседателят на ДБ е практикувал, за да убеди основните фактори в Народното събрание да подкрепят кадровите му мераци -негови и на партньорите му. През размятането на антиконституционни меморандуми, предвиждащи черно на бяло делкане на регулаторите и съдебната власт. До ултиматуми и откровени заплахи.
14
0
 
1
 
! Отговори
и малко факти преди 6 дни
Над 80. Толкова са вакантните мандатни позиции в регулаторите и контролните органи в страната, които трябва да бъдат попълнени в следващите няколко месеца. Знаете ли колко от тях са в съдебната власт ив антикорупционните институции? Близо една четвърт! В бройката влиза позицията на главния прокурор и на председателя на Върховния административен съд, а също и създадените с промените в Конституцията Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.
13
1
 
2
 
! Отговори
един льохман... преди 6 дни
От много години ни мотаят с различни вести за обвързаности,зависимости ,с каква ли не корупция и прочие "дела"на този,онзи,тая и оная ....Да сте чули и видяли някакъв резултат?...Нито ще чуеме,нито ще видиме.Но за такъв развой сме и ние виновни...Ха сега познайте,защо има и наша вина.Замислихте се,нали? Да,познахте!!!На следващите извънредни избори гласувайте пак за шайката на ШАРЛАТАНИТЕ и "ДА ЗАГРОБИМ БЪЛГАРИЯ"....докато не се отървем от тия НЕМОЖАЧИ страната ни няма да се оправи !
12
1
 
2
 
! Отговори
ИЗВОД:-4 преди 6 дни
Задачата на всички НПО-та, обвързани с Иванов е да удрят по неудобните и да лансират за техните места правилни за задкулисието хора, с които то да овладява една по една институциите в държавата, окопавайки се в тях с години, за да осигурява правилни решения.
11
0
 
3
 
! Отговори
ИЗВОД:-3 преди 6 дни
Правилни не в контекста на обществения интерес, а в интерес на конкретна организирана група от лица, дърпаща конците иззад кулисите и изградила цяла машина за натиск през свои играчи в политиката, НПО сектора и медиите.
10
0
 
3
 
! Отговори
ИЗВОД:- 2 преди 6 дни
Натиск за безспорно наложителното прочистване на Темида от порочни зависимости, извиращи впрочем през няколко години в публичното пространство, за освобождаване на терена за настаняване на правилни хора-приближени на Прокопиев и Христо Иванов на ключови постове в съдебната система и в други институции извън нея с разследващи функции.
9
1
 
2
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 6 дни
Антикорупционен фонд/АКФ/ от години изпълнява поръчки, с които отстранява неудобните, за да седнат на тяхно място правилните за Христо Иванов хора-като адвокатчето Андрей Янкулов....
8
0
 
2
 
! Отговори
изпърдян анаЛЛизь-2 преди 6 дни
Другата кандидатура била на съдия Йонко Грозев. Името му се спряга само от няколко дни, тъй като мандатът му като българския съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург изтича на 12 април 2024 г. Грозев не е по-малко обвързан с Христо Иванов, който бил почти фанатизиран негов човек ...КРАСТАВИТЕмагарета си личат от ДАЛЕЧЕ !!!!Андрей Янкулов е един от тях !!!
7
2
 
2
 
! Отговори
Шиши към Бойкекиев преди 6 дни
Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, тук в моя кабинет. Делкането, което той ми предложи в моя кабинет- да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.главен прокурор - Сава Петров.КРАТКО и ЯСНО-пазете се от тояБОКЛУК !
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Съдебната система на България отдавна е продадена на олигархията за жълти стотинки. Ако българина иска да живее добре, първото нещо което трябва да се направи е съдебна реформа.
5
1
 
2
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 6 дни
Адвокатчето пак се натиска да става Главен прокурор...
4
1
 
2
 
! Отговори
Прокопиев пак дава.. преди 6 дни
...зор и лансира Янкулов за главен прокурор...ДААА ама НЕЕЕ !Баня няма да има за тоя цървуланко !
3
2
 
2
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 6 дни
Човекът на Христо Иванов пак се бута между шамарите и се натиска за ГЛАВЕН ПРОКУРОР!
2
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 6 дни
Всички знаем че Андрей Янкулов е лансиран за главен прокурор от ония нещастен НЕКАДЪРНИК наречен Бокекиев с гумената лодчица дето поорно избяга след като окалпазани Конституцията и извърши некадърната си "Съдебна реформа"...и сега този неговАВАТАР-Янкулов реди "мъдри" мисли и размисли по темите за ВСС,Главния прокурор и Съдебната реформа у нас...АЙ СИКТЕР БЕ -нещастенЦървуланко!
1
6
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 6 дни
Един достоен прокурор би бил Андрей Янкулов - имам лични впечатления от него ,от първо лице и бих казала ,че е един от малкото ,които са заемали висши ръководни длъжности в МВР и правосъдната система с личностни характеристики и професионални качества ,които би следвало да имат всички висши ръководни кадри особено в правораздавателните и правоохранителните органи. Наближава и "този ден ",когато това ще стане факт.