НС единодушно прие декларация във връзка с обидните изявления на РСМ

Да се спре антибългарската кампания и провокативните изявления
Обновена: 26 сеп 2024 18:47 | 26 сеп 2024 18:46, Анисия Иванова
33
НС единодушно прие декларация във връзка с обидните изявления на РСМ
Снимка: БГНЕС

Декларация във връзка с разрушения диалог между България и Република Северна Македония (РСМ) прие парламентът. Тя е свързана с провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония. Решението за изготвянето бе провокирано от враждебните изказвания на официалните власти в Скопие.

По-рано днес пък се появи информация, че Албания ще бъде отделена от Република Северна Македония по пътя им за членство към Европейския съюз.

Декларацията бе приета със 178 гласа "за", предаде "Фокус".

Целият текст на декларацията:

"ДЕКЛАРАЦИЯ във връзка със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония

Народното събрание на Република България,

- като зачита принципите на Устава на Организацията на обединените нации и документите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и демократичните принципи, залегнали в актовете на Съвета на Европа; като изхожда от Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз и заложените в тях ценности;  като изхожда от Заключенията на Съвета на ЕС от коли 2022 г.;

- като потвърждава фундаменталното значение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г. и значението на двустранните Протоколи от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от 2019 г. и 2022 г., както и Решението на Четиридесет и седмото Народно събрание на Република България във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори с Република Северна Македония от 24 юни 2022 г.;  

- като призовава институциите в Република Северна Македония в духа на европейските ценности и свободи да се въздържат от решения и действия, които сериозно биха навредили на отношенията между двете държави и техните граждани;   

- като препотвърждава Декларацията от 02.02.2023 г. във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония;

ДЕКЛАРИРА:

1. Потвърждава политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски коридор VIII от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на Паневропейски коридор VIII на нейна територия.

2. Настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България в РСМ.

З. Потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави. Изразява категорично несъгласие с отричането на общата история на РСМ и България от страна на членове на Правителството на Северна Македония, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: НСдекларацияРСМ
Още от Общество
Добрев: Ново дружество получава 500 млн. за терена на мините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не трябваше да се вдига ветото.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Затваряне на границата
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Декларацията беше предложена от ВЪЗРАЖДАНЕ?
24
2
 
4
 
! Отговори
ще стоят в чакалнята преди 3 часа
ще стоят в чакалнята доживот
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Скопските мизерници ще стоят в чакалнята доживот.
22
2
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 4 часа
До Точен Много смело действа НС. Изчакаха решението на ЕС и тогава надигнаха глас. Нашите братя изглежда, че ще се отърват от добрините на извратения ЕС. Хубава новина, заедно с изказването на Тръмп за Украйна и Зеленски. Браво!
21
6
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 часа
Тъжно ми е за лошите оношения с братска Македония ! Изключително неприятни са ми "българските" продажни "политици" Разбиха разграбиха и продадоха хубавата ни страна...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не чувам "гарантът" по спазването на договора- Брюксел, да се изказва по темата.
19
1
 
7
 
! Отговори
Маке преди 4 часа
Патуваи Европо, не чекаи на нас.
18
5
 
6
 
! Отговори
Какво браво бе преди 5 часа
Разкрачили са се максимално да ги..... ВЕТО Е ДУМАТА
17
9
 
11
 
! Отговори
Точен преди 5 часа
Браво на НС, това е едно от малкото пробългарски решения. Защо днес премълчава, че Декларацията беше предложена от ВЪЗРАЖДАНЕ?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Бой по промитите канчета!
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
А кога ще има изявление за терора, който израелските ционисти осъществяват върху мирното населнеие? Нашите властимащи още ли "са солидарни " с израел?
14
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 часа
абе щуротии!...Тая територия,населена с два милиона трупа ,наречена "РСМ" ,имаше значение ЗА НАТО !!!!!...Е,прикоткаха ги..А "ес" ?...Не е тема за обсъждане..Така че секакви заигравания,вкл. и на нашите политподметки ,е излишно ..РСМ НЕ е интересна за БрУксел !
13
8
 
13
 
! Отговори
Любов Искренова преди 6 часа
Македония ще получи членство в ЕС ама друг път, България ще получи коридор номер осем също друг път.
12
9
 
14
 
! Отговори
Бъ преди 6 часа
Затваряне на границата и сто процента стоп на транспорта през македонската граница трябва а не писмени декларации на едно вече изчерпано НС.
11
14
 
8
 
! Отговори
Минчо Храбров преди 6 часа
Ще им накривят шапката на македонците мушмороците от сегашното българско народно събрание.
10
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 6 часа
кара се по сценария на украина някои ги подстрекава с декларации не ставаек да вземе отношение
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Мицкоски ясно благодари на ЕС и каза,че Македония се отказва от членството в ЕС! Като се казва , дреме им на шмайзера!
8
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 часа
С тази декларация НС казва на лидерите на Северна Македония, че няма да хвърля камъни за да ги свали от дърветата където са.