Заради политически популизъм ще има затруднения в бюджета

Експерти: Бързи и лесни решения няма
Обновена: 8 окт 2024 13:27 | 8 окт 2024 11:56, Инна Ангелова
10
Заради политически популизъм ще има затруднения в бюджета
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще успее ли Бюджет 2025 да балансира между заложените огромни разходи и бюджетен дефицит в рамките до 3%?

"Ако бизнес средата е такава, че ние реализираме малък растеж, какъвто виждаме в момента, ясно е, че ще има затруднения с приходната част на бюджета. И обратното - ако се приемат съответните закони и постъпят съответните средства от европейските фондове така, че да се увеличи ръстът и достигнем растежите на съседни икономики, ясно е, че това ще доведе до по-големи приходи", каза икономическият съветник в БСК и финансист д-р Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че разходите растат и даде пример с пенсиите и социалните разходи.

“Тези разходи започнаха да тежат на бюджета, те трябваше да бъдат посрещнати от по-големи приходи, свързани с реформите, които трябваше да бъдат направени - постъпленията от ЕС, проектите по ПВУ. За съжаление, втората част на тези реформи закъсня и поради тази причина големите разходи започват да тежат. Бъдещата политика на правителството трябва да бъде ангажирана с по-големи инвестиции, приемане на Еврозоната", допълни д-р Войнов.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Щерьо Ножаров е категоричен, че бързи и лесни решения няма. Икономистът е на мнение, че политическият популизъм продължава няколко години.

"Правителството и България трябва да представи един много интересен документ тази година, от който би трябвало да дойдат отговорите. Това е Националната фискална структурна програма за 2025-2028 година, от която Министерството и финансите и останалите политически фактори бягат от изявление. Имаме една много раздута администрация - със 7 млрд. се увеличават разходите за персонал и издръжка", коментира Ножаров.

Икономистът допълни, че имаме една неефективна капиталова система и дори министърът на финансите каза, че част от заложените проекти могат да бъдат финансирани с европейски средства, други не са кризисно спешни или толкова важни, и могат да бъдат оставени за по-заден период.

“Заплатите в администрацията са повишени с 27%. Трябва да се спре с това безумие. Социалните разходи не изглеждат толкова големи, но се увеличават с 210 млн. за следващата година", поясни доц. Ножаров.

Д-р Войнов също е на мнение, че трябва да се извършат сериозни реформи. Безспорно основният политически въпрос е влизането на България в еврозоната.

“Каквото и да се планира в бюджета, какъвто и дефицит да бъде заложен и дори да има проблеми с приходната част, основната политическа цел ще бъде влизането в Еврозоната. Не допускам, че дефицитът ще бъде изтърван и ще премине 3%", смята икономическият съветник в БСК.

Гледайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Избори 2024
ДПС-Доган предизборно: Братя и сестри в Газа са подложени на геноцид
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Егати безсрамното преди 1 час
поведение от тия експерти. "Да натоварим бизнеса - Аааа, нйе, нйе, сакън! Ами да натоварим държавата - Йееех, ми чи ко толкова?!". Лобисти платени, недни такива :D
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 8, не си разбрал написаното. Прочети пак. Никой не ти говори да внасяш по три стълба.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 7 За да внасяш пари за пенсия за неколко стълба трябва да истанеш без заплата или едва да креташ, а после дали ще си вземеш паричките?...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 3, не знаеш как работи системата. Всъщност не са си изкарали пенсиите. Плащали са за да издържат пенсионерите по тяхното време. Щяха да са си изкарали пенсиите, ако имахме лична партида по примера на втори и трети стълб. Сега просто наливаш в каца без дъно. Когато масата осъзнае, че това е обир и надигне глас срешу тази система... тогава ще има промяна.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Решенията са лесни: 1. Намаляване на държавните хрантутници. 2. Премахване на социални плащания(освен пенсия според приноса и издръжка на болните). Премахване на всякакви плащания за безработица и бедност. И още по-важно: НАП прави ревизия на всички, които са трайно безработни и онези, които нямат един работен ден в живота. Също и онези на минималка да имат лична ревизия на 6 месеца. Да видите тогава какви пари ще се събират в бюджета като данъци и осигуровки!
5
0
 
4
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 2 часа
ПАК ЩЕ ПОЧНАТ СЪС СИГАНИЙТЕ СИ У НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ, ГЛЕЙТЕ ИМ СЕИРА.....ХАХАХАААА
4
0
 
6
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 часа
вдигайте МРЗ още,че да ви растат командировъчните.След 240 минимална преди 15 години вече не е икономика!!!!Само дългове.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Най напред почват оправданията, че виновни са били пенсиите. Господа хората са си изкарали пенсиите с работа и осигуровки, но вие управляващите винаги сте ги орязвали. Може ли един политик да живее примерно "нормална пенсия "от 1200 - 1500лв.? че даже и 2000лв. Вижте си огромната администрация и огромната полиция на които по два пъти увеличавате в годината заплатите и то без да има пари в бюджета.
2
0
 
6
 
! Отговори
Смех... преди 2 часа
ДА ПОЧВАМЕ ЛИ ВЕЧЕ ДА СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ.....ХАХАХА....????
1
0
 
12
 
! Отговори
Таксито преди 2 часа
"бюджетен дефицит", "раздута администрация" и т.н бла-бла! Това може да ви го каже всеки таксиметров шофьор докато ви закара до в къщи!