Русия - САЩ: без "насрещни отстъпки"

Нервността на руските власти, щом стане дума за САЩ, отново взе да расте
Обновена: 1 юни 2012 19:59 | 1 юни 2012 19:58,
621
Русия - САЩ: без "насрещни отстъпки"
Обама и Путин Снимка: архив, Reuters

Нервността на руските власти, щом стане дума за САЩ, отново взе да расте - това сочи острата им реакция след неотдавнашното слово на посланика на Щатите в Русия Майкъл Макфол във Висшето училище за икономика (ВУИ). Макфол говори там по редица въпроси не толкова като дипломат, а по-скоро като политически експерт. Прямотата му бе посрещната рязко негативно от руското външно министерство, което с напрегнато внимание следи всяка негова стъпка още откакто е поел поста си в Москва и демонстрира негодувание от "политическата му активност".

По всичко личи, че на някого от руските властови среди много му се ще да превърне Макфол в символ на "заплашителния американски империализъм". Напоследък се очертават две успоредни тенденции. Първата е свързана с опити независимо от всичко да се изтъкне политическата воля за запазване на диалога между двете държави,  продължаване на "рестартирането", изграждане на по-ефективни отношения. Като "бяло петно" върху помрачените двустранни връзки изпъкна скорошното изявление на руското външно министерство, разработено в дух на приятелство и взаимно разбирателство. 

Заместник-министърът Сергей Рябков разказа как Дмитрий Медведев е връчил на Барак Обама послание от руския лидер Владимир Путин. "То дава конструктивен тон във взаимните отношения. Руската страна безусловно, без колебания, потвърждава, че ще следва  предишния курс. Приемствеността в отношенията помежду ни е стожер в политиката по американското направление", каза той и добави, че никакви "личностни" фактори не ще повлияят върху "конструктивните нагласи".

При всичките си позитивни ноти посланието се четеше двояко: може би Кремъл наистина иска да поизглади ситуацията около отказа на Путин да участва в срещата на Г-8; може обаче да става дума за дипломатически трик - да покажем, че колкото до Русия, тя подкрепя "рестартирането", пише големи писма до Обама,  уверява го, че ще има приемственост, изобщо е "за" всички хубави неща и "против" всички лоши. С други думи, че ако има проблеми, те не идват от нас.

Последва изявление на президентския помощник Юрий Ушаков, който конкретизира положението около писмата, разменени от президентите - разказа, че Обама също е пратил голямо послание на Путин още на 2 май, а Путин е отвърнал с поне толкова дълго писмо, и т. н. Сякаш бе наложително Ушаков да поправи грешките на външно министерство, което в първото си комюнике незнайно защо премълча за първоначалното писмо на Обама и подробностите от него - все едно че само Русия иска мир.

На този фон впечатлението беше, че Кремъл, от една страна,  има желание да се върне към конструктивния тон, но от друга - това намерение някак все претърпява провал. Което откроява още по-ясно втората тенденция - влошаване на атмосферата, нарастване на напрежението, усещане за задънена улица в решаването на редица остри проблеми, на първо място за ПРО. Ще споменем още подготвения от Държавния департамент "списък Магнитски" с имената на някои руски чиновници и отново критичния доклад за човешките права - все силни дразнители за Москва.

Всъщност става така, че и двете страни втвърдяват курса: САЩ се готвят за избори, в Русия победител стана Владимир Путин, а "рестартирането" вече изглежда като нещо от минали времена. Това прави актуален въпроса кой носи отговорност за влошаването на отношенията и Макфол е твърде подходящ за ролята на основен символ на "американския империализъм". Преди година никой може би нямаше да обърне внимание какво е казал във ВУИ. Днес обаче всяка негова дума буди далеч по-голям интерес, всяко изречение се гледа под микроскоп.

Само по себе си словото му бе твърде дружелюбно. Москва не хареса главно една фраза за руско-киргизстанските отношения. Той прикани и двете държави окончателно да се откажат от "играта с нулева сума" (когато победата на единия партньор задължително е загуба за другия, б. р.) и от опитите да делят света на сфери на влияние. 

"Когато президентът Обама се срещна през 2009 г. с президента Медведев, той предложи своя идея за "рестартирането" и каза: "Аз съм нов човек тук, не разбирам много от външна политика, но не схващам фразата, която използвате: "привилегировани сфери на влияние" - посочи дипломатът. - Особено не го схващам, когато става дума за Киргизстан и "Манас". Защото в "Манас" ние не се опитваме да играем на сфери на влияние около киргизстанското правителство."По думите на посланика американското военно присъствие на летище "Манас" е било необходимо за прехвърляне на американски военнослужещи в Афганистан. И Русия, и САЩ обаче се опитвали да уредят положението около "Манас" в своя полза чрез подкупи за  бившия президент на Киргизстан Курманбек Бакиев.

"Вие предлагахте големи подкупи на г-н Бакиев, за да ни изхвърли от Киргизстан. Ние също предложихме подкуп, към десет пъти по-малък от вашето предложение, но това не подейства", откровено призна Макфол. 
Посланикът изрази недоволство и от политиката на "размени", водена от Москва.

"Ние се опитваме да постигаме целите си, без да обвързваме неща, несвързани помежду си - каза той. - Вашето правителство обаче много обича да обвързва нещата. Казвам го от собствен опит." САЩ се сблъскали с този подход например през същата 2009 г. "През 2009 г. те (руските представители) можеха да заявят: "Искате да се разберем за Иран? Направете отстъпка по въпроса с Грузия. Искате да се разберем за ПРО в Европа?  Направете отстъпка по въпроса с Централна Азия. Искате да се разберем за Северна Корея? Може да се споразумеем, стига да не повдигате темата за демокрацията и човешките права", отбеляза Макфол. "Това обаче не е наша политика. Ние няма да склоним на подобни сделки", обобщи той. Точно тази част от изявленията му буквално взриви руското външно министерство. И причината съвсем не е, че Макфол "наговори лъжи", както се изразиха руски дипломати.

Причината е, че Макфол каза истината - наруши някакви неписани норми на дипломатическата етика. То се знае, нито САЩ, нито Русия не могат да признаят, че правят "търговия" с въпросите за военните бази, Сирия, Иран и човешките права. Ясно е също, че този пазарлък е по-удобен за Москва като по-уязвима в отношенията със САЩ - тя се страхува да не изгуби своята сфера на влияние,  главно в постсъветското пространство. Фобиите на Кремъл не са малко. САЩ обаче също не страняха от "пазарлъка", схващайки, че стига да води до малко от малко позитивни промени - и това вече е нещо.

Разликата обаче е там, че в прокарването на стратегическите си интереси САЩ имат избор - да се пазарят или да откажат, за да постигнат своето и без принципната подкрепа на Москва. Изборът на Русия обаче е значително стеснен - пълният отказ от пазарене ще означава победа на изолационистката тенденция. Едно усещане за безизходност у Кремъл може да породи далеч по-твърд външнополитически курс. При това положение Макфол става удобна мишена за дискредитиране: не можеш ли да опровергаеш нечии изявления, защо не се опиташ да намалиш доверието към източника? Подобни подходи от двете страни наистина може да изпратят в миналото "рестартирането" между Русия и САЩ.

 

Татяна Становая, "Политком", БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


621
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
515
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само бяла нинджа може да убие черна нинджа. 1трлн. е небостъргач с височина 146м в банкноти по 100$.
514
3
 
6
 
! Отговори
До 585 преди 12 години
Не пише . Но пише за избухнал пожар преди седмица (на 24 май ) на ядрена подводница , която била на док в щата Мейн.
513
7
 
26
 
! Отговори
САЩ пред срив преди 12 години
ТОЯ ПЪТ НЯМА РАЗМИНАВАНЕ!Банковите деривати са известни като "пари от въздуха". Това са колосални спекулации и грабеж! Дериватите на 9-те най-големи банки в света възлизат на над 228 трилиона долара, които въобще ги няма, дори не са напечатани. Това е най-голямата финансова измама на съвременния капитализъм! Тази сума е 3 пъти повече от сумата на цялата световна икономика! Няма никакъв начин САЩ да бъдат спасени от тази дериватна ядрена бомба!!!ФАЛИТ!!!
512
9
 
39
 
! Отговори
Ким Филби преди 12 години
ПРЕХВАЛЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ. Обективни английски източници и публикации сочат ярката картина и истината за демократична Америка. За периода 1945 -2000 год. САЩ са извършили следните интервенции в страните по света: 67 военни интервенции в страни от различни части на света, 25 самолетни бомбардировки над суверенни държави, намеса и опорочаване на избори в 23 държави, покушения и политически убийства с цел поставяне на марионетни правителства в 35 държави, прилагани изтезания над военни и подозирани граждани в територията на 10 държави...За този период са избити и физически ликвидирани над 16 милиона жители по света... Това са малка част от плодовете на прехвалената свободна демокрация, глобализация и корпоратокрация...Колко ли са жертвите в действителност от агресивната икономическа политика? А колко ще бъдат примерно след 20 години, ако се осъществят всички мечти на ИЛЮМИНАТИТЕ! Дано се сбъдне прогнозата на Йохан Галтунг за разпад на САЩ до 2020 год., иначе...лошо!
511
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 12 години
ПАК-ФА. Стелт, Раптоп - така си ги коментират неуките, все едно, че си играят с тях вкъщи. Ще ви е по-лесно да чепкате вълна, защото си я напипвате редовно...в ***.
510
4
 
12
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Някакъв анонимен отворко раздава по руснасите ритниси и шамари. Нещо има да враща - я руснаци са го оправяли, я са го правили...
509
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиерът на Русия Дмитрий Медведев днес нареди на Руската централна банка (РЦБ) да се намеси при необходимост на валутния пазар, за да укрепи рублата, чийто курс тази седмица се срина до най-ниските равнища от икономическата криза през 2009 година.
508
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази седмица рублата поевтиня силно, достигайки нива, невиждани след икономическата криза от 2009 година, която отслаби позициите на страната. Руската валута пострада от избягването на риск от инвеститорите, обезпокоени от ситуацията в еврозоната, и от поевтиняването на петрола.
507
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
583Ти изби рибата с простотия бе човек ! Компактен източник на енергия с мощност 1 гигават ?! Въобще имаш ли представа колко е един гигават ?Руснаците само това да са направили, ще решат световните енергийни проблеми :)))))) Да не би да си чел детски пропагандни материали на ИТАР ТАСС ?
506
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сополанковци спорят :) Мкир да има и всички да живеем максимално добре! Това е важното.Рано или късно, света ще бъде едно голямо село. Въпрос на време.
505
4
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Дори децата в Русия повече от вас разбират в политика. В Ютуб набирайте и вижте, файл се нарича 31 мая 2012г. Юнный патриот на протестной Триумфальной.
504
13
 
7
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Пазарджик, Пазарджик бе !!Колко болни хора с русофилска болест има тука. Казвам за вас истина. Русия не произвежда нищо, освен суровини и ако тези суровини станат по евтини в света тази держава със пясъчни крака, веднага ще падне, обаче тя е отдавна е паднала, само сляп не вижда това. Какво имаме руско за ползване, само петрол и газ и няма нищо повече. А, какво да говоря с болни слепци без мозък история всичко ще стави на своето място!.
503
6
 
12
 
! Отговори
Ю.Гагарин преди 12 години
Руски учени са създали супероръжие, което изважда моментално от строя цялата вражеска електроника, съобщи РИА Новости. Устройството, което е с размерите на малко куфарче, е в състояние мигновено да блокира всички електронни компоненти, каквито притежават повечето съвременни оръжейни системи. Според академик Владимир Фортов оръжието представлява компактен източник на енергия с мощност от 1 гигават. Обхватът на уреда може да варира, като има разработки за 1 километър или такива за 200 метра. Достатъчни е само една секунда, за да бъдат изкарани изцяло от строя всички електронни компоненти на противника, включително локатори, прибори за нощно виждане, електронни мерници, мобилни телефони, GPS приемници за спътникова навигация и други. От разстояние може да бъдат спирани танкове, да се променя курсът на изтребители, да бъдат взривявани радиоуправляеми мини", описва Фортов възможностите на уреда. По думите му има и устройства, които изключват електронното оборудване за кратко време, например за 20 минути, докато се провежда специална операция. Академикът призна, че супероръжието има и недостатъци. За съжаление локално ще бъде извадена от строя не само апаратурата на противника, но и всички електронни устройства на мирните жители. Но когато сме във война, победата е по-важна, заключи Фортов
502
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ооох,русофилията е много тежка болест. Трябва да бъде забранена със закон и за русофилия да се лежи в затвора. А руснаците живеещи в България трябва да бъдат изгонени с ритници и шамари по най-бързия начин.
501
3
 
4
 
! Отговори
До 580 преди 12 години
Хареса ми;-)). Ти направо си за дясната ръка на Хилъри. Беше ми приятно, лека вечер.;-))п.п: Веселото е, че от всичкото което изреди по долу няма нито един ФАКТ.;-))
500
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПАК-ФАК е опит да се изкопира YF-23, но набързо са използвали подръчни средства - хванали са едно Су и са му закачили крила с форма "пето поколение" и са му разчекнали двигателите и сега това чодо го размахват и тръбят колко модерно е, а то е един прос фейслифт на Су-34. Сега 10 години ще го показват по авиошоутата като агне с две глави. Така беше и с другата измишльотина, Беркут. Накрая отиват в музея, а армията им ще си купи я Грипен, я Рафал...
499
6
 
3
 
! Отговори
До точките преди 12 години
Би ли обяснил какво точно са копирали? Всеки нормален интересуващ се от авиация човек, ще забележи, ПАК-ФА няма нищо общо с ф-22(Т-50 е най-малкото в пъти по-красив), ако има нещо общо, това е по-скоро с YF-23(форма на въздухозаборници-двигател). Стелт технологията няма начин да са я откраднали, поради простата причина, че руснаците са я измислили.;-))
498
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя ПАК-ФАК е един *** - нито има въоръжение, нито радар, и двигателите му още не са измислени. В момента лети с двигатели от старите Су-та. Към 2020 г. може да се опитат да сринат някое чеченско село с него, със сигурност става да тарани плевните на селяните...
497
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Ф -22 е един рекордьор наистина, 400 млн $ бройката, а "смелите американски" пилоти отказват да летят на него, защото не могат да вдишат изключително скъпия кислород, който е произвел Локхийд.;-)) В 2013 г ще постъпят 10 предсерийни Т-50(най добрия самолет създаван до сега) Единственото в което отстъпват руснаците е компютърната анимация и рекламата.;-))
496
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега плюете и се присмивате, а като ви насолят задниците с Ф22, ще почнете да роптаете бепомощно срещу "злите капиталисти". А пакфаковете *** ще ги събират с каручките за вторични суровини...