Кадри от препълнени болници и морги показват: Ситуацията в Русия е ужасяваща

Днес страната отбеляза нов черен рекорд по брой загинали от COVID-19
17 ное 2020 22:15, Нели Христова
410
Кадри от препълнени болници и морги показват: Ситуацията в Русия е ужасяваща
Снимка: CNN

Днес Русия отбеляза нов негативен рекорд - 442 души починаха от коронавирус през последните 24 часа. От началото на пандемията жертвите на COVID-19 са 33 931. А картината в лечебните заведения никак не е приятна - крайниците на безжизнено тяло висят от носилка, докато пациентите с коронавирус се борят за живота си само на няколко метра от нея. Възрастна жена се опитва да си поеме въздух, а хриповете й се превръщат в мрачен саундтрак към един от многото обезпокоителни видеоклипове от мобилни телефони, заснели реалността в болниците в Русия.

Още по темата

"Ето как изглеждат нашите нощи: ужасяващо", казва мъжки глас зад кадър. Клипът е изпратен от CNN от известен руски лекар, свързан с опозиционния лекарски съюз Doctors 'Alliance. Видеото е записано в средата на октомври от член на болничния персонал в Уляновск, град на около 500 мили източно от Москва. "Има още два долу в нашето отделение", казва той, докато снима труп. "Ето как COVID-19 убива всички."

Това видео е само едно от няколко, които CNN получава. Те разкриват ужасяващите условия в пренаселените лечебни заведения. Някои кадри показват морга с тела, съблечени голи, натрупани едно върху друго на мръсни подове. Сцени, навяват повече мисли за военни зони, отколкото за болници.

Докато Русия се бори да овладее пандемията, видеоклиповете са един от няколкото признака, сочещи действителната смъртност в страната, която е далеч по-висока, отколкото предполагат официалните данни. Русия казва, че към 16 ноември повече от 33 000 души са починали от COVID-19. Но този брой се оспорва от критиците, които казват, че Кремъл подценява цифрите.

"Мисля, че реалната цифра е около 130 000 души", казва Алексей Ракша, бивш държавен статистик, който прави своите оценки въз основа на официални данни за излишните смъртни случаи - броят на смъртните случаи над очакваното - за даде реална оценка за жертвите на пандемията.

Използвайки данни от местните регистри, Ракша изчислява, че Русия е достигнала около 160 000-170 000 излишни смъртни случая от април до ноември. Той приписва около 80% от тези смъртни случаи на COVID-19. Между април и септември 2020 г. официалната цифра на излишната смъртност в Русия е приблизително 117 000 повече смъртни случая в сравнение с миналата година, според Росстат, руската статистическа агенция. Официалният брой на жертвите на COVID-19 за този период е приблизително 21 000 души.

Все още няма данни на Росстат за октомври и ноември, но съдейки по официални цифри, публикувани от центъра за реакция на коронавирус в страната, разпространението на пандемията бързо се е ускорило. Ракша казва, че е напуснал Росстат през юли, след като публично изрази мнението си за начина, по който агенцията отчита смъртните случаи, свързани с коронавирус. Той твърди, че несъответствието между официалните данни и изчисленията му се дължи на начина, по който Русия класифицира жертвите на COVID.

"Росстат използва четиристепенна система за класификация", обяснява Ракша. Според уебсайта на агенцията те са:

1. Пациентът е с положителен тест за COVID-19 преди смъртта.
2. Когато се предполага, че COVID-19 е основната причина за смъртта, но ще трябва да бъде потвърдено чрез аутопсия или допълнителни изследвания.
3. Кога вирусът е допринесъл за смъртта на хора с придружаващи заболявания.
4. Когато COVID-19 е потвърден, но не се счита за основен фактор за смъртта.

"Само при първото, когато пациентът има положителен тест за коронавирус преди да умре, случаят се записва като смърт от COVID-19", казва Ракша пред CNN. Според него смъртните случаи в останалите три групи са оставени извън официалните данни. Нито руското министерство на здравеопазването, нито надзорният орган за обществено здравеопазване Роспотребнадзор, нито Росстат са отговорили на исканията на CNN за коментар.

Този метод на преброяване се различава от насоките, които СЗО дава, а те са, че всички смъртни случаи, свързани с COVID-19, трябва да бъдат отчетени, освен ако няма "ясна алтернативна причина, която не може да бъде свързана с вируса".

Докато се бори с пандемията обаче, Русия все още знае как да направи добро шоу. През август, на фона на много фанфари, тя стана първата държава, която регистрира ваксина против коронавирус - "Спутник V". Тази ваксина, която беше посрещната със скептицизъм от множество външни учени, все още не е широко прилагана.

На CNN е предоставен и рядък достъп до модерната временна болница за коронавирус в Москва с 1300 легла, създадена в "Ледения дворец". "Кризата е сложна, но управляема", казва главният лекар Андрей Шкода. "Тук имаме цялото необходимо диагностично оборудване, ултразвук, анестезия и вентилатори."

Надвиснал отгоре гигантски екран, който обикновено показва на тълпата резултата на хокейния мач, сега се използва, за да се прожектират филми на пациентите. Шкода обяснява, че болницата е напълно цифрова - на всеки пациент има гривна с QR код, който води до всичките им здравни досиета. "Това е стандартна грижа в Москва и извън нея", твърди той.

И все пак тази розова картина на държава с пълен контрол над пандемията, с мрежа от просторни медицински заведения, изглежда все по-противоречиво на фона на графичните кадри, излизащи от болниците в провинциите, както и след свидетелствата на някои медицински работници.

Миналия месец руското правителство призна за нарастващо напрежение върху своите медицински заведения, а вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че болничните легла в пет от най-засегнатите региони вече са със зает капацитет от над 95%.

Един шофьор на линейка в района на Саратов в югозападната част на Русия - който говори пред CNN при условие, че неговата анонимност ще бъде запазена, поради страх от това, че ще бъде санкциониран на работа, заяви, че ситуацията в болницата му е "бъркотия".

"Лекарите дори отказват да приемат възрастни пациенти със затруднено дишане", казва той. "Казват им, че няма нужда да ги хоспитализират. Но истинската причина е, че в отделението няма достатъчно места."

В друго видео, изпратено до CNN, заснето в препълнена морга, мъжки глас говори зад кадър, докато камерата улавя  ужасяващи образи: "Едва ли бихме могли да намерим място тук. Това е като филм на ужасите."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция въвежда "безпрецедентни" ограничения, за да овладее стремителния ръст на новите инфекции. "Препоръките вече не са достатъчни, нужни са забрани", обяви шведският премиер. А Австрия дори въведе пълен локдаун.
168
6
 
10
 
! Отговори
американец преди 3 години
спутника излетя в небитието......
167
5
 
7
 
! Отговори
Губернаторски неволи преди 3 години
Тежкото шефче на Владимирска област сам се похвалил в Инстаграм, че се лекува от коронавируса в частна московска клиника. Не в държавна болница в областта, която ръководи. В този факт е събрано всичко, което трябва да знаете и за путинския режим, и за великите му постижения в здравеопазването.
166
2
 
5
 
! Отговори
Стар ебач преди 3 години
три ваксини имат.........Както се казва....не е важно колко ти е голям.........може да е малък, но работлив.Триста да имат...........
165
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е велик, за десетина години построи нова България. Най-добрия управник в историята ни. Искаха да го махнат, но се провалиха! Народа е с него! Без Бойко Борисов България няма да я има
164
3
 
9
 
! Отговори
68 преди 3 години
нали се хвалят че имат всксина или не работи?
163
5
 
8
 
! Отговори
Да. преди 3 години
Бойко е за затвор.
162
3
 
8
 
! Отговори
от 252 преди 3 години
Между другото, нямаше и дума за кошмарното състояние на болниците им, и всичко останало, за което идват информации оттам: все едно е паралелна реалност. *** то мужиците сами са си виновни: хем газят до ушите в мизерия, хем гледат тая пародия по телевизиите на Путин.
161
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтаниславВредно е за психиката да вярваш на Путинистиката. Умрелите са много повече. Ще го разберете когато се тегли чертата накрая на годината и Блатная виси с едни 200 хиляди починали "в повече".
160
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
442 а тук 160, но ние сме 6 милиона а русия е 160. Я умножете 160 х 22 *** посрани? Колко хора днес уби банската мутра с безхаберието си? Данните излязоха ли? Добри ли са а продажни скапаняци отднесбг???
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега си пуснах НТВ на блатниците. Първите 5 минути са показване на военната мощ на безаналоговата техника, следващите 5 са отделени за безаналоговите ваксини, следващите 5 за плюене на САЩ.След това от 20 мин си пуснете, обсъжда се мизерното състояние на жилищните райони (вехтое и аварийное жилье).Последните 5 минути са отделени на хвалби на безаналоговата им ракета с която ще строят база на луната :)))))))))))))))))))))
158
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
три ваксини имат, а ти отвай да нанкаш и не збравяй да си сложиш памперса и биберона
157
12
 
4
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Ммм да наустина е лошо в Русия. Имат 3-4 пъти повече умрели отколкото в България. А населението им комай е 20 пъти повече от нашето. Така че журналисти - напишете статия и за България. Всеки втори починал в България от Ковид дори не е приет в болница. Е няма да има много коментари като новина за Русия и няма да изкарате 5 лв от реклами но поне ще покажете че ви е грижа и за България.
156
3
 
8
 
! Отговори
Алкаш преди 3 години
Ваксина имали......шибаниПримитиви.
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вторник - у нас починали 153 души, а сега - 131 души! Ние станахме второ Бергамо!
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТПродължавай да вярваш на германците ! Ха-ха-ха-ха !Ами на вас ли да вярвам дето 50 години крихте истината за Катин и обвинявахте за това Германия. И първата ви работа когато окупирахте България през 1944 година беше да застреляте като кучета българските лекари които са участвали в ексхумацията на труповете на убитите от руснаците пленени полски офицери в Катин. Такава висша подлост света не помни в своята история. Единствено руснаците са способни на толкова подли деяния.
153
0
 
5
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 3 години
Като се опитвате да превеждате текстове от CNN, барем го правете като хората, а не дума по дума, като автоматизирани момонки...
152
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присмял се хърбел на щърбел. Точно ние, в настоящето положение нямаме право да им гледаме в паницата .
151
0
 
11
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 3 години
***, ***... 170 000 излишни смъртни случая. Кой смъртен случай не е излишен, душицо захарна. Четете ли ги тия неща, преди да ги качите...
150
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 230"Хората умират"Мдааа, хората умират а диктатора Путин не дава даже да ги обявят, да не му се заклати столчето.