Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия

Стойността на дарението е 75 милиона евро
25 май 2021 16:52, Елка Василева
310
Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия предаде на Сърбия 30 танка T-72MС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС на стойност 75 милиона евро, заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович на церемония по прехвърляне на техника на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските Сухопътни войски в Ниш.

На събитието в неделя присъстваха заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко и висшето военно командване на сръбската армия, предаде БНР.

Още по темата

„Това е дарение от Руската федерация за сръбската армия на стойност 75 милиона евро, което се състои от 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС и 30 модернизирани танка T-72MС, въз основа на споразумение между двамата президенти - Александър Вучич и ВладимирПутин, които в Сочи (4 декември 2019 г. – бел. ред.) се споразумяха за тази помощ. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като това е значително укрепване за сръбската армия, " каза Стефанович.

Той припомни, че през ноември 2020 г. първата партида техника е прехвърлена в Ниш - 11 танка Т-72 и 10 бронетранспортьора.

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи на Сърбия като военни техническа помощ.

При проведеното преди няколко дни тактическото учение „Съвместен отговор 2021“ на руски и сръбски специални части руският зам.-министър на отбраната Николай Панков отбеляза достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 80/85 Другарю, аз съм служил в гранична застава, баш войски си бяха, не "милиция".
78
5
 
9
 
! Отговори
до 80 преди 3 години
Факт беше, че едно време БГ армията основно се грижеше никой да не мине през границите. Независимо от посоката. А относно боеспособността ни тогава, ние винаги сме били държани на акумулатори, да устискаме 1/2 - 1 час, колкото "Големия брат" да дойде да се погрижи за задунайските си владения.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ангел Приятел, тва русофилите колкото сте неадекватни, толкова сте и големи лъжци. Ако седна да ти описвам глупостите само в тоя пост трябва 10 да напиша. Къде ви намират такива? По селата?
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнгелГледах Ф-ките, те са с един мотор, а не с два, явно някой, който не разбира от самолети ги е поръчал такива.
75
3
 
3
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Територията на Сърбия,не е подходяща за танкове. Това е планинска държава,в която танковете не могат ,да се разгръщат,да напредват бързо и са уязвими за засади. По добре ,да им беше подарил въртолети.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 77/79 "Как е в Блатото". Не съм ходилл от 3 години, но преди 3 години беше мизерия и мъка там. Сега съм сигурен, че е по-зле, защото порд "мъдрото" ръководство на Другаря Бог Путин, тая пародия на дръжава все повече блатясва.
73
9
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Нехаресвам русофили или русофоби НО сметката е следната!30 Танка и 30 бронирани машини струват 150 млн лв а 16 самолета Ф16 от непостроен завод струват 6 млрд лв. Простата сметка показва ,че за 6 млрд лв сме могли да взем 1200 танка и 1200 бронирани машини или директно 2400 танка Един самолет СУ-57 които по параметри е почти еднакъв с Ф16 струва 60 млн лв за 6 млрд лв купуваме точно 100 машини и ще ги получим преди Американците да построят завода който трябва да ни прозведе самолетите!
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълниха и Сърбия с руска скрап. Тия танкове могат да бъдат използвани единствено срещу улични протести, за битка не стват защото в бой преживяемостта им се измерва няколко десетки минути. Всички танкове Т72 на Армения останаха като овъглени паметници на руската глупост в Карабах.
71
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 76/78 "За кво ? И без друго никой няма да ни напада. Ти превърна българската армия в пъдарска дружинка бе драги" Другарю, ти сигурно си млад, но аз още помня, че едно време нашата армия беше точно "пъдарска дружина": пъдарстваха да не би някой българин да се измъкне от комуниститческия концлагер наречен България. България има нужда от армия, която изпълнява точно определени функции в рамките на НАТО. Иначе за друго току виж военния преврат на Радев се осъществил точно с такава.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71 "Огромна полза ще са им в 21 век, ако ги ползват като арматура и залеят с цимент и чакъл, ще стане разкошно отбранително железобетонно съоръжение" В Блатото в много градове имат изтипосани танккове като паметници на "великата" отечествена война. Сърбите също могат да си направят такива: тия танкове идеално ще легнат на постаменти в Белград и околните села.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 68/73 "А ние нашите танкове за какво можем да ги ползваме освен за същото умен ?" Затова не купуваме танкове, а оръжия, които можем да използваме целево: за охрана на въздушните и морските ни граници, за пренос на пехота и т.н., но кой да гледа, важното е да "хвалим" Блатото, колко са "велики".
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да умре змията хапе най-яростно. Така е с Русия, така е със Сърбия, така е със С Корея.
67
7
 
0
 
! Отговори
Северозапад преди 3 години
Еееее...слаба ракия! Де са тия танкове, де са нашите хартиени ефки, които са страх и ужас за целио Балкански полуостров!
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите ще целуват на Путин *** за тези подаръчета години наред. И накрая ще ги нарежат за скрап. Щото какво друго могат да направят с тях. А руснаците бълха ги ущипала - те са се заринали с амортизирана военна техника, могат да подарят на всяка една държава по толкова и пак няма да разберат.
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромна полза ще са им в 21 век, ако ги ползват като арматура и залеят с цимент и чакъл, ще стане разкошно отбранително железобетонно съоръжение.
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни занимавате с тия у--преп--ки? Да не говорим, че Сърбия отвсякъде е заобиколена с НАТОвски държави. Тях ли се кани да напада, какво ли?Жалки комунистчета.
63
4
 
6
 
! Отговори
до славянин преди 3 години
След Освобождението ни от Турско робство Ние никога не сме избирали самостоятелно, винаги други са избирали вместо нас. Такава е съдбата на малките държави.
62
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65 Някои питат, защото Блатото "подарява". Ето затова, за да могат такива предатели на родината да пишат ТОЧНО такива постове. Руснаците много добре знаят, че могат да разчитат на слугите си в България. Между другото, сърбите освен и те да си направят един 9майски парад, тия танкове за нищо друго не могат да ги ползват.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия ще изпревари България по скрап 72. Готви се за война с Македония и Косово.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 52 "Косово.... Хърватска.... *** най-вече с Косово" Сърбия не може да пр-не на Балканския полуостров, че пак ще ядат бомбите. Тия "подаръци" са същите изпълнения като руските ваксини за Сърбия.