Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия

Стойността на дарението е 75 милиона евро
25 май 2021 16:52, Елка Василева
310
Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия предаде на Сърбия 30 танка T-72MС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС на стойност 75 милиона евро, заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович на церемония по прехвърляне на техника на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските Сухопътни войски в Ниш.

На събитието в неделя присъстваха заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко и висшето военно командване на сръбската армия, предаде БНР.

Още по темата

„Това е дарение от Руската федерация за сръбската армия на стойност 75 милиона евро, което се състои от 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС и 30 модернизирани танка T-72MС, въз основа на споразумение между двамата президенти - Александър Вучич и ВладимирПутин, които в Сочи (4 декември 2019 г. – бел. ред.) се споразумяха за тази помощ. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като това е значително укрепване за сръбската армия, " каза Стефанович.

Той припомни, че през ноември 2020 г. първата партида техника е прехвърлена в Ниш - 11 танка Т-72 и 10 бронетранспортьора.

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи на Сърбия като военни техническа помощ.

При проведеното преди няколко дни тактическото учение „Съвместен отговор 2021“ на руски и сръбски специални части руският зам.-министър на отбраната Николай Панков отбеляза достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фона на достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград, Кремъл дарява танкове T-72MС, бронетранспортьори БРДМ-2MС, хеликоптери Ми-35М, хеликоптери Ми-17В-5, изтребители МиГ-29, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи. Русия подарява на Сърбия. А васалът България плаща милиарди на своя отановски началник и командир за чертежи на 8 броя таралясници, проектирани за пръв път през миналото хилядолетие.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Словянин "Пак избрахме ..." Предния път когато си "избирал" дали наистина си "избирал" или леко са те принудили?
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""""""""""""Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия"""""""" """""""""" "И като дойде про Западно-Европейски и про-НАТОвски президент у Сърбия, кво шъ прайш, бе, г-н Путин? Пример - Черна гора, Македония... за останалите бивши югославски републики да не говорим. )))) Ей.., не съ научихте, "дипломацията" ви продължава "традициите" на СССР-то! -)))))
56
6
 
12
 
! Отговори
Историята .. преди 3 години
... е показала, че подаръците на Блатото излизат през носа на тези, които ги получават.
55
7
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
До Слава на РусияКак успя да споменеш православие и танкове в едно изречение? Що за безочие? Престанете с това православие, че направо си е богохулство... От кога Русия стана религиозна държава?
54
8
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
До СловянинСпоред мен е точно обратното - Китай + Русия все по-силни и извратени, Западът все по-слаб и нормален... ти къде предпочиташ да живееш? Кое за теб е по-важно човешките права или силата на армията? След години армия няма да има никъде и ще гледат критично на изостаналите хора от миналото.
53
2
 
7
 
! Отговори
Скраб преди 3 години
Риснаците си нямат Динко от Ямбол,та за това.
52
3
 
10
 
! Отговори
до Хмм преди 3 години
Тука народа масово е свикнал да кара кола "нововнос" (хубава българска дума) и апартамента му да е в панелното гето, наследен от даща му или дядо му. Та затова не може да разбере каква е разликата между това да поръчаш нещо и да чакаш да ти го направят и това, да се метнеш от автокъщата директно в сервиза да сменяш масла, ремъци, ролки, носачи и да почваш основен ремонт на банята и кухнята. Такива сме си - живот 2ра употреба.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми той Путин мустига до към пъпчето, да не се заиграят нещо.
50
2
 
3
 
! Отговори
До Владо преди 3 години
Свежа"плът"за Динко от Ямбол.
49
16
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Пак избрахме грешната страна. Китай+Русия стават все по-силни, Западът - все по-извратен и слаб.
48
4
 
5
 
! Отговори
До 29 Хмм преди 3 години
Еми ще постоят на Володята паметник в Београд(Алба Булгарика).На окриването Лепа Брена ще пее -Я съм Югословенка.
47
2
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Косово.... Хърватска.... *** най-вече с Косово
46
7
 
6
 
! Отговори
Само питам... преди 3 години
И с коя държава Сърбия ще води война?
45
18
 
10
 
! Отговори
Слава на Русия преди 3 години
Владимир е голям приятел и защитник на православието ! Ето това вече е реална качествена военна техника , а не разни тенекии начертани на хартия за милиарди .....
44
8
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Абе вие с тия натовски самолети все се оплаквате. Като си купувате нова кола или нов апартамент веднага ли го получаваш? Нали трябва някой да го изгради това.... друг е въпроса за цената, но говорим за методологията. Обикновенно се купува апартамент на чертеж и после след 2-3 години си го взимаш. Ако си купиш чисто нова кола с екстрите които искаш и ако не са на склад нали ще си я вземеш след 2-3-4 месеца..... аре стига с тия самолети
43
7
 
7
 
! Отговори
Големи Яйца преди 3 години
Безплатен обяд няма. Каквито са си руснаците, срещу това "дарение" сърбите ще го поемат до отказ. А тези железории ги видяхме наскоро в Армения, азерите ги изметоха като трохи. И не че нещо, но БГ е в процес на закупуване на дронове Байрактар.
42
11
 
11
 
! Отговори
БУМ преди 3 години
Не е по темата ама заради онова кюфте ще плащаме 6 милиарда а Русия подарява 60 машини на стойност 75 млн. Аз ли нещо не ми идват сметките или какво!!!!????????
41
8
 
7
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Няма нищо безплатно...това трябва да го знаем ние най-добре...колко неща се изнесаха на безценица през соца....
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалък подарък от страна на Късий. Ние пък подарихме на бракята србе газопровод за 3 милиарда. Вместо да ги провесим от върбата.