Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не познавам какъв човек е Горбачов но го уважавам затова че разби илюзиите на управляващите за световна комунистичска революция :)
50
5
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Точно това е вечната цел на Руската Империя включително и в днешно време - излаз на топлите морета. Нашия късмет е че сме се оказали по пътя им към Босфора.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А. Петров А какво се говори в средите на апетровците за обработката на Хирошима и Нагазаки с атомни бомби - това проява на същия мироглед, изстрелващ космически телескопи ли е, или е бил някакъв друг, по-стара версия?
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И цената на газа е по-висока, а освен това и дефицитът започна да пълзи по веригите.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще заприличат на астронавтите на Елон Мъск от SpaceX - ще се давят в собствените си изпpaжнeния защото тоалетната на ракетата му не работи. Какво става с град като Берлин, или Лондон когато спре тока и канализацията не работи! Французите и белгийците поне имат АЕЦове, но другите ще си дишат фeкалиитe.
46
6
 
15
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Тоя още ли е жив? Явно и в ада не го искат...
45
11
 
1
 
! Отговори
А. Петров преди 2 години
Европейската Космическа Агенция и НАСА току що изстреляха новия космически телескоп Джеймс Уеб. Този апарат е нещо като машина на времето която ще ни позволи да открием тайните на възникването на Вселената. А междувременно в Русия заявиха, че са разработили най-дългия снаряд за 155мм гаубица в света. Какво да правиш, различни мирогледи.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага след като дойде на власт, Путин започна да спасява всичко, което все още можеше да бъде спасено. Това е курсът към суверенитет. В случая на Русия като се вземе предвид нейната територия, история, идентичност и традиция да бъдеш суверен означава да бъдеш полюс, независим от Запада.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тойота спира седем производствени линии в Япония през януари.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2045 г. търсенето на петрол ще расте средно годишно с 0,7%, за газ - 1%. Очаква се поне двадесетгодишна ера на високи цени на въглеводородите. През това време Русия ще получи достатъчно приходи от петрол и газ, за да модернизира икономиката, като я освободи от зависимостта от суровини.
41
3
 
15
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
как е с3кса по време на Европейски Съюз - имате ли време, пари и сили?! по време на СССР, беше на ниво, а и панелките ни бяха толкова силно отоплени, че по време на зима, отваряхме прозорците да се проветряваме!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия въвеждат цвайге гривни за населението.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В близките години се очакват интересни изменения на картата на Европа.
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работните места коити се създават в реалния сектор са значително по-малко от тези създавани във финансовия сектор. ЕС е енергетически нищ, в реалния сектор може да се създават работни места само ако има енергия, а в ЕС няма. Кризата ще става все по-дълбока, и ковид вируса е спасението хората в западна Европа да стоят затворени в къщи без работа при постоянното обедняване. Бъдещето принадлежи на Русия и Китай.
37
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е, че империята на злото беше унищожена. Сега е ред да унищожим нейното продължение в лицето на руската федерация. Рейгън е велик!!!
36
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тракториста Горби жив ли е още добре го хрантути КПСС :)))
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица Русия постави публично ултиматум на САЩ и НАТО да се изтеглят от източна Европа и да не се разширяват повече с бивши страни от СССР.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запознатите са наясно с антибългарските чувства и намерения на Михаил Горбачов... ...сегашните посольи дето се чудят на антируските настроения в Бг, нека проучат по-детайлно неговата политика спрямо нас и ще прозрат!
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 90та Русия стигна дъното, това беше една разрушена и съсипана страна. Днес Русия е абсолютен световен военен хегемон, а икономически измести дори Германия от мястото и на пета световна икономика.
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предател!