Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави

Съюзът щял да бъде конфедерация
285
Горбачов: СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави
Снимка: БГНЕС

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

"Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление", изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат "реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част" от този суверенитет.

"Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но" августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

"Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави", уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

"По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза", обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРГорбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
15
 
12
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
Не мога да повярвам, 30 години без СССР!! Това раково образование издъхна в страшни мъки след близо 70 годишна агония. Болшевишкия вариант на руската империя отне живота на над 100 милиона и причини нечовешки страдания, глад, мизерия и нищета на многобройни народи по света. Руския империализъм отново надига глава - български патриоти, нека като един да кажем НЕ на опитите на Путин да направи СССР 2.0.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятам , че историята ще го сравнява един ден с хитлер
29
5
 
14
 
! Отговори
Това е то преди 2 години
Да си кажа право не знам и дали може да се нарече предател. Излъгаха го, Западът с хладка вода го поливаше, разказваше му приказки как оръжията ще се унищожат, как повече войни няма да има, нито студени, нито горещи и как на земята ще се възцари вечен мир и благоденствие. Нима не вярвахме и ние на тези обещания? Е, унищожиха се оръжията, ама само нашите и руските. Сега вместо мир - военни бази в цяла Европа и обръч около Русия.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя на снимката ми е отвратителен почти колкото бойко борисов ! И за двамата гилотината ще е малко наказание !
27
0
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Строителя на новият - ссср тавариш - горби и негова связ - урсула
26
3
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Ние го Създадохме този Союз - работи Идеално за нас Центраният Комитет (накратко ЕвроКомисия) на ПолинБюро на КПЭС (К0мунистическа Партия на ЭС)!
25
6
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Корупцията и водката Ви събори и още е така. Добре че имате газ иначе ще ядете опинци.
24
5
 
10
 
! Отговори
След 30 години преди 2 години
След 30 години новини от Британско-руската граница: ЕС можеше да бъде спасен
23
18
 
10
 
! Отговори
ВМРО преди 2 години
Проклет да е руският ботуш стъпил на свещената ни земя- Мизия, Тракия и Македония! Трижди проклет Амин в този свят ден за християните!
22
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите хора са казали една много вярна приказка. Като се обърне колата пътища много. Добре е че Господ още те държи на земята да си видиш творението. Разби милиони живота. Унищожи държави и икономики. Предаде ни на Ненаситните Капиталисти които ни направиха слугинаж и им бачкаме за жълти стотинки. Изнасят ни природните ресурси. Унищожиха ни образованието. Унищожиха ни националният суверенитет. По лошо от това неможе и да стане. Унищожението ни е тотално. За което много ти Благодарим.
21
7
 
21
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Този няма ли вече да го тресне някой инфаркт или инсулт, та да се отървем от г.р.о.з.н.а.т.а му физиономия! На 90 г. е, колко още ще живее, бе Господи! Той съсипа не само СССР, но и България! Превърна ни в силно зависима страна на мафиотския Запад!
20
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големия предател в съвременната история!
19
7
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
България няма интерес от силна Русия и силна Турция до нашите граници- надяваме се тези две диктатури да разпаднат страните си на осем части час по-скоро,та да живее спокойно народа ни!
18
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този предател който предаде и разсипа Русия СИВ и Варшавския договор има наглостта да дава съвети.И на няколко стотен милиона хора разби животите.
17
4
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Когато лидера на една държава се продаде,спасение няма.
16
5
 
17
 
! Отговори
Хи Пин преди 2 години
СЕсерето не можеше ла се спаси, защото комунистите се разпаднаха. Виж в Китай всичо си е по старому. А кой разруши КПСС? Тоя на снимката.
15
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, руснакът много обича да дава суверенитет. Казва ти какво да правиш, иначе идват танковете. Добре, че историята се разви така, колкото и да сме зле сега, се вижда светлина в тунела.
14
18
 
8
 
! Отговори
Борис Елцин преди 2 години
Бяхме поели по американския курс и след десетилетие щяхме да сме развити европейци. Но кучетата гласуваха за Путин и възраждането на СССР и сега пак ще го плюнчим.
13
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горбачов разруши за 1 година съюз, който се крепеше близо 100 години!
12
7
 
24
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
На продажни кучета дори американците не вярват