Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение

Конвоите вече са на 25 километра от центъра на града
Обновена: 13 мар 2022 08:50 | 13 мар 2022 07:30, Камелия Цветанова
369
Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение
Снимка: БГНЕС

В 18-ия ден от войната в Украйна руските сили се прегрупираха на северозапад от Киев и се приближиха към столицата, като продължават артилерийския обстрел. Планираните за днес хуманитарни коридори се провалиха.
По-голямата част от руските сили се намират на 25 километра от центъра на града, по данни на британското разузнаване, съобщи Нова телевизия. Украинските власти се опасяват, че руснаците може да се готвят за мащабно нападение в опит да бъде превзета голямата цел – украинската столица. Продължава обсадата на ключови украински градове, като обстановката в много от тях става все по-отчайваща. Харков, Мариупол, Николаев и Суми понасят тежки удари, в условията на минусови температури, без ток и отопление, на места и без вода и с привършващи запаси от храна.

Още по темата

Стотици излязоха по улиците на югоизточния град Мелитопол, за да протестират срещу отвличането на кмета му от руски войници. Президентът Зеленски обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор".

„Вчера нашествениците заловиха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Жителите на града настояват за освобождаването му. Благодарен съм на всеки от тях за тази съпротива. Нашествениците трябва да видят, че са чужди на нашата земя, на Украйна и никога няма да бъдат приети”, каза Зеленски.

Руските атаки продължават и на места, където е била договорена евакуация на цивилни, включително от Мариупол, Суми и населени райони около Киев. А президентът Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, заради претърпените от нея тежки загуби.

„Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия. Никога не са губили повече от това за такъв период от време. От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на противника загубиха своята боеспособност. Руски военни са пленявани не само един по един, а на групи”, каза украинският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
9
 
15
 
! Отговори
FerFucks преди 2 години
Русия когато и да е печелила война го е постигала с много повече дадени жертви и понесени разрушения. Сега ще е същата работа, дори и да спечелят битката за Киев, ще са във фактически фалит и изолация, а от там измъкване няма
133
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
169 За разлика от българските комунисти, сме хора и сме против тези, които нападат суверенни държави, избиват всеки, който не е с тях, мирни жители, деца, рушат и сеят разруха, смърт, каквито са руснаците. Българските комунисти, от руските партии у нас, не са човеци. Те са нагли, алчни, агресивни лъжци, които не подбират средства, за да са на власт и да грабят, също като руснаците, затова ги харесват. България има проблеми, заради тях.
132
2
 
17
 
! Отговори
Ааас преди 2 години
Най тъжно е че Украйна ще стане като Сирия. Хиляди наемници са там да поддържат огъня. Войната скоро няма да спре.
131
1
 
4
 
! Отговори
До 161 преди 2 години
Глупости на търкълета
130
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро останаха без провизии и се изпокриха в горите...
129
15
 
12
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 2 години
Бий руснака по главата, бий, бий, бий!Бий украинецо днес му е времето, бий до последен руснак (под руснак разбирай окупант, Путин и Ко)!Червенопетолъчни терористи - вън от света!
128
13
 
5
 
! Отговори
Откъм Полша преди 2 години
Навлизат десетки хиляди доброволци, много добре подготвени и въоръжени до зъби за бойс руските агресори. Затова бомбардират Лвов...но руснаците не знаят,къде са !Тактиката на НАТО в действие.....
127
5
 
9
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
В Киев няма действащо летище. Незнам къде е кацнал, най вероятно в калта.
126
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
украйна свърши.....
125
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според руските " честни" СМИ Киев вече от 2 седмици е паднал в руски ръце и са били направени поне 5 " парада на победата", тукашните руски еничари вярват на тази " информация" хахахаха, а късно снощи в същия Киев кацна щатски Херкулес с нова пратка Джавелин и Сингър, за да продължи ВСУ да пържи живи руски " войници" в " новите" им танкове и въздушни щайги Су
124
6
 
17
 
! Отговори
4444 преди 2 години
Погледнете се. Пак дрънкате. Какво Ви е наред , че дрънкате икономика ли имате, здравеопазване ли, енергетика, кое Ви е наред че съдите украинци и руснаци. Като сте толкова отворени защо не протестирате срещу чуждите интереси в България, а излизате със чужди знамена на Шипка. Само плямпате бля, бля, бля и се криете зад полите на жените си. Що не излезете на площада да си търсите правата ама е друго полупиян да дрънкаш във форума. Иво Христов е прав 90 процента материал и то слаб
123
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164, деденце треперят ли ти пръстенцата докато пишеш коментара! Русия е аут, не е ясно колко време ще отнеме, но тази държава едва ли ще се съвземе! Путин започна война, а неговите хора бягат от Русия, нещо май не е у ред, а?
122
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерството на войната на РФ съобщи, че късно през ноща Украйна е подписала таен договор с правителствата на Плутон и Венера;) За сега Марс спазва неутралитет!
121
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агенция ТАСС съобщи, че след олиото в БГ свършва и друга "стратегическа" суровина - вазелин (мазило за зад.ните части);) Източници близки до Кремъл съобщават, че боб.чорба и шкем.бе чорба са стигнали критическия максимум на международната борса;) В БГ-то котировките на нефта не са в барел а в "дамадж.на" или варел! След драгоценните метали йодът в БГ поскъпна и квотата е 100 милилитра йодна тинктура за 5 литра безин;).
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
161/Намали малко веществата и вземи почивка...
119
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Русия!
118
15
 
9
 
! Отговори
Току що! преди 2 години
Путин е под домашен арест !Пуча е в ход ! Медведев е в неизвестност !Шойгу избягъл при Лукашенко ! Лавров се еобесил в кабинета си ! Захарова и Песков сепредали на новите власти ! Очаквайте подробности скоро по видеообмена !
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
156/Какво кранче ще врътнеш бре, в банята ли. Може ли беднотия да налага санкции...
116
11
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
25 хиляди руснака избягаха в Грузия, още около 20 000 във Финландия, по неофициални данни бежанците от Русия са около 200 000!
115
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
154 А всички Българи подкрепяме УКРАЙНА! АТОМ ЗА русия и руснаците!