Макрон отхвърли искането Европа да плаща в рубли за руския газ

Германия също осъди този ход на Русия
26 мар 2022 09:49, Елка Василева
302
Макрон отхвърли искането Европа да плаща в рубли за руския газ
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон отхвърли искането на руския президент Владимир Путин Европа да плаща на Русия за природния газ в рубли, предаде Франс прес.

Още по темата
Макрон отправи и обвинение към Москва, че се опитва да заобиколи санкциите, наложени й заради войната срещу Украйна.

След срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел Макрон коментира пред журналисти, че руският ход не е в съответствие с подписаните споразумения и не разбира защо да бъде приложен.

„Според всички подписани текстове това е забранено. Така че европейците, които купуват газ и които са на европейска земя, трябва да го правят в евро. Няма как да се случи към днешна дата нещо, което не е договорено“, каза френския президент, цитиран от БНР.

Според Макрон Москва използва тази стъпка като „механизъм за заобикаляне“ на санкциите на Евросъюза.

Германия, която е основен купувач на газ от Русия, също осъди този ход на Русия. Канцлерът Олаф Шолц отново заяви, че договорите ясно уреждат как трябва да се плаща газът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
3
 
12
 
! Отговори
ххх-ххх преди 2 години
Макарончо ходи се дуп!и на Байден и Урсула, да не те набие баба ти за която уж се женен третополовоЧовече! И аз искам да си купя мерцедес но не с Евро а с изрезки от вестници - ще ми дадат ли или недемократично ще ми откажат! Като не искаш руска газ отиваш и плащаш десеторно на БайХуй - той щастлив, ти щастлив а Европейците гладни и жадни но дондуркат бежанци от укри, африканци, талибани... - Европейска мечта! За това ли се бори Европа - банда ТреторазрядниТретопловиПишманПолитици да провалят вс
240
0
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
ПОСТОВИНИЯТ ОТ ЦИОНИСТИТЕ -"МАРК НОРМ " --НЕ РАЗБИРА , ЧЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ РАЙОНИ НА ФРАНЦИЯ -АРАБИТЕ СА В НАСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ФРАНСЕТАТА --КЪДЕТО КАТОЛИЦИТЕ СА ИЗБИЛИ КОГО.... --В ЕДНА НОЩ НА "ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ " !??? НО И СЛЕД "МАРСИЛЕЗАТА " - ФРАНСЕТАТА СА НАЙ -ЖЕСТОКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ ---"ТИГРОВИТЕ КЛЕТКИ" ВЪВ ВИЕТНАМ И +++ НЕ МИ Е ЖАЛ ЗА НАПОЛЕОНКИТЕ !!!!!!!
239
0
 
21
 
! Отговори
Язе преди 2 години
"Макрон отправи и обвинение към Москва, че се опитва да заобиколи санкциите, наложени й заради войната срещу Украйна". Хахахааа..не защитавам рашките, но да обвиняваш някой, че се опитва да заобикаля санкции, които дори нямат правна основа и стойност, е меко казано нагло и арогантно.
238
2
 
19
 
! Отговори
РеалистЪ преди 2 години
ХАХАХАХА, вие може да сменяте договрите като изключвате банки от Суифт и т.н. и да КРАДЕТЕ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, и ДА ПЕЧАТАТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ ОТ ВАШИТЕ ПАРИ, а той трябва да си изпълнява договора както на вас ви изнася???Само не мога да разбера защо още не ви е дръпнал шалтера ... НЯмам никаква идея за какво са му някакви напечатани хартийки, които утре вие може да му ги блокирате...
237
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фенове руски, само да ви светна. В Европа още 6 държави продават и имат газ/нефт. Ако врътне кранчето ще гони Шаро.
236
3
 
21
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Няма заплаха за България, освен разполагането на чужди окупационни войски и ракети, насочени срещу Русия. В Telegram и руските чатове, българските медии са подигравани и вече са нарицателно за лъжа и измама....Ударихте дъното. Мариупол до седмица ще бъде освободен, ВСУ са в котел в Източна Окраина, Полша подготвя окупация на Западна Окраина. Стотици таврийски българи са разстрелвани всеки ден от нацистите. Това са новини, вашето е гъ.зе.лизачеатво и антиреалност.
235
2
 
21
 
! Отговори
Избор има преди 2 години
Макарончо..... това НЕ Е предложение . Това е обявяване на цена на продавача . А купувача няма никакъв друг избор , освен да се съгласи с цената или да търси да купува от другаде . Избор винаги има . Руска газ в рубли или газ за долари на тройна цена от американски доставчици .... Руски сапог и газ за рубли или американски ботуш и газ за долари..... Европа сама ще избере на къде ще завърти малката си кафява дупчица между двете бузи в ниската част на гърба, готова да го поеме... НЯМА друг избор
234
2
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Европейските пудели трябваше да помислят малко,вместо да се хвърлят да налагат санкции,но най-вече да конфискува милиарди руски долари.ЕС пръв започна да прилага разни санкции и сега се вайкат.Ими поговорка"Каквото повикало,такова се обадило".Добре,че зимата мина,но нещо ми подсказва,че ще има и втора серия,проблема с хлебната пшеница.Индустрията била тя:автомобилна,металургия,фармация,химическа,текстилна и т.н.,ще спускат ролетни щори,след това безработица,социални вълнения,оставки,купон и т.н
233
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 250--3000 самолета?- ела блокирай моя самолет бе кухар.3000 ХА ХА ХА. А във Русия колко самолета има блокирани на чужди компании?И не Русия а чуждите нададоха вой ако си спомняш.
232
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май не си прочел правилно за самолетите -- блокирани са в Русия, на европейски компании. Всякакви арестувания на руски резервни активи на запад ще бъдат покрити с инвестициите на западни компании в Русия, а те са огромни и превишават. Западни компании които спрат работа в Русия заради санкции ще бъдат национализирани и продължават работа под руско управление. Тъ-тън!
231
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да помисли кирил петков как ще *** при путин да му върже връските на обувките и как от коя страна. тоя април си отива влиза в историята на франция ше има избори икономиката на френските гейове пада и ще падат на колене
230
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според Макрон Москва използва тази стъпка като механизъм за заобикаляне на санкциите на Евросъюза." -- този наистина е рядко глупав -- че кой си ти бе че ще налагаш санкции на Русия, едно нищожество. След няколко седмици на изборите за президент във франция ако пак те изберат французите все едно да се затрият.
229
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 250. Пич, опасявам се, че Русия си търси повод да ни врътне кранчето, че да настане рев и ужас без техните доставки и Европа да стане по-благосклонна към Русия. Те имат вътрешен ресурс, ако се окажат напълно изолирани от света, имат жито, горива, ще оцелеят. Проблемът е ние какво ще правим точно в настоящия момент, ако кажат в рубли или спираме доставките. Опасявам се, че далеч по-тежко ние ще плащаме. Ама дано ти да си прав...
228
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 249, това какво Путин ще признае няма никакво значение и да признае и да не признае 3000 самолета на руски авиокомпании са блокирани по различни части на света, няколко стотин кораба под руски флаг също, запорирани сметки за няколко стотин милиарда, просто Путин не е в позиция да се пазари, единсвеното което му остава е да плаши с ядрени бомби, това е! затънаха в калта в Украйна и сега ще плащат много, много яко
227
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин няма да признае никакви неустойки и никакви съдилища. Русия излиза от световната търговска организация и всякакви фалшиви организации. За какво да плаща членски вноски и някакви подставени фигурки да им налагат санкции.
226
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дуньо преди 2 години
До Бай Гроздан. Ако ти сложат санкции на тоалетната ? Къде шъ идеш?
225
3
 
22
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Ами ако Путин прекрати едностранно договора?? И си плати неустойки... Дреме му. От където и да го погледна единственният потърпевш ще е Европа, най-вече Германия. Да ми мислят немците като затворят заводите
224
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Русия няма никакъв проблем ако франция, германия, италия, полша и т. н. не приематда плащат в рубли. Спира доставките и продължава нататък -- Китай, Индия, Пакистан, Япония ... има други, които са съгласни. Даже сащ ще започнат да купуват, тяхната цел е да видят сметката на ес, а пък че били глупави в брюксел? Ами да не са. Земното кълбо продължава да се върти.
223
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 232. Анонимен. Да ще ни отпадне далаверата плащаме в Евро после стопираме сметката . . . . Първо трябва да се обясни на Путин какво означава на балкански далавера, а дотогава ще пръцкаш под юргана за да се топлиш!
222
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да ама защо цените в магазините постоянно растат? Нещо африканският газ не функционира както трябва. А германия, локомотивът на европейската икономика е на 2/3 газ от Русия, без руски газ не могат да отидат никъде, каквото произведат го продават пак в Русия, къде ще отидат другаде? там няма да ги пуснат. Така че ги чака руският болт. Стана ясно, че така нареченият запад се управлява от некомпетентни и недоучени демокрадци.