От Октомврийската революция до Путин - история на руските фалити

Сега Русия има предостатъчно пари, но може да бъде принудена да изпадне в неизпълнение
Обновена: 4 юни 2022 19:16 | 4 юни 2022 19:16, Анисия Иванова
161
От Октомврийската революция до Путин - история на руските фалити
Снимка: БГНЕС

През 1918 година съветският революционер Лев Троцки казва на изумените западни кредитори по повод отхвърлянето на руския външен дълг: „Господа, бяхте предупредени!“

Той им напомня, че отказът за погасяване на дълга от царската епоха е една от основите на манифеста по време на провалената революция през 1905 година. Над 1 век по-късно Русия е на ръба на нов фалит, но този път предупреждение нямаше, пише в свой материал Reuters.

Малцина очакваха, че нападението на Русия срещу Украйна ще предизвика такъв яростен отговор от Запада, който прекъсна почти всички връзки на Русия с глобалната финансова и разплащателни системи. Ето и обзор на основните събития, свързани с дълга през последните 100 години.

1918 Отхвърляне на дълга

Малко преди революцията от 1917 година Русия е най-големият кредитополучател в световен мащаб, след като тегли огромни суми, за да финансира своята индустриализация и железопътна мрежа. Но болшевиките виждат, че царската индустриализация загърбва интересите на работническата класа. Болшевиките отхвърлят целия чуждестранен дълг.

Те казват „няма да платим и дори да можехме, пак нямаше да го направим“. И това е политическа заявка, казва Хасан Малик, старши анализатор в Loomis Sayles и автор на книгата „Банкери и болшевики: Международни финанси и руската революция“.

Въпреки усилията на Троцки да ги предупреди, фалитът шокира света, особено Франция, чиито банки и граждани губят огромни суми пари.

„Инвеститорите не взеха заплахата сериозно, защото смятаха, че от нея ще пострадат и самите болшевики,“ казва Малик. По негови изчисления задълженията са били на стойност най-малко 500 млрд. долара при цени от 2020 година, може би дори повече.

Москва признава част от тези задължения едва в средата на 80-те.

1991: СССР до Русия

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Русия спира да обслужва част от чуждестранния си дълг, който наследява от бившите съветски републики.

Андрей Вавилов, заместник-финансовият министър на Русия между 1994 и 1997 година, заяви, че в края на 1992 година Руската федерация е имала дълг от около 105 млрд. щатски долара от Съветската епоха, а собствените ѝ задължения са били за около 2,8 млрд. долара.

Парижкият клуб признава Русия за страна кредитор, защото приема наследения дълг, пише Вавилов в своята книга „Руският обществен дълг и финансовите сривове“. През 1996 Русия се договаря със страните да преструктурира дълг от 28 млрд. долара и получава разрешение да прехвърли основните плащания от Съветската епоха за следващото десетилетие.

Но поради последвала финансова криза, Москва успява да изчисти задълженията си от този период едва през 2017 година.

1998: Фалит и финансова криза

До 1997 г. сривът на цените на петрола намали приходите от руския износ. Външният дълг, който беше близо 50% от БВП през 1995 г., се е увеличил до 77% през 1998 г., според Вавилов, който обвини огромните заеми от МВФ/Световната банка. Русия събира много малко данъчни приходи и разчита на краткосрочни държавни облигации, известни като ГКО, за да покрива разходите. Но става все по-трудно да ги прехвърля и скоро трябваше да харчи все по-големи суми за защита на рублата.

„Колкото повече правителството настояваше, че ще застане зад валутата и ще изплати дълговете си, толкова повече инвеститори заключиха, че е време за продажба“, казва Крис Милър в книгата си „Путиномика: власт и пари във възраждаща се Русия“. Месец преди фалита МВФ събра пакет от помощ от 22,6 милиарда долара, но „пазарът очакваше обявяването на допълнителни 20 милиарда долара“, пише Мартин Гилман, представител на МВФ в Москва по това време в книгата си „Без прецедент, без план: Дефолта на Русия от 1998 година“.

На 17 август 1998 г. Русия развя бялото знаме и обезценява рублата, като обявява, че вече не може да плаща дълг в рубли и въвежда тримесечен мораториум върху някои външни задължения. Руските банки, които са инвестирали значителни суми в държавни облигации и имат широка валутна експозиция, също се сриват.

2022: Принудителен фалит

Независимо от катастрофалното си финансово състояние през 1998 г. Москва продължи да изплаща задължения по своите еврооблигации. Сега страна разполага с много пари, но може и да не избегне фалита.

За да заобиколи санкциите, Кремъл предлага на чуждестранните кредитори да отворят руски банкови сметки, за да получават плащания в алтернативни на долара валути. На теория инвеститори извън САЩ могат да се съгласят с тези условия, но притежателите на облигации в САЩ не могат, след като лицензът на Министерството на финансите на САЩ, който им позволява да приемат руски плащания, изтече през май.

Милър, автор на "Путиномика", каза, че Русия ще се бори със зъби и нокти, за да избегне неизпълнението на еврооблигациите. "Длъжностните лица от централната банка и финансовото министерство са изградили кариерата си върху повторното стабилизиране на образа на Русия като кредитор, на който може да се има доверие на международните пазари“, каза той. „Желанието им да избегнат нов фалит е вградено в тяхната същност“.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
Ъъъ, бера си ги сам от градината. Мерси.
61
4
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
В София канализация нямат само СЕЛАТА Симеоново, Драгалевци, Бояна и подобни, в които софиянци имаме ВИЛИ или си живеем там. Няма някой с 450лв. пенсия. И ние имаме вила там, пък родителите ми са с прага на пенсиите. Е, не са партийнци или разни държавни служители, честни работници хора. Даже работят още на по 2 места, че искат да си карат последен модел коли и да обикалят света. Та, *** сигурно е телезесарка от Бистрица с 10г. трудов стаж.
60
7
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ФАЩ отдавна е фалирал 50 трилиона борчове и нищо не плаща :)))
59
9
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Е как да нямаме нищо свое?! Нали всеки осморазряден бедняк бачкатор е русофил. Ти си си чист аутсайдер Made in Bulgaria. Подобни *** бедняци по света няма. Е, намират се слуги из ЕС берачи на малини като роднините ти, ама са от твоята порода.
58
3
 
7
 
! Отговори
анисиоооооооо преди 2 години
много слаба статия,направо отчайващо слаба!Това ли измисли американският ти шеф?Русия е във фалит,Русия е много слаба,дрън-дрън-дрън!Някой май е изпаднал в делириум!Само за протокола ще отбележа че Руската Федерация има площ от 17 милиона квадратни километра/цяла европа е 10 милиона /
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назад да вървят ние не можем да ги стигнем дори тях нито в наука нито в култура нито в икономика в българия няма нищо българско всичко е привнесено
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнозинството в Русия живее под границата на съжалението и то в 21 век
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 месеца след началото на мpъсната руска война срещу Украйна "великата руска армия" търпи пълно поражение, а митът, че е непобедима е напълно развенчан.
54
7
 
0
 
! Отговори
Русия е разделена преди 2 години
Руският народ никога не е бил толкова разделен както днес! Родители срещу деца, брат срещу брата, мъж срещу жена! Едните казват - трябва да нанесем удар срещу командните центрове в Киев. А другите казват - не, не в Киев, трябва да нанесем удар директно по Вашингтон.
53
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Евтино... ясно като бял ден, че е спусната статия за превод.
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настроенията в Русия се променят - идва краят на Путин!
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада наложи санкции на руските олигарси, като им взе яхтите, дворците, банковите сметки и предприятията. Олигарсите от времето на перестройката, които до ушите си бяха интегрирани в западната икономика и напълно зависими от нея, бяха смачкани и разорени. Разори ги Запада, а не Путин.
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фермерите в Америка без руските и белоруските торове не могат да получат добри реколти.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички украински пристанища са блокирани.
48
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът реши проблем който Русия не можеше да реши 30 години. Западът спря изтичането на капитали от Русия - икономическо чудо. Западът кастрира опозицията когато спря SWIFT и VISA, без тях опозицията не може да живее. В момента нула капитал излиза от Русия. Рублата укрепва и курса расте, приходите от износ са рекордни.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калуш Оркестра продаде статуетката и дари парите на украинската армия с които украинската армия ще купят емелереси и химарси и започват контранастъпление и до дни, даже до часове украинската армие ще влезе в Москва и диктатора Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, а Русия ще бъде разчленена на няколко демократични държави които ще продават евтино газ и нефт и ресурси и ЕС пак ще си живеят добре както преди.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парвус е немски евреин и голям мошеник ограбил Русия, Лев Троцки също е евреин и избягал в Америка, през първите години след Октомврийската революция и комунизма в СССР , не са управлявали руснаци изобщо, а евреи и чужди марионетки.
45
6
 
6
 
! Отговори
Севилския бръснар преди 2 години
Русия, Путин и мужиците ще затънат до ушите в кафяво и някои даже и ще глътнaт фатално , но единствените които ще оцелеят от кризата са олигарсите, така че драги ми русофили да знаете, вие сте ОЛИГАРХОФИЛИ. Честито бръснене!
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският свръхуспешен бизнес-модел основан на експорт беше замислен, проектиран и построен, експлоатира се и се развива на основата не евтини непрекъсваеми енергии от Русия. Икономическия успех на Европа винаги е бил основан и ще бъде зависим от наличието на висококачествени руски енергии. Но вече свърши. Добрите времена за Европа свършиха. Европа е обречена на обедняване и де-икономикация.
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да фалира Русия, ще фалира ЕС. ЕС нищо няма като природни залежи от газ и петрол. Хем голи, хем големи. Гледайте си първо гредата в двора, а после търсете сламката в двора на съседа! България всяка седмица тегли половин милиард. Алоо, ще фалират първо България. На никой не му пука за това. Седнали за Русия да се правят на икономисти.