Русия ще проведе учения на ядрените си сили, уведоми САЩ

Ще бъдат извършени тестови изстрелвания на ракети
26 окт 2022 08:48, Елка Василева
82
Русия ще проведе учения на ядрените си сили, уведоми САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе годишни учения на своите ядрени сили, съобщи американското правителство, което според Вашингтон намалява риска от погрешни преценки в момент на "безразсъдна" руска ядрена реторика, предаде Ройтерс.

Още по темата
САЩ заявиха, че очакват Русия да извърши тестови изстрелвания на ракети по време на ежегодните си учения "Гром" на стратегическите си ядрени сили, като отбелязват, че в миналото Москва е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети.

Съгласно новия Договора СТАРТ Русия е задължена да предостави предварително уведомяване за такива изстрелвания на ракети, посочват американски  представители.

"САЩ бяха уведомени и както сме подчертавали и преди, това е рутинно годишно учение на Русия", заяви говорителят на американските ВВС бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг.

Райдър отказа да предостави повече подробности.

Ученията представляват потенциално предизвикателство за САЩ и техните съюзници, след като руският президент Владимир Путин открито заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити Русия на фона на неуспехите в инвазията в Украйна.

Русия също така отправи обвинения в Съвета за сигурност на ООН, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия - твърдение, категорично отхвърлено от западните и украински официални лица като дезинформация и претекст за ескалация на войната.

Западни представители изразиха увереност в своите способност да различат руското учение от каквато и да било стъпка от страна на Путин да изпълни ядрените си заплахи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс подчерта важността на спазване на изискването за  уведомяване за такива учения.

"Докато Русия се занимава с непровокирана агресия и безразсъдна ядрена реторика, тези мерки за уведомяване гарантират, че няма да бъдем изненадани и намаляват рисковете от погрешно възприемане", заяви Прайс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Не разбирам, защо трябва да уведомяваш някой преди да си проведеш тъпите учения!?И защо САЩ, защо не уведомиш Сомалия, Нигер, Камерун или Бангладеш например, там хора няма ли, държава липсва ли!?
53
2
 
5
 
! Отговори
И кво преди 1 година
Като ги проведе. Като че ли другите не ги провеждат.
52
2
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
ДАВАЙ ФОЕРВЕРКИТЕ ДА ТЕ ВИДИМКОЛКО СИ ЕРБАБ ИЛИ САМО СЕ ДУЕШ КАТО ПУЕК НАСРЕД КОЗЕЛИ !!!
51
0
 
2
 
! Отговори
*/* преди 1 година
Да не треснат някоя сграда пак
50
1
 
7
 
! Отговори
!! преди 1 година
То и преди да нападне Украйна, само учения правеше около границата и.Много е опасно когато шизофренични диктатори си играят с оръжие :(
49
5
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Срещу *** атомна бомба Украйна може да получи от Русия чиста атомна бомба. Да си помислят укронацистите докъде могат да стигнат с провокациите.
48
9
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Целият свят знае, че на руснаци НЕ може да се вярва. Лъжат като манггали. По тези причини, въпросните "ядрени полигонни експерименти" ще бъдат проследявани от НАТО и Старлинк с особено висока прецизност. Една грешка, и Матушниците отиват на кино от 6 до 5.
47
10
 
4
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Да се научат и как да правят ракети че тия не са им много читави и "високоточните" не са много точни.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ебахххти тъпите новини нескопосани! Това обучение е по график, планувано от миналата година. Днешните новини целят да внедрят паника и страх в гражданите, поне тези които са недостатъчно информирани.
45
1
 
8
 
! Отговори
Zелка Фасилева преди 1 година
ама толко съм тъnа, толко съм тъnа, че направо съм вдлъбната, но има и други, по-зле от мен, след като ми четът ши6аните статии. ха ха ха...
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей туй журналята сте страшна пасмина.......Ровите , ровите , търсите само сейр да става.
43
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен51 "Русофилите, съветофилите, да си знаете, вашите приятелчета хич няма да си поплюват с вас. Ако да ги фалите." Русофобите, защо постоянно плашите русофилите със собствените си страхове??? Затова в СЗО-то русофобията вече се класифицира, като остро психично заболяване, което води до деградация на личноста!!!
42
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Предния път като правиха "учения" нахлуха в Украйна.
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите, съветофилите, да си знаете, вашите приятелчета хич няма да си поплюват с вас. Ако да ги фалите.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не е като уверенията че няма да нападат Украйна.
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиндостан заявил, че очаква Русия да извърши тестови изстрелвания на ракети по време на ежегодните си учения "Гром" на стратегическите си ядрени сили, Пиндостан напразно мечтае да разузнае по телеметричните данни на тестовите изстрелвания на ракети, качеството на руското ЯО и ТЯО.
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън, споко коммуняго да не вдигнеш кръвното, че на сл. избори ще има 1 глас по малко за БКП-то. Кротай си с пенсията, която идва от нашите удръжки и ги гледай остатъка от живота.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех боже... Самият генерал Патрик Райдър заявява че учението е ежегодно и рутинно, че са надлежно уведомени за него по изискванията на договора, обаче според сайта Ви представлявало опасност за САЩ и ЕВропа. Айде стига сте цункали четирибуквия вече, и се заемете с журналистика.
36
8
 
9
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Със сигурност по-уплашени сте вие джендърите , които докато ви намекнат за наборна служба, и автоматично се изпарявате
35
4
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Какво да се дразним на простотията ти бе, 54-и анонимнико? Така като гледам ти се дразниш, че пускаш постове един след друг и си слагаш по няколко лайка за няма и минута. То ако не се дразнеше, нямаше да се самозадоволяваш по тоя начин. Повярвай ни, има и други начини за самозадоволяване, ако няма кой да те задоволи.