Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа

Берлин с предупреждение за растящото съперничество с Китай
555
Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа
Снимка: Pixabay

Германия днес обяви първата Стратегия за националната сигурност в историята, като в нея обяви Русия за най-голямата заплаха за Европа и отправи предупреждение за растящото съперничество с Китай на фона на опитите на Пекин да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде Ройтерс.

Още по темата

Документът съдържа преглед на външната политика на Берлин, която промени своите приоритети в посока сигурността за сметка на икономическите интереси в периода след началото на руската инвазия в Украйна.

"Това е значителна промяна, която извършваме в Германия на начина, по който се справяме с политиката в сферата на сигурността", като се отдалечаваме от единствено военната стратегия и се обръщаме към концепцията на интегрираната сигурност, заяви канцлерът Олаф Шолц на представянето на документа. По думите му той също така обръща внимание на заплахи от страна на климатичните промени и прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така цели да гарантира по-сплотено междуведомствено сътрудничество по въпросите на сигурността, въпреки че правителството не е успяло да постигне споразумение за създаване на Съвет за национална сигурност поради разногласия в тристранната коалиция на Шолц.

Едно от конкретните обещания в стратегията обаче се отнася за военната готовност. Само дни след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, в която обяви, че е била достигната "Zeitenwende" или "повратна точка" и Германия вече ще инвестира повече от 2% от своя БВП за отбрана, след като години наред се противопоставяше на призивите на съюзниците си от НАТО да прави това.

В Стратегията за националната сигурност се съдържа малко по-слаб ангажимент Германия да изразходва за отбрана 2% от икономическата си продукция "като средна стойност за период от няколко години", като първоначално за това отчасти ще бъде използван специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден в края на миналата година.
Германия възнамерява да достигне целта от 2% от следващата година, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри. По думите му това означава, че бюджетните консултации за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат проведени отново и някои проекти ще трябва да бъдат отложени. "Проектите, свързани с нашите съображения за сигурност, имат приоритет", добави Линднер.

Сред другите мерки в Стратегията за националната сигурност са намаляване на зависимостта за стоки от други страни и стимулиране на компаниите да създават стратегически резерви, след като прекомерната германска зависимост от Русия причини енергийна криза миналата година.

Тези мерки са особено важни за Германия сега на фона на зависимостта на Европа от Китай по отношение на важни ресурси, които са ключови за прехода към въглеродно неутрална икономика.

Китай представлява все-по голяма заплаха за международната сигурност на фона на опитите си да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели и да утвърди регионалната си хегемония, пише в документа, който отразява по-строгата позиция на Германия по отношение на основния ѝ търговски партньор.
Шолц заяви, че скоро трябва бъде готова по-подробна стратегия по отношение на Китай. /БТА,  Владимир Арангелов/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


555
Още по темата: ГерманияРусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
1
 
0
 
! Отговори
дъщерята_на_Хитлер преди 1 година
Баба Шмрънкел ни вкара в задния двор първите редици от армията на Черния ШЕРИЯТ, за който има предсказание, че ще погълне Европа. Така, че швайберите- да мълчат. Съществуват документи потвърждаващи, че баба Шмрънкел е щерка на Адолф Х И Т Л Е Р
375
0
 
2
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Винаги е била най-голямата заплаха за Европа.
374
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като се даде приза за номер 1 , то за СУПЕР-ПРИЗА , се присъжда на сащ и Англия , които още преди войната подчиниха цяла Европа на колене , пред сащ и англия !
373
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възродиха си фашизма и прикритата омраза към Русия но те и мразят всички православни държави и нас също
372
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да замълчат. Още има хора, родени от преди втората световна, които помнят времената, когато точно Германия беше заплаха 1 за Европа. Сега всички удобно забравят историята.
371
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма пък! Не е честно! Само Русия трябваше да закъса икономически
370
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали Руската икономика щяхме да сринат?!?
369
1
 
13
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 1 година
След като вече са яли бой, лъжеха за минските споразумения и дойдоха Шолцовите, нормално е да мислят така
368
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храни куче, да те лае. Русия ото основен двигател на немската икономика, благодарение на преференциални цени на суровини, се превърна в заплаха 1 за сигурността на Европа.
367
8
 
26
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
На мястото на дойчовците бих се загрижил за пълзящата ислямизация и подмяната на генофонда им с всякакви амуджи. При 6.5 млн арабели и 5 млн турци да имаш крещяща нужда от половин милион работници????? Но, разбира се, по-лесно и политкоректно е да се обвинят рашките, нали?
366
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па заредил газ на 88 стотинки. Ама не прави разлика между природен газ и пропан бутан. Второто се получава като "отпаден " продукт при производството на бензин и дизел. Доволно ниско ниво.....
365
6
 
20
 
! Отговори
Китай/САЩ преди 1 година
"САЩ представлява все-по голяма заплаха за международната сигурност на фона на опитите си да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели и да утвърди регионалната си хегемония" - САЩ / Китай - са взимнозаменяеми подлози - а смисъла е абсолютно идентичен! Защо Китай да е по-заплаха тогава?
364
2
 
17
 
! Отговори
СТАЛИН: преди 1 година
"За верността на пътя съдете по силата на плюене на противника ви!"
363
19
 
6
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
До русия е кална дупка като мисълта ми.
362
23
 
11
 
! Отговори
русия е кална дупка преди 1 година
Дори държава не може да се нарече
361
8
 
31
 
! Отговори
Герака преди 1 година
Тези сами си унищожиха икономиката си ,слаби и бездарни европейски лидери
360
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 490 СТАТИСТИКА . . . НИЩО СЛУЧАЙНО НЯМА ОСВЕН, ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ДРУГИ СА ВИНОВНИ - РУСИЯ, САЩ, ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА И.Т.Н. САМО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ!
359
4
 
21
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Е, щом така са ви казали от посолството, значи са ви враг.
358
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
офицялната позиция на Берлни, не отразява "Германия". Не е тайна, че този немкси кабинет не се радва на особенна популярност. Та не Германия, а кабинета е прочел текст, поднесен им от големия брат.
357
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още нещо, тези които пишат за забавеното развитие на рашканите. Моля да се разходят СЕГА по нашите села и малки градове. Ще видят някои от чертите на феодализма. Гласуване под строй, отчитане на местен барон/дерибей, който взима решенията. ОПГ под покровителство на един местен. Турция не ни прави крепостни, промените успяха и то в 21 век. Генезиса на Русия е закъснял с поне 200 века, но нашия изкуствено го върнахме с поне 100 г. Въпроса е Русия или ЕС стои зад това