Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!
76
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво става с чиповете от пералните, както разправяше оная дъртата разчекната генеколожка урсула преди време ?!?
75
3
 
22
 
! Отговори
Стах дуппе пази преди 1 месец
По добре в област Харков отколкото в област Горна Саксония нали приятели? Нато да не дърпат дявола за опашката, че този път няма да се стига само до Берлин ;)
74
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 75, как е на женка ти сливата, още лия раздава на всички из квартала?
73
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е контранастъплението на НАТО и Зелята ? Превзеха ли Крим ?
72
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дарк, колко ти се иска да е, и колко могат да постигнат руските терористи, са две тотално различни вселени руска от*репко
71
4
 
0
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
А аз на изток от москва...:)))
70
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сандо, aми аз като гледам, че още са си на 15 км. от руската граница, там откъдето зьапочнаха преди 2 години и половина, ми се струва че е мнооого по-вероятно буферната зона да се върне на руската граница, отколкото да стигне до полската
69
6
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
като гледам как вървят нещата буферната зона и до полската граница може да стигне
68
6
 
14
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Ако целта е санитарна зона,то тя трябва да минимум 300 км с оглед по-далекобойните оръжия,които Киев получи.Зоната ще е осигурена,да си смятат къде,но ще е малко над сто км преди Киев.А както се знае апетита идва с яденето,а мечките напролет след зимния сън са много гладни.Да питат Путин каква е целта му.
67
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната можеше да бъде прекратена още Април 2022 и то при доста добри условия за Украйна, което го признават вече всички. Но не, трябваше да слушаме запада, който заповяда войната да продължи!!! Сега условията при която тя ще спре ще са много по-лоши за Украйна отколкото 2022!!!
66
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още некое селце ли са звзели... :))) С такъв напредък, мейби след 2 века ще превземат Украйна :))
65
2
 
16
 
! Отговори
До Българин преди 1 месец
Колко па требе да си смахнат, че да вярваш и пишеш каква била икономическата мощ на Русия, от което хабер си нямаш.
64
2
 
7
 
! Отговори
До Перший преди 1 месец
Сфинявам се, ама "херои" ще да иде от хероин. Поради началника им ли е таквози хероическо името им? ... То скоро имаше трусове по японско - ще да са от четата на Зеленийский.
63
17
 
5
 
! Отговори
offf преди 1 месец
Да атакуват защото оръжията идват, ще има задна и то голяма.... Жал ми е за загиналите
62
4
 
17
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Много умен тоз украински източник бе.Само 10 км,а те стрелят от Харков по Белгород?Море ум,щамандурата не може да го побере.Щим стрелят от Харков целта ще е минимум Харков.Дори детски ум ще го разбере.Голямо разузнаване бре!Тези мисли ли четат?
61
5
 
16
 
! Отговори
Перший преди 1 месец
Украйнски славни херои са превзели по погрешка част от Япония, поради много голямата засилка и набраната инерция при превземането на Русия! Украйна ще преговаря пред ООН за запазване на превзетите територии в знак на солидарност и уважение, а също и от страх да не пуснем призрака на Киев, че даже и Годзила няма да ги спаси! Слава!
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да не пожали френската армия.Хитлер навремето като пожали британците накрая загуби войната.
59
17
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 месец
и там ли има укрофашистки детски площадки?
58
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боой до последния украински фашист, братушки!