Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво точно иска Русия все още никой не знае (освен в генералния им щаб).Атаката е сериозна и следващите дни ще покажат какво има да става.
56
7
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Браво на Украинците и на Руснаците:):):)Аз сега легам да дремна за малко,че довечера и при нас ще е тежко военно положение:):):)Запазили сме първо Джанъм горе и после в The One:):):)Като си спомня преди няколко седмици като ходихме там какъв мазаляк стана направо се плашим:):):)Само Левски!
55
21
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Колко трябва да си cла6оyмeн, за да повярваш, че бедна и изостанала Русия с 1.5% БВП и икономика колкото Португалия, може да победи модерната и развита европейска страна Украйна зад която стои целият консолидиран обединен цивилизован запад с 80% БВП.
54
3
 
31
 
! Отговори
Тодор Тагарев преди 1 месец
Слава на непобедимата руска армия!
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна методът за противопоставяне на приятелски народи се развива успешно; войната до последния украинец вече не е метафора. Вече е на линия и войната до последния поляк, чех, германец, французин, румънец, българин...
52
0
 
19
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама те укронациститите какво са очаквали?!?Бойците на РФ чакаха само да мине 9-ти май:) Освен широка буферна/санитарна зона,целта е и повсеместно "неутрализиране" на укровермахта,както е по план. А изтребването на вредители става най-ефективно, когато ги накараш да изпълзят от дупките и започнат да бегат...Единственото ново е,че от вчера са им обявили, че ако ползват болници,училища и църкви за прикритие, ще ги ликвидосват по нов, по-специален начин,като повече никой няма да ги разпознае.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
либерастчетата им стана притеснено хахаха
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Братушките съм ги признал за едно- Цар са на изтощителните войни! И сега го доказват пак.
49
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо. Важното е да има колкото се може повече избити руски окупатори.
48
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комисар Франс Тимерманс разкри, че руската газ и въглищата няма място в Европа. "Звездите са от водород, да бъдем като звездите". ЕС минава на водородни енергийни източници и спира да купува скъпа газ от Русия. Русия е ненадежден доставчик.
47
6
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, ЕС минава на зелена сделка, и зелената сделка ще изтегли ЕС от икономическата криза.
46
2
 
23
 
! Отговори
Кинжал преди 1 месец
След 11 дена изтича мандата на Зеленски и той става цел за руската армия.
45
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон: "Ако Русия победи, няма да има сигурност нито в Румъния, нито в Полша, нито в Литва, нито у нас". Е как бе, Маноле, какви са тия приказки бе пич, как бедна и изостанала Русия с бевепе 1.5% ще победи целия циконсолидиран обедине свят с 80% бевепе - това е невъзможно. А ако пробият фронта тогава НАТО ще влезе и ще размаже Русия. НАТО е 2 пъти по силно от Русия във всички отношения, не го забравяйте. Дано руснаците не го забравят, ако искат да имат държава.
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
либерастчета, добре ли влиза хахах
43
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кравари, как сте във форума? Добри новини, ААААА???? Кажете вееее???? Муахахахахаха...Мачкай, чичо Вова украинските отпадъцииии!
42
2
 
14
 
! Отговори
как мислите преди 1 месец
ЕС ще се измъкне ли от рецесията?
41
4
 
21
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 месец
Да живее България!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Имаме ли нужда от мощна съюзна държава, разположена на 120 километра от Владивосток? Естествено. Следователно изграждането на военния потенциал на КНДР е в наша полза. Между другото, със Северна Корея нямаме никакви териториални спорове, за разлика от... Южна Корея. Ако някой не знае, Сеул не признава споразумението от 1990 г. между СССР и Корейската народнодемократична република, което установява границата по фарватера на река Туманная с включването на бившия остров Ноктундо (32 кв. км. ) в Русия".
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До края на юни Украйна ще капитулира.Офанзивата ще е мълниеносна както през 1940.Почва на 10 май и тогава.Помните какво стана нали!А така, а пратените френски войски ще трябва да се евакуират в нова операция Динамо.Путин ще ги пожали със стоп заповед.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик каза, че икономическата ситуация на съседна Северна Корея се е "подобрила значително" през последните месеци в резултат на руските доставки на храни, суровини и петролни продукти. Преди Пхенян беше напълно зависим от Китай и отношенията между СК и Китай исторически далеч не са прости. Сега се очаква създаването на съвместни руско-корейски предприятия и мобилизирането на военно-промишления комплекс на КНДР в интерес на руския фронт, както и деблокирането на миграционния поток от Северна Корея, за да заменят "незаменимите" узбеки, киргизи и таджик