Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми

Заплашени са от конфискации на активи, предаването на семейно богатство е сложно
Обновена: 11 май 2024 21:02 | 11 май 2024 20:52, Анисия Иванова
329
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Снимка: БГНЕС/EPA

След като войната в Украйна продължава вече трета година, а богатите свикнаха с мисълта, че руските граждани вече не са добре дошли на Запад, изпитаните правила за прехвърляне на богатство на практика бяха унищожени. Дори Кипър и Швейцария - едни от любимите места в миналото - въведоха забрани за предоставяне на административни услуги на семейни тръстове, в които руски граждани са попечители или бенефициенти.

Докато някои от богатите все още търсят начини да запазят семейните си фондове на Запад, други се стремят да ги преместят в така наречените приятелски страни като Обединените арабски емирства или в крайна сметка ги прехвърлят в Русия - особено ако дяловете им са концентрирани там. Повечето от санкционираните милиардери са предпочели да преместят активите си у дома.

От своя страна Русия от години предлага стимули на богатите да върнат парите си и е създала структури, които според нея ще защитят частните активи. Но опасенията относно държавните конфискации остават, особено с оглед на това, че напоследък те са се увеличили. Един критик на руския президент Владимир Путин предупреди, че ще има още такива.  

Двама руски милиардери, които говориха при условие за анонимност поради страх от отмъщение, заявиха, че сега могат да правят бизнес само в Русия и избягват да мислят за потенциални конфискации на активи. Друг санкциониран магнат, който е прехвърлил активите си обратно у дома, заяви, че все още не е успял да намери начин да се справи с наследството си, но че той и семейството му са започнали да градят нов живот в Русия.

"Хората действат въз основа на настоящите си възможности и ограничения", казва Алексей Станкевич, стратегически консултант за руснаци с изключително високи нетни активи, който съветва няколко семейни офиса. "Степента на непредсказуемост нарасна експоненциално."

Съдбата на това огромно богатство има сериозни последици за Русия, която остава до голяма степен откъсната от останалата част на света. 26-те руснаци, включени в индекса на милиардерите на Bloomberg, притежават общо около 350 млрд. долара. Средната им възраст е 63 години, което означава, че начинът, по който и къде ще решат да предадат състоянието си през следващите десетилетия, ще се отрази на икономиката и на всички бизнес сектори. Някои от милиардерите - като магнатът за производство на торове Андрей Гуриев и петролният магнат Вагит Алекперов - вероятно държат голяма част от състоянието си в брой на неразкрити места.

Не е ясно как мегабогатите в страната планират да предадат богатството си и няма обща тенденция, според Дария Невская, дубайски адвокат, който обслужва богати руснаци. Санкциите след нахлуването в Украйна ускориха процеса в някои случаи, като например при телекомуникационния и имотен магнат Владимир Евтушенков, който прехвърли активи на сина си, за да предпази холдинга си, след като беше наказан през 2022 г.

"Всеки случай е уникален и зависи от това къде хората планират да живеят в бъдеще и къде се намират основните им активи", каза Невская.

Руското богатство не прилича на никое друго сред най-големите икономики. Започналата току-що вълна на наследяване е първата от времето преди болшевиките да завземат властта преди повече от век, поставяйки началото на управлението на Владимир Ленин и практически изкоренявайки частната собственост. Съвременното богатство се появява едва след разпадането на Съветския съюз, когато местните бизнесмени се възползват от продажбата на държавни активи през 90-те години на миналия век, за да изградят днешните гиганти в страната. Скоро те започнаха да търсят начини да изпращат богатствата си в чужбина, вярвайки, че върховенството на закона в чуждите държави ще им позволи да защитават по-добре правата си в случай на съдебни спорове.

Русия, която няма данъци върху наследствата за своите жители, отдавна се опитва да насърчи богатите да върнат парите си у дома. Последният опит започна през 2018 г., когато страната създаде специални административни области, в които репатрираните пари могат да се ползват от данъчни облекчения. След това, през 2020 г., правителството предоговори споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане с някои държави, включително Кипър, като на практика увеличи разходите за съхраняване на активи там.

По-късно властите въведоха частни фондации, които улесняват прехвърлянето на състоянието на следващото поколение, като автоматично разпределят активите или печалбите им на наследниците. Откакто законодателството влезе в сила в началото на 2022 г., са създадени около 30 такива фонда, като последният е създаден едва този месец.

Роман Маргулис, управляващ партньор в ASB Consulting Group, която помага на физически лица да създават такива фондове в Русия, заяви, че базираната в Москва фирма получава между 10 и 15 запитвания всеки месец и че броят им се е увеличил многократно през последните две години. Той добави, че страхът от санкции и от замразяване на активи в чужбина засилва интереса към тях.

Въпреки това само няколко от заинтересованите лица са създали фондации, казва Маргулис. Тъй като те са толкова нови, много от запитващите предпочитат да изчакат и да видят колко добре се справят и колко са сигурни, преди да се ангажират. Освен това наследниците, които не са руски данъчни резиденти, все още трябва да плащат 30% данък върху наследството, което прави структурите по-малко привлекателни, когато става въпрос за хора, живеещи в чужбина.

Неформални отношения
Не всичко обаче е свързано със законите и юрисдикциите. Русия се отличава с това, че бизнес средата в страната зависи от неформални споразумения и гаранции, които се развиха при управлението на Путин, който наскоро удължи четвъртвековното си управление с пети мандат като президент на Русия. Въпреки че той заяви, че не планира деприватизация или национализация, добрите отношения с властите са от ключово значение, за да се избегне конфискация на активи, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Миналата година прокурорите са подали почти пет пъти повече искове за национализация на активи, отколкото през 2022 г., според проучване на вестник "Новая газета Европа" и Transparency International Russia. През февруари регионален съд разпореди прехвърлянето на държавата на три завода от група, която осигурява около 80% от производството на феросплави в Русия и е контролирана от семейството на предприемача Юрий Антипов и неговия бизнес партньор от началото на 90-те години на миналия век.

"Основната роля на собствениците на предприятия е да защитават активите си от конкуренти и от държавата", казва Станислав Шекшня, старши преподавател по предприемачество и семейни предприятия в INSEAD край Париж. "Тази функция не може да бъде предадена по наследство, тъй като руският капитализъм почива на неформални отношения. За съжаление, тук магнатите не успяха да изградят организации, които да са независими от своите основатели".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако България се счита за запад, аз определено ги искам, и то повече от хората от близкия изток!!!
164
2
 
5
 
! Отговори
До 253 БОГ преди 4 месеца
Абе ти заколи ли ягне за здравето на бай Вова?
163
12
 
6
 
! Отговори
Броени дни преди 4 месеца
Броени дни ни делят от началото на масирана офанзива. Всичко от левия бряг на Днепър минава в Руски ръце. После следва Одеса и Транснистрия.
162
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Газа от Ноември насам се изчислява че има 35,000 убити цивилни, мнозинството от които са жени и деца. Това прави по около 230 души на ден средно. Новини за това няма. Като му казаха това на бившия ни премиер плазмодий, извъртя глава. ГЛЕДАШЕ ВСТРАНИ.
161
5
 
3
 
! Отговори
Сто Ягнета за Вова преди 4 месеца
Сто Ягнита подготвихме подготвили, отбрани родолюбци! И хиляда литра вино. И по Гергьовден вдигнахме мощен курбан. Пихме за здравето на бай Вова и на Червената Армия! Дордето свят светува, да порят нациста! Амин!
160
8
 
5
 
! Отговори
До лудите от ППдБ преди 4 месеца
Внесете предложение. Ако всички Български граждани минат на диета два картофа на ден и се лишат от здравни грижи и онразование за децата, за няколко години ще можем да купим 1000 Абрамс танка и да ги стоварим на морската ни граница с дула насочени към Русия! На Всеки 500 метра по един танк! Така ще изплашим Путин, а от Козяк ще получим стикерче за награда.
159
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе хора, пийте ги тия апове бе ! Само руснаци, русофили и комунисти ви се привиждат навсякъде.
158
6
 
7
 
! Отговори
До 236 преди 4 месеца
Така ни съсипаха че стигнахме до 27мо място в индекса на човешкото развитие. Малка България имаше АЕЦ. А да ви припомня, че Турция чак сега строи. И то не партньорите и от Запада, а точно Русия и го строи. А Полша и до ден днешен няма АЕЦ. Съсипа ни таз Русия ей. Сега сме къде къде по-добре. Нищо не произвеждаме, децата ни са в чужбина. Скоро Няма да има и ток.
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зозо 243. Верни ли тей *** стани ?
156
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Хахаааа, какви богати руснаци?!? *** ще ги занули всички. Трябва да са бедни и гладни всички и да слушкат. Повечето още ходят по нужда в дупката на двора :)))))))))))
155
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Батко Кеца239. Апчетата...апчетата...може да не помогнат но поне ще успокоят процеса донякъде...Секи ден те предупреждаваме да ги пиеш и все пропускаш.
154
7
 
4
 
! Отговори
Ванга е казала преди 4 месеца
В интервю през 1979 г. Ванга заявява, че Русия ще доминира над света, а президентът Владимир Путин ще стане Господарят на света.Тогава тя каза: Всичко ще се стопи като лед, само едно нещо ще остане непоклатимо - славата на Владимир, славата на Русия. Всичко ще бъде премахнато от пътя от нея, а самата тя не само ще бъде запазена, но и ще стане господарка на света.
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 236. Верно ли тей тряаа да е. Пий аповете че си много зле чуек... Нашляпундрил си сума ти коментари с дивотии.
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знаех си, че не си тъмън в мозъка.
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Батко Кеца, какви въпроси задаваш само. Тогава и аз да питам: как се получи така, че след 1989 г бивши куриери в ДС със СПТУ-образование изградиха собствени газстанции и станаха капиталисти? Нали заплатите им по татово време бяха като нашите - 150-200 лв/месец?
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Батко Кеца 229. Аповете...аповете бе...
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Батко Кеца 227. Глупостите са твоя специалност.
148
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Батко Кеца 224. А ти щеше ли да оцелееш ? Та в РОмъния не са чак много по-напред от нас даже с гърменето. Явно са се гърмели по други причини.
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 90-те години имал среща с представители на едни такива руснаци дошли да приватизират наш завод. Приватизацията започна при Драгалевския. Той допусна крадците на народна собственост. Спомнете си Гад Зееви, жълтите стотинми за БТК и още стотици, хиляди.
146
9
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик съм преди 4 месеца
Всяка сутрин като се събудя удрям силно главата си в тухлената стена за да усетя силата на Майка Русия. На 9ти мисля да гласувам за ППДБЛГБТ. Призовавам и вас.