В Русия осъдиха американски войник на близо 4 г. затвор

Присъдата допълнително усложнява отношенията на САЩ с Русия
19 юни 2024 12:56, Елка Василева
48
В Русия осъдиха американски войник на близо 4 г. затвор
Кадър: YouTube

Съд в руския далекоизточен град Владивосток днес осъди американски войник, арестуван по-рано тази година, на три години и девет месеца затвор по обвинения в кражба и заплахи за убийство, съобщиха руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
34-годишният старши сержант Гордън Блек е летял до Владивосток, пристанищен град на Тихия океан, за да се види с приятелката си, и е бил арестуван, след като тя го е обвинила, че я е обрал, според американски официални лица и руските власти.

Руските агенции ТАСС и РИА Новости съобщават от съдебната зала на Първомайския районен съд във Владивосток, че съдията е определил също така Блек да плати 10 000 рубли (115 долара) обезщетение. Прокурорите искаха Блек да бъде осъден на четири години и осем месеца затвор.

Осъждането на Блек допълнително усложнява отношенията на САЩ с Русия, които стават все по-напрегнати на фона на продължаващите бойни действия в Украйна.

Русия държи в затворите си редица американци, сред които са бившият морски пехотинец Пол Уилън и репортерът на "Уолстрийт Джърнал" Еван Гершкович. Правителството на САЩ обяви двамата мъже за неправомерно задържани и се опитва да преговаря с руските власти за освобождаването им.

Държавният департамент на САЩ настоятелно съветва американските граждани да не ходят в Русия, припомня АП.

Съгласно политиката на Пентагона военнослужещите трябва да получат разрешение за всяко международно пътуване от ръководителя по сигурността или командира си.

Армията на САЩ заяви миналия месец, че Блек не е поискал разрешение за международното пътуване и то не е било разрешено от министерството на отбраната. Като се имат предвид военните действия в Украйна и заплахите за САЩ и техните военни, е изключително малко вероятно той да е получил одобрение.

Блек е бил в отпуск и в процес на завръщане в базата си Форт Кавазос, Тексас, от Южна Корея, където е бил разположен в лагера Хъмфрис в състава на Осма армия.

Синтия Смит, говорителка на армията, заяви, че Блек се е отписал за преместването си у дома и "вместо да се върне в континенталната част на Съединените щати", е отлетял от Южна Корея през Китай до Владивосток, Русия, по лични причини.

Приятелката на Блек, Александра Вашчук, заяви пред журналисти по-рано този месец, че "това беше обикновен домашен спор", по време на който Блек "стана агресивен" и после я нападнал. "След това той открадна пари от портфейла ми, а аз не съм му давала разрешение да го направи", каза Вашчук.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Русия
Путин подари на Ким още една лимузина и сервиз за чай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
14
 
! Отговори
Пълни олигофрени преди 1 седмица
Русофобните неграмотни алкохолици са толкова деградирали, че не могат да прочетат с малък шрифт как пише горе, че тоя американски тъпaнaр сам се признава виновен за кражбата.
24
1
 
23
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 седмица
За форумните русофобни алкохолици, американските войници са неприкосновени и са над закона. Те недоумяват как може да се осъди някакъв неграмотен американски редник, който за деградиралите български лентяи трябва да се приравни на божество.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свободните държави могат да съдят американски войници при престъпление на тяхна територия, колониалните не. Сега се поинтересувайте ние можем ли и ще установите от кои сме.
22
9
 
4
 
! Отговори
Валери преди 1 седмица
.... Да се чете Ко чи на та
21
11
 
5
 
! Отговори
Валери преди 1 седмица
В *** е така.А нашият Резидент иска да влезнем и ние там
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей,взеха да съдят в Русия и за пропуснат секс?
19
1
 
9
 
! Отговори
в юса за същото 16г преди 1 седмица
и позорно уволнение от армията . американския войник не е човек . ще си ги излежи като навални . Признал си е . Бандит .
18
2
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 седмица
Черен адепт... :?))) черният посети гроба на вълка... :)))...
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
14, не си чул какво каза Столтенбърг за F-16 в Украйна. Каза: изтребителите са натовски, пилотите са натовски. Каза го 2 пъти и 2 пъти се опита да се поправи, но всички го разбраха.
16
6
 
20
 
! Отговори
До Браво преди 1 седмица
Така си е. Имаше не малко случаи на българи експортирани в САЩ за това, че са работили легална работа, която по някакви причини не са нрави на американците и един ден ти звъни звънеца, отваряш вратата и - Добър ден, обличай се отиваш в щатски затвор
15
3
 
6
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 седмица
До Анониментоя е овс. кво ше ми усложни дедовия...ше го потричат дагестанците в кауша, и после ше иде при негарете в сащ
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На този са му повдигнати обвинения в кражба и заплахи за убийство, но осъждането му усложнявало отношенията на Пиндостан с Русия. Като ги усложнява, да пореве, за да му мине.
13
8
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 седмица
До Бравомнем. това може да стане само на територията на Посолството. базите на нато са си българска/натовска територия, и некой сгази ли лука - военен съд.
12
3
 
17
 
! Отговори
Вова преди 1 седмица
Късмет на пичагата в затвора,сигурен съм ,че ще си прекара страхотно
11
6
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
ходил е при сепаратистите, и като се е наложило да му платят, за да се прибира некъде в айдахо оп - гредичка. хвани тва дело за сто долара (по официалния курс)
10
3
 
36
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
Знаете ли кога в България ще стане - никога. България има споразумение със САЩ военните и въобще техните граждани да си ги връщат там. Техен военен и 100 българи в момента да ограби, убие и изнасили, български съд нищо не може да му направи, освен да го върне в САЩ. Оставете това, но същата тая нещастна България има пак споразумение със САЩ всеки българин, който си поискат да бъде екстрадиран там за съд. Няма значение дали това е престъпление при нас и дали техните власти са предоставили доказат
9
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За има-няма 100 долара ли?Представям си, как са и позвънили на Сашка на вратата и учтиво са я помолили да направи този цирк в замяна някой от семейството и да не падне от някой балкон. 100 долара са си цяло съкровище в Раша.
8
6
 
25
 
! Отговори
Бако преди 1 седмица
И какво толкова е станало не разбирам.Хванали са крадец,който си е признал и съответно е бил осъден според законодателството на страната в която е извършил престаплението.Има доста българи по американските затвори,но не виждам драма в това
7
17
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Съмнявам се ,че американецът е имал много пари,но тя си е мислила,че има. Поискала му е пари,а той й е казал да тръгне с него. Тя е отказала. Нещо такова се е случило. За човек,който е пропътувал целият свят за да се види с някаква жена проблемът не е бил в парите,защото дори да е закъсал,все някой щеше да му помогне с трансфер . Тя лъже. Присъдата е меко казано сталисщбистка. Дори да беше взел нещо от портфейлът това заслужаваше условна,а не ефективна присъда. Толкова години затвор обаче...
6
14
 
9
 
! Отговори
Ха ха, преди 1 седмица
На кой не му е ясно, че са му спретнали постановка с рускинята? С неговата висока заплата, ще ходи чак до Владивосток, че да и бърка в портмонето ? Дори и постановката е примитивна , като за крепостни! Най-малкото, ще го разменят за някой!