Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия

Поводът: Г-7 реши да използва техни активи за заем на Украйна
19 юни 2024 17:45, Инна Ангелова
115
Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нашата страна има значителни количества западни средства и собственост, които са под руска юрисдикция. Всичко това може да стане обект на руски ответни политики и ответни действия", заяви Мария Захарова пред журналисти, съобщава Ройтерс.

Поводът за изказването ѝ е възможността на Запада да конфискува доходите от руските активи.

През миналата седмица лидерите от Г-7 се споразумяха да използват лихвите от замразените от Запада руски активи, за да предоставят на Украйна заем на стойност 50 милиарда долара. Русия твърди, че това действие е противозаконно и ще навреди на Запада, тъй като ще подкопае доверието в световната финансова система.

Говорителят на външното министерство допълни, че арсеналът, с който разполага страната ѝ, е широкообхватен.

Икономисти, адвокати и експерти смятат, че един от най-вероятните ходове на Русия би бил да конфискува финансовите активи на чуждестранни инвеститори, както и ценни книжа, които понастоящем се държат в специални сметки "тип Це" и които понастоящем са блокирани.

Руски активи, като например резерви на централната банка, на стойност около 260 милиарда евро са замразени съгласно санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна. Около 190 милиарда евро се намират в базирания в Белгия централен депозитар за ценни книжа "Юроклиър" (Euroclear).

Служители от ЕС заявиха, че съюзът може да предостави около половината от заема за Украйна, който е на обща стойност 50 милиарда долара. Италианският премиер Джорджа Мелони обаче по-късно каза, че парите ще дойдат от САЩ, Канада, Великобритания и вероятно Япония и че страните от ЕС засега няма да участват директно.

Мария Захарова каза, че Русия е получила "директни сигнали" от някои страни от Г-7, че те няма да участват в подобни действия, "защото разбират, че цената би била изключително болезнена". Тя не посочи за кои страни става въпрос и не даде повече подробности. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от Русия
Путин за пакта със Северна Корея: Ще се защитаваме взаимно от агресия!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми как да не разполага, вече три години ги гледаме
70
7
 
12
 
! Отговори
Сът преди 1 седмица
Хайде бе захарче! Три години ви слушаме ответните действия! Родните *** вече не помнят коя опорка да повтарят. Те толкова думи нямат е речника.Приключвайте я тая Украйна,егаси му..
69
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кражбата си е кражба и Запада ще си плати за тази кражба.
68
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГАЗПРОМ е загубил вече няколко съдебни дела и е осъден да плати неустойката по договора за доставка на газ до няколко европейски държави, включително България. В русия договорите много не ги зачитат, карат си по азиатски стереотип.
67
6
 
13
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Само да спомена, че Ким Чен Ун и Путин ще правят нов световен ред, обаче по време на срещата и двамата се возеха на плода на загниващия нацистки запад - Мерцедес. Важното е ракети да има.
66
8
 
17
 
! Отговори
Колко преди 1 седмица
Колко е откраднал издирвания от международния Криминален съд -теротиста Путина .По последни сметки Путин е откраднал само от Украйна 486 милиарда долара. Има още да плаща на Грузия - 280 милиарда долара. Като си плати сметката главният Жужак на Блатната империя може да кандидатства за парите вложени в западни банки.
65
4
 
17
 
! Отговори
Много лакоми преди 1 седмица
Путинопикантропите се оказаха много лакоми . Имат куп мангизи и понеже не могат да правят бизнес и да ги завъртят , влагат парите си в западни банки за по-сигурно и по-големи лихви. В същото времен непрекъснато плюят срещу същия Запад. Ами ако сте кадърни товаришчи влагайте парите си в успешен бизнес в Северна Корея - хахахах.
64
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запада е гнил и няма нищо хубаво в Лазурния бряг , Лондон, Париж , Венеция , Мадрид. Убедих се лично в това , защото съм посетил тези места. За разлика от нас нормалните хора - живеещи в загнилия Запад , за висшите путински фашисти е забранено да се разхождат по Шан-з=Елизе. Всичките руски фашистки терориси газ пишкат - вкл. и Лъжливото Захарче затова че вече не могат да се радват на загнилия гнусен Запад отблизо.
63
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не разбирам тапигьоза,който се радва като вижда някой да краде! Такъв пише тука глупост след глупост!
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли да има благородна кражба?
61
4
 
13
 
! Отговори
Отличник преди 1 седмица
Путин трепети да не си перефразират мужиците неговата крилата фраза, като поогладнеят още малко - "Трябва ли ни свят без Путин?"
60
3
 
17
 
! Отговори
руските фашисти преди 1 седмица
Абе тая много грозна и нахална - фашистка - Мара картечарката
59
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е както и да го гледаме,под какъвто и да е ъгъл,това си е присвояване! На кой си дал парите няма значение!
58
10
 
24
 
! Отговори
блата и мужици преди 1 седмица
На Путин кога ще му уври канчето, че да проумее с пилешкия си мозък в какво блато и падение се вкара заедно с неговите оядени с власт и пари авери и приближени ?... От лидер с който се съобразяваше целия свят , до обявен от международен съд престъпник. За държавата - да не говорим.
57
8
 
3
 
! Отговори
СТОП ДЕМОГЛУПАЦИЯ преди 1 седмица
Спекулират с ДЕМОКРАЦИЯ..ПРедставете си ГОЛЯМ ПЪТНИЧЕСКИ КОРАБ>> Туристите да избират КАПИТАНА. механиците, КОрабът ИЛИ НЯМА ДА ТРЪГНЕ НА ПЪТ ИЛИ ЩЕ ПОТЪНЕ>.В САЩ ПИАР НАРКОМАНИ отравят стотици милиони с цел МАНИПУЛИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ с пСи активни клипове. ЕДИНИЯ КАНДИДАТ над 81 години НАркоманизиран с МИКРО ИМПЛАНТИ .. Другия го НАБЕжДАВАТ НАГЛО БЕЗНАЗАКАНО.. УЖАС..
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Британската империя и по-късно САЩ повече от век правеха всичко възможно да избегнат съюз между континенталните/евразийските сили Германия и Русия. Успяха да го избегнат, но цената е дори по-лоша от това, срещу което се бореха, защото сега вече имаме континентален/евразийски съюз, но между Русия и Китай. За съжаление на Запада този съюз ще преначертае новия световен ред по начин, който не се нрави на Запада. Когато си повярваш твърде много губиш връзка с реалността.
55
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запада е слаб, страхлив и отчаян , нито финансово, нито военно може да се противопостави на Русия . Европа няма суровини, постепенно ще бъде изолирана и ще налегне дълбока депресия в европейските общества. Америка просто ще каже- е ми случват се и такива неща и няма да си помръдне пръста, запада просто ще си цака петорно за парче хляб
54
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На всеки 80-100 години Западът се заиграва с Русия, за да стои още толкова години нассрран и да си ближе раните.
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия печели войната безусловно. Ще има нов световен ред, колкото и да не им се иска на колонизаторите.А ако запада започне да воюва с Русия, Китай ще довърши запада, а ако запада започне да воюва с Китай, Русия ще довърши запада. Ресурсите са в Русия, производството е в Китай, запада няма много полезни ходове в близко бъдеще.
52
3
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 1 седмица
Ами ефекта на Дънинг -Крюгер е ,че един американец понеже прочел някъде,че лимоновия сок става за невидимо мастило решил,че като си намаже лицето с него камерите няма да могат да излъчат ясен образ и така може да обере банка.Той бил толкова уверен,че даже не проверил тая негова теория.Обрал даже две банки и още същия ден го хванали и въпреки,,че му показвали записите от камерите той не разбирал къде е сбъркал