При заплаха Русия може да съкрати времето за вземане на решение за ядрен удар

Путин заяви, че не изключва промени в ядрената доктрина
Обновена: 23 юни 2024 18:41 | 23 юни 2024 18:28, Анисия Иванова
385
При заплаха Русия може да съкрати времето за вземане на решение за ядрен удар
Снимка: БГНЕС

Най-голямата ядрена сила в света - Русия, може да съкрати времето за вземане на решение за употреба на ядрени оръжия, което е заложено в официалната политика на Кремъл, ако сметне, че заплахите се увеличават, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на парламентарната комисия по отбрана Андрей Картаполов.  

"Ако видим, че предизвикателствата и заплахите се увеличават, това означава, че може да променим нещо (в доктрината) по отношение на момента на употреба на ядрени оръжия и на вземането на решение за използването им“, каза Картаполов, цитиран от РИА.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана в Русия, който в миналото ръководеше руските сили в Сирия, а сега е депутат от управляващата партия „Единна Русия“, добави, че все още е твърде рано да се говори за специфични промени в ядрената доктрина.

В ядрената доктрина на Русия от 2020 г. се описва кога президентът на страната би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, "когато самото съществуване на държавата е застрашено".

По-рано този месец Путин заяви, че Москва няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа в Украйна, което е най-силният сигнал на Кремъл до момента, че най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война няма да прерасне в ядрена война.

Руският президент обаче заяви още, че не изключва промени в ядрената доктрина на Русия. Това беше възприето като реакция на натиска на твърдолинейните фигури от руския елит, които смятат, че Путин трябва да е способен на по-бързи действия при ескалация на напрежението в ядрената сфера и да свали прага за използване на ядрено оръжие, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от Русия
Русия атакува Киев, двама души са ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
2
 
11
 
! Отговори
Кои са руснаците? преди 1 седмица
Кой е този руски народ? Дагестанските мюсюлмани ли? Тези ли твърдите, че са ни братя?
297
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайна никога не е имала собствени ядрени ракети ве мен, хващай опорките и изчезвай в канала
296
4
 
7
 
! Отговори
Мама Слонка преди 1 седмица
Вова, искаш ли да си поиграйкаш с хобота на мама?
295
9
 
3
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
На руснаците! Това е народ!
294
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нато тоест сащ губи и то навсвкъде, реално единствената силна армия на европейският континент която е натовска е турската, а Ердоган купи руски ракети. Сащ загубиха в близкият изток , дотам я докараха че опитаха да правят азиатско нато, понеже европейското е кьор фишек, но и в това де провалиха
293
3
 
6
 
! Отговори
НАТО в Москва преди 1 седмица
Тия ядрени ракети дето са ти ги оставили украинците, не можеш да ги боядисаш ве мен.
292
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не си мени никовете, няма смисъл от опорките ти, ядрените доктрини са нещо от което никога няма да разбираш, понеже си зает да съчиняваш глупости.
291
3
 
5
 
! Отговори
НАТО губи? преди 1 седмица
НАТО си извади само главичкaта в Украйна.
290
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Теритотията на бандерайна е по голяма от тази на германия обаче шизофрфника продължава с опорките, малко било, бавно ги биели хохлите алабала
289
3
 
9
 
! Отговори
Таня преди 1 седмица
Кой ще го заплашва? Там никой не иска да стъпи, даже и севернокорейците.
288
3
 
8
 
! Отговори
Вуви Мама е преди 1 седмица
Ела да та цуна маме. Нема пачкаш
287
3
 
10
 
! Отговори
Мама Слонка преди 1 седмица
Страх ли те е малък Вова? Искаш ли мама да гушне?
286
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората са с руски паспорти, а ти дори български нямаш укропитешки временно пребиваващ.
285
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путине, не бързай брато. Дай първо да оправим сметките, за дето нарезахме *** и ти спряхме газта - нали първо така ни заплашваше - щяло да стане страшно за България. Дай първо тези сметки да оправим, после ни цели с куфарчето. Джуджак внимавай да не ти се изсипе цялото НАТО на малкото гробче, да се чудиме как да ти се извиниме и да си оправиме сметките. НАТО прави най-голямата Историческа база в КОНСТАНЦА - до Варна. Само нема се пУашиш...
284
3
 
8
 
! Отговори
Пуржо преди 1 седмица
Слабички излязоха руснаците. Големите държави знаеха, но по-малките само подозирахме. Сега вече всички знаят. И да стигнеш до там, че за два трафопоста да трябва да плашиш с ядрен удар и пак да не става...
283
2
 
9
 
! Отговори
3 години война преди 1 седмица
Това ако беше Наполеон или Хитлер - за 3 години превземат половин Европа за норматив, тоя мекия руски диктатор за 3 години 20% от Украйна е превзел и сега връща задна - вика "искаме мир или вадим ядрото" Ми аре вади ядрото бе джуджак смешен, мислиш ли, че ни е страх?
282
1
 
11
 
! Отговори
Хайде, пак плашат преди 1 седмица
Тия ако не е атома, да плашат с него наляво надясно, досега щяха да са сложени на място. Затова ядреното следва да е право или на всички, или на никого. Разработката е немска, открадната от САЩ, а накрая Германия е без ядрено, докато тези ватницци три години ги търпим да се бият за 3 села около границата и не смее никой да ги разбомби, защото се зъбят с този атом.
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Великобритания*
280
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
296 върната територия към Русия е по голяма от Вфлилобритания. Само с опорки не става.
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
294 Заплашени са и от обкръжение, вследствие на обходна маневра по централното направление. Американската войска прави опит да се разположи на река Чхончхонган, но същевременно мощна колона вражески войски им прави обход във фланг и на 1 декември подхожда към Сончхону, разположен на 50 км от Пхенян. На 6 декември е проведена евакуация от Вонсан. 1-ва дивизия морска пехота на САЩ попада в пръстен от превъзхождащи я по сила китайски войски в района на водохранилище Чаджинха