При заплаха Русия може да съкрати времето за вземане на решение за ядрен удар

Путин заяви, че не изключва промени в ядрената доктрина
Обновена: 23 юни 2024 18:41 | 23 юни 2024 18:28, Анисия Иванова
385
При заплаха Русия може да съкрати времето за вземане на решение за ядрен удар
Снимка: БГНЕС

Най-голямата ядрена сила в света - Русия, може да съкрати времето за вземане на решение за употреба на ядрени оръжия, което е заложено в официалната политика на Кремъл, ако сметне, че заплахите се увеличават, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на парламентарната комисия по отбрана Андрей Картаполов.  

"Ако видим, че предизвикателствата и заплахите се увеличават, това означава, че може да променим нещо (в доктрината) по отношение на момента на употреба на ядрени оръжия и на вземането на решение за използването им“, каза Картаполов, цитиран от РИА.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана в Русия, който в миналото ръководеше руските сили в Сирия, а сега е депутат от управляващата партия „Единна Русия“, добави, че все още е твърде рано да се говори за специфични промени в ядрената доктрина.

В ядрената доктрина на Русия от 2020 г. се описва кога президентът на страната би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, "когато самото съществуване на държавата е застрашено".

По-рано този месец Путин заяви, че Москва няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа в Украйна, което е най-силният сигнал на Кремъл до момента, че най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война няма да прерасне в ядрена война.

Руският президент обаче заяви още, че не изключва промени в ядрената доктрина на Русия. Това беше възприето като реакция на натиска на твърдолинейните фигури от руския елит, които смятат, че Путин трябва да е способен на по-бързи действия при ескалация на напрежението в ядрената сфера и да свали прага за използване на ядрено оръжие, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от Русия
Русия атакува Киев, двама души са ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По данни на статистиката (РОССТАТ) в Русия не достигат 150 хил. автомонтьори! Първата трезва мисъл за тази новина,е че щом се появява подобен дефицит,значи автопарка е пред разруха! Дори във високоплатения военен сектор не достигат работници.А платените договори за мобилизация достигнаха 1млн.и 500 хил. рубли,при 200 хил. в началото на СВО.Над 6 пъти увеличение,а няма желаещи? Как Путин може да обясни тази липса?
257
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Опасно е когато на такива като теб им се дава трибуна по коментарите да набиваш нацистките си простотии. Русия е основател на ООН и е една от петте ядрени сили в съвета за сигурност. Днес бг накрая ще го отнесат с такива прости тролеи като теб.
256
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Реплика на немец,капитан на кораб ,от съветски филм - "Вие,руснаците, започвате да мислите винаги ПОСЛЕ"!
255
6
 
2
 
! Отговори
Varg преди 1 седмица
СЛАВА НА РУСИЯ
254
5
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Мисиркити що мълчат за атлантическия теч на радиация от АЕЦа ни?
253
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Опасно е когато един луд има такава власт. Започне ли един с ядрени удари нещата стават зле.
252
4
 
8
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 седмица
При посещението на Путин във Виетнам,той бе посрещнат от троен оръдеен салют! Възрастна виетнамка в тълпата пита - Защо стрелят? - Путин пристигна! - Е,че не го ли уцелиха още от първия път???
251
2
 
8
 
! Отговори
Сът преди 1 седмица
Тия само някой ги плаши! Пропагандата тече на 1000%. Пymян трябва да си оправдава краденето някак. Как по-добре от войни и въоръжение.
250
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горкия либерастки ппдебил няма как да заработи гранта и се моли някой да му пише че да си блъска опорките.
249
2
 
1
 
! Отговори
До 253 преди 1 седмица
Събуди се, бе агент
248
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
249 кзкво се нспъваш да тролиш, украйна не существува. Карпатска Украйна е кратко съществувала непризната държава, провъзгласена на 15 март 1939 г. в град Хуст на територията на едноименната автономна област, влизаща тогава в състава на Втората чехословашка република. Непризнатата държава просъществува точно един ден до 16 март, когато унгарските войски навлизат в град Хуст (по други данни до 18 март, когато Унгария окупира цялата територия на Карпатска Украйна). Къде е сащ, твоят покровител
247
5
 
8
 
! Отговори
До 250 преди 1 седмица
Европа е ЕС и НАТО. Русия е азиатска ***
246
3
 
4
 
! Отговори
До 247 преди 1 седмица
Я се премести ти на изток, бабо
245
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 239 Ти ли ще кажеш че Европа е ЕС и НАТО.
244
6
 
8
 
! Отговори
До 243 преди 1 седмица
А руzнаците и копейките защо сте толкова проzти и не разбирате, че Украйна е свободна и демократична държава. Може да бъде във всеки съюз и никой няма да се съобразява мнението на руzия. И защо сте тооооокова проzти и не разберете, че украинските територии са украински, а не руzки
243
3
 
9
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 седмица
"Най-голямата ядрена сила в света - Русия". Нека наивните копейки вярват на това...
242
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Абе Украинска държава просто ще се измести на запат нали искат нато и ес и ще влезнат като се заселат там. Сегашна Украйна ще влезне в Русия.
241
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия отдавна трябваше да промени доктрината при положение че не се знае кой командва дементния бидон, а ингилизите в прав текст си казаха че при криза щели да слагат шизофреници, понеже не се колебаели и не носили отговорност
240
3
 
6
 
! Отговори
До 239 преди 1 седмица
А ти не живееш ли в Европа? Или си първата копейка, емигрирала в сибир
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 242 Истерик е