Светът върви към "война за храна и вода"

Богатите страни имат буферни запаси
26 юни 2024 19:00, Инна Ангелова
241
Светът върви към "война за храна и вода"
Снимка: Pixabay

Светът ще се озлоби до толкова, че ще се стигне до “война за храна” в резултат на климатичните изменения и геополитическото напрежение. Това са все фактори, намаляващи доставките на важни хранителни суровини. Предупреждението е на един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam Group, съобщава Financial Times, цитиран от БНР.

Съни Вергезе е изпълнителен директор на Olam Agri и споделя: "Водили сме много войни за петрола. Ще водим по-големи войни за храна и вода”.

Говорейки на потребителската конференция Redburn Atlantic and Rothschild миналата седмица, Вергезе предупреди, че търговските бариери, наложени от правителствата, които се стремят да укрепят местните хранителни запаси, са изострили инфлацията при храните.

В анализа си, Вергезе споделя, че през 2022 година, когато започна военната инвазия в Украйна, големите търговци на селскостопански стоки са реализирали големи печалби. Въпреки това, те бяха обвинени в изостряне на инфлационния проблем с цените чрез увеличаване на надценките с цел повишаващи се печалби.

Вергезе обаче твърди, че повишената ценовата инфлация на храните е отчасти резултат от правителствена намеса. “Разпространението на нетарифни търговски бариери през 2022 г. в отговор на войната - 1266 търговски бариери, наложени от 154 държави, според неговите данни - е "създало преувеличен дисбаланс между търсенето и предлагането", отбеляза той.

Вергезе даде пример с по-богатите страни, които натрупаха излишъци от стратегически цени, а това доведе до повече търсене и съвсем нормално до по-високи цени. "Индия, Китай, всички имат буферни запаси. Това само изостря глобалния проблем", посочи той.

Пандемията от коронавирус също беше сериозна предпоставка за повишаване на цените, но скочиха още по-рязко след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като някои износи на зърно и торове бяха блокирани заради военния конфликт. Това задълбочи продоволствената несигурност в по-бедните страни и постави потребителите по целия свят пред криза на разходите им за живот, отбелязва финансовото издание.

Пример е Индонезия, която още през 2022 година забрани износа на палмово масло с цел да защити местния пазар. Индия също наложи рестрикции върху износа на определени видове ориз в опит да ограничи нарастващите цени на вътрешния пазар преди парламентарните избори, след като мусона буря наруши производството и предизвика опасения за недостиг на доставките.

"Това беше точно грешното нещо. Ще виждате все повече и повече от това", отбеляза Вергезе.

Обръщайки се към въздействието на изменението на климата върху глобалните добиви, Съни Вергезе призова събранието на ръководители на потребителската индустрия, включително шефовете на Coca-Cola и Associated British Foods, да "се събудят" и да предприемат повече действия по отношение на изменението на климата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: водаценисвятхрана
Още от Свободно време.
5 знака, че сте в токсична връзка със себе си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Навремето при бай Тошо от сутрин до мрак си играел навън, ама сега по 24 часа кибичиш на компютъра и тролиш из интернет.
180
3
 
7
 
! Отговори
ебни атлантици преди 5 дни
германя е 80 милиона без сиганята на територия 1 и половина по голема от България та тия хора по един път на ден да ходят до тоалетната пълнят Дунав и Реин а нали трябва и да се хранят трябва вода откъде ,а за заводите мерцедес трябва стомана и алуминии ,затва от край време войните се водят за територии в които има ресурси ,и затва у уйрайна ше остане само чукара около полската граница мое ли сте толко .......ости
179
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Та лъжливото русофилче с многото имоти в София така и не каза кое му е селото на 3 км от Бургас.
178
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Виещият тук е един дърт селски русофил. Зарядан и оплют дори от собствените си деца.
177
4
 
9
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАААА преди 5 дни
А тролейбуса KpaBapopo6 вue лu вue
176
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Форумният русофил се оказа Елон Мъск. Имоти. Ниви. Панелки. Лудница. И си вярва.
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 201. Бе то си личи кой е. Нема нужда от указания.
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 198 Склерозирал слабоумен русофил говори за мислене. Наказаният си ти смотаняко.
173
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 197. Нали са изнесоха вече бе още колко пъти ше ги изнасяш бе копипейстовчанин ?
172
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До морски Отвори си твоите очи.
171
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 196. Никога нема да ти се изясни понеже не ти е дадено да можеш да мислиш. Съжалявам, но си наказан свише.
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да му мислят тия, дето размениха нивите на бабите си за панелка в София. Добри новини са, че все повече заможни млади хора се изнесоха посока селото. Ама то не е лесно да си глупав и да си подариш земите. Всичко си гледаме сами от години, че даже и заплати на сума народ плащаме. Хранителната автономност е по-важна от всичко останало. Мерси. Програмист съм, евроатлантик- то русофили програмисти няма. Само бачкери. Имам и доста имоти в София, разбира се, но избрах да възродя селото.
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Прекрасно е в необятната русия. Ама незнайно защо опиканите русофили предпочитат уродливия и див капитализъм. Странно.
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 191. А яо да бега. Иска тука да го направи както си требе.
167
3
 
0
 
! Отговори
морски преди 5 дни
Айде със здраве! Очи не отварям вече, а само дyпkи.
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Едно време при бае ви Тошко ние си играехме от зори до мрак без да ни заплашва насилие, отвличане,дрога и т.н. и кат се прибереме хапваме хубави манджи от естествени продукти и по талавизора не ни чекаше поредица от елгебетарщина, насилие и кекс.
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До морски Е що не си избягал от уродливия и див капитализъм тук и да си заминал за прекрасната русия? Само на тоя въпрос ми отговори.
164
5
 
5
 
! Отговори
ебни атлантици преди 5 дни
затва от край време чек, е жии завоеватели и политици се пробват върху Русия щото е необятна и там има всичко ,а го уфат брюкселските зелета
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До морски 183. Тоя горкия съвсем изпрегна...да го съжалим ли или да продължаваме ?
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До морски 183. В бившите соцстрани, сега пуделченца на САЩ.