Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили

Обвиненията за шпионаж към двама задържани били недоказани
18 юли 2024 20:15, Нели Христова
729
Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили
Снимка: БГНЕС

Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи БТА.

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Русия да спрат да я управляват русофоби. Тоя монголоид и неговата клика от безбожни китайски дилетанти ми се пишат руснаци... СРАМ!
502
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, да си ги прибират и да ги пращат на фронта, щом толкова обичат Русия!
501
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарката, да пие по-качествена водка.
500
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви ли омръзна с тези фили и фоби. Това са руски доктрини. Не ни занимавайте с архаизми. Който нарушава законите за националната сигурност, пътят му е в кауша.
499
1
 
4
 
! Отговори
България да не преди 1 месец
Толерира Русуфили
498
0
 
8
 
! Отговори
Пфууу преди 1 месец
А.б.е русофили вие к.в.о искате руски ботуш да гази БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ...а вие да стреляте по БЪЛГАРИТЕ!!! ....както беше при бай тошо?!!! Не се получава вече....БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ!
497
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Петоколонниците да бъдат изритани в Сибир!
496
0
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Болшевика разбира само от бой. Не се лъжете по светлата им кожа, това са азиатски племена с АйКюто на южноафриканци. С руснаците се преговаря само на фронта, като им *** манерките ще дадат и Крим, и Чечения, и Манчурия.
495
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видиш ли че бурашка, премини на другия тротоар. Иначе продължаваш на своя отговорност.
494
0
 
6
 
! Отговори
Маша общата преди 1 месец
да вземе да посвири на цафара на Тагарев.
493
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аха, иначе какво? Ще ни окупират за три дни ли?
492
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пРезидента на България защо мълчи, а не й затори устата на тая! Това е вмешателство! Тук е БЪЛГАРИЯ... и тази нема нищо общо с нас.
491
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Машоооооо....говорит само за масква и блата. За България си затваряй устата! БЪЛГАРИЯ Е СУВЕРЕННА държава.
490
7
 
17
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Ей 45 години бяхме роби на тези, 45 години ни командваха и ни управлявахаа , и знаете докво положение е ни докараха тези диваци, ,добре че преди 35 години се отървахме от тия , по улиците вече не виждам руски коли никой не иска да ги кара, защото са *** както всичко руско !!?
489
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Захарова щом държи на свободното слово, може ли да ни припомни какво се случва с хората в Русия, които кажат, че са против войната в Украйна? Май ги пращаха в затвора. Ким Чен Ум няма ли и той да се оплаче, че в България нямало свобода на словото?
488
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам на какъв език си се учил на изтория, но неутралитет в втората световна война България не запазава. Съветско германски конфликт е някякво тип "малко бременнна". Втора световна война е названието.И "окупацията" на България е изсмукана от пръсти, защото няма пример за окупациннна власт и администрация. Изобщо пълен безхаберник по употреба на думи и значението им.
487
10
 
9
 
! Отговори
Български офицер преди 1 месец
За драскачите тук - Рубладжии - *** , само масови разстрели и гробове !
486
6
 
10
 
! Отговори
дo 514 преди 1 месец
дo 514 Защо лъжеш най-нагло? На 5 септември 1944 годинаСъветският съюз обявява война на България, която дотогава запазва неутралитет в съветско-германския конфликт. Червената армия окупира страната. Факт: На 5 септември 1944г Русия окупира България!
485
4
 
10
 
! Отговори
Радвам се преди 1 месец
че Бутнахме ПСА
484
5
 
10
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
Мара ,пак нещо е дегустирала.