Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили

Обвиненията за шпионаж към двама задържани били недоказани
18 юли 2024 20:15, Нели Христова
729
Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили
Снимка: БГНЕС

Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи БТА.

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
483
3
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Захаровата се загрижила за "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото" в България (страна ЕС и НАТО). Звучи като "вълка дълбоко се загрижил, че овцете нападат и разкъсват кокошки". Хахахахах. А със своя средновековно-феодален Путинистан Захарова не иска ли да се заеме малко :Д
482
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние, пък ще размахаме един гооолем срещу Захарова.......ДА СЕ ЗАРАДВА!
481
5
 
12
 
! Отговори
Васил Левски преди 1 месец
Постоянното пресмиване на ниския интелект на русофилите по форумите, не може да се брои за преследване.
480
9
 
9
 
! Отговори
РУСИЯ Е ВРАГ преди 1 месец
И ВИНАГИ Е БИЛА
479
3
 
8
 
! Отговори
Кой брат- кой враг.. преди 1 месец
През 1917г. сме с 51% по големи по площ от сега и сме 5 тата армия в Ввета според данни на Великобритания. След края на ПСВ братята сърби,румънци и гърци заграбват 51% от България. След края на ВСВ пък идват и руснаците "освободители" и ставаме "мъничка слабичка" страна на 60 то място по сила на армията , която винаги трябва да е под опеката на братята славяни от Азия ...
478
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички е ясно, че това са антидемократични действия. При истински реални шпионски действия, първо залавяш информацията после реалния шпионин и чак накрая го свързваш с евентуалния купатор.
477
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Законите не се прилагат към русофилите и затова ги арестуваха. Ако в България се спазваха законите, нямаше да ги арестуват
476
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По заповед на САЩ в България преследват русофилите, които не са нарушили закона. Явно заповедите на САЩ са над законите в България.
475
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некакъв имунитет ли имат русофилите? Над закона ли са? Кво ли?
474
16
 
27
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Тая миризлива комунистическа мисирка няма да ни казва какво да правим! Жалките руски шпиони трябва да бъдат преследвани и гонени безпощадно!
473
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На последните избори за въпросните русофили има 2462 гласа. За тях законите не важат ли?
472
15
 
25
 
! Отговори
Йосиф преди 1 месец
Русия: Кремъл дали знае къде се намира и къде са границите на Русия до-там може да издава заповеди !!!Иначе да Украйна и Молдова ще получават оръжия от НАТО и Европейският съюз докато е необходимо !!!
471
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преследването е европейска политика за отбрана. Ще се развива и занапред, щото евролъжите и дивотиите се трупат с всеки изминал ден. Отбрана по същество означава осигуряване на медииен комфорт без издънки. Затова ще развиват изкуствен интелект, за да подпомага процесът по обосновка на всякакви налудничави идеи и безумно харчене на пари. За тази цел се орязва всякаква безконтролна информация от половината свят. Каквото е останало тук-там като надеждна информация се унищожава.
470
9
 
22
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
Къде са дебелаците русофили сега бре - шо не гасят пожарите заедно с доброволците на по 19 години бе, тръгнала тъпата рускиня да размахва пръст я у лево
469
7
 
24
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Каква ирония :страна в която десетки хиляди са в наказателни колонии за неправилно дишане, да призовава за спазване на законите? Комунистите винаги са боле и ще останат спирачка в развитието на цивилизовани свят. Мородор,
468
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички сте за затвора.
467
2
 
7
 
! Отговори
О боже страх преди 1 месец
Шшшшшт и стените имат уши а големият брат ви гледа.
466
15
 
9
 
! Отговори
До 533 преди 1 месец
какъв избор, като Референдумите са забранени? Каква свобода като тече невждана праганда и забрна на медии. Ако искаш да воюваш никой не те спира, отивай в укр., записват доброволци.
465
17
 
14
 
! Отговори
Логично е преди 1 месец
ако гонят русофили да гонят и юроалнтици. Интересно защо едните ги гонят, а другите, не. Все повече ми заприличвт на онзи с мустачките. дали ще се пишат ес ср или юртлантици. резултатите са диашка прпаганда, ценура, контрол над медии. и никой не те пита, искаш ли да участваш в този конфликт, или не. вече ще дававаме процент от БВП за чужди войни. управляват ни, знаем какви... нелегитимници с общ сбор 20% на изборите.
464
6
 
27
 
! Отговори
Off преди 1 месец
За предателите милост няма. руzите да не се месят в нашите вътрешни работи.