Треньорът по джудо на Путин: Той обича спорта така, както дете обича лего

Президентът се движи наистина добре за годините си, казва Ецио Гамба
Обновена: 31 авг 2024 14:07 | 31 авг 2024 13:53, Нели Христова
262
Треньорът по джудо на Путин: Той обича спорта така, както дете обича лего
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин обича джудото, "както дете обича Лего", и е истински спортист, според бившия му треньор, който е един от малкото, прехвърлил руския лидер през рамо и е доживял, за да разкаже историята.

"За мъж на 71 години, който не се занимава професионално с джудо, Путин се движи наистина добре", казва Ецио Гамба, бивш италиански шампион, който разкри подробности за връзката си с лидера след 16 години треньорство в страната.

65-годишният Гамба получи руско гражданство от благодарния Путин, след като изведе националния отбор по джудо до три златни медала на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Той редовно се е спарингирал с президента, който има черен колан и дори веднъж се появи във видео, наречено Let's Learn Джудо с Владимир Путин.

"Споделях техники с него и той уважаваше знанията ми", казва Гамба пред The Times.

Италианецът спечели златото на Олимпийските игри в Москва през 1980 г., преди да стане успешен треньор в Италия и Африка. През 2009 г. той се насочи към Москва, за да тренира мъжкия олимпийски отбор на Русия, преди да бъде повишен да ръководи цялата програма по джудо на страната.

Възходът му съвпадна с усилията на Путин да се рекламира като въплъщение на руския мачизъм, независимо дали играе хокей на лед, язди кон с голи гърди, кара ски или отива на рафтинг.

Най-вече той искаше да покаже уменията си като джудист, откакто стана шампион на Ленинград през 1976 г.

След като веднъж Путин каза, че джудото "не е за слаби хора", той предположи, че е полезно за борба с хомосексуализма. Запитан в интервю от американския филмов режисьор Оливър Стоун дали би бил щастлив да си вземе душ до гей мъж след тренировка, Путин отговори: "Предпочитам да не го правя. Защо да го провокирате? Но знаете ли, аз съм майстор по джудо."

Гамба започва работа в Русия, възпроизвеждайки плана за успех в джудото, който е използвал в други страни. "Ставаше дума за работа в екип. В Русия всички най-добри практикуващи бяха индивидуалисти, трениращи сами в своите региони, така че създадох база за около 70 мъже и 40 жени."

Той споделя, че Путин е бил редовен посетител:. "Той винаги е обръщал внимание на спорта и идваше да тренира с нас два пъти годишно."

Руските шампиони по джудо не се сдържаха, когато се изправиха срещу своя президент, добави той. "Тези тренировки бяха ентусиазирани от присъствието му. Можете да си представите стимула. Президентът не е с вас всеки ден."

За Гамба обаче Путин беше просто още един джудист.
"Джудото е свързано с уважение към противника, така че когато той тренираше, той не тренираше като президент на Русия, а като джудист и изпитваше удоволствие от спорта. Беше готов да падне."

Това важеше и когато самият Гамба се изправяше срещу Путин, който му показваше трик или два. "Бихме се хвърлили един друг. Казах му, че е добър за възрастта си", каза той.

Путин беше особено опитен в използването на хвърлянето тай отоши, което включва изваждане на опонента от равновесие и спъване, обяснява Гамба. След това той сядаше на чай с Гамба и шампионите на Русия. "Той наистина им обръщаше внимание, изпитваше истинско любопитство към спорта и познаваше всички джудисти по имената им. Беше като дете с Лего."

Путин се постара цяла Русия да се заинтересува от джудото. През 2016 г. беше обявено, че седем милиона копия от книга, в която той е съавтор за спорта, ще бъдат раздадени на ученици. Миналата година в Сочи беше открит огромен шестетажен тренировъчен център, проектиран от Гамба, с 16 джудо татами или състезателни зони в една стая.

Дотогава обаче нахлуването в Украйна спираше перспективата за повече олимпийска слава за Русия. Почетното президентство на Путин в Международната федерация по джудо беше спряно и участието на Русия в Олимпийските игри в Париж това лято беше ограничено.

"Имахме право да участваме само в 45 процента от квалификационните битки", казва Гамба. "Дванадесет се класираха за участие, без да представляват официално Русия, но бяха отхвърлени от Олимпийския комитет, може би защото са били снимани с Путин. Чух, че ЦРУ е замесено. Четирима резерви бяха приети, но решиха да не излизат на протест."

Джудистите не се присъединиха към политиците на откриването на центъра в Сочи. "Беше ясно, че снимка с Путин може да бъде използвана, за да навреди на шанса на шампион да се състезава на международно ниво", казва Гамба.

Сега той отново е в Италия, за да бъде кандидат да поеме федерацията по бойни изкуства на родната си страна и "да направи това, което направих в Русия. Италианският отбор по джудо в Париж беше като лъвове, но му липсваше силата на отбор."

Запитан за нахлуването на Путин в Украйна, той отговаря: "Няма да кажа дали беше прав, или не, трябва да го попитате. Мен можете да ме попитате за джудо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от Русия
Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Байдън обича спорта. Шампион е по бързо падане от стълби на сцена, на самолет, от колело, по бързо заспиване, и световен рекордьор по гафове. А партията му лъга в продължение на 3.5г., че бил "в най-добра форма" от всички 81-годишни дядки на света!
242
3
 
1
 
! Отговори
Кукунелка изтрещя, преди 1 седмица
навсякъде в стаята вижда Путин, русофили дебнат зад всеки ъгъл,руски агенти се крият под леглото и руски хеликоптери бръмчат в главата на милата ни ми$$ирчица... Няма други лечение,освен да и спрете грантовете :)
241
4
 
3
 
! Отговори
денс преди 1 седмица
А къде са видеата "Как да учим пиано и пеене с Владимир", "Как да печелим милиарди с Владимир", "Как да ликвидираме враговете си с Владимир", или пък 'Как да нападнем чужда държава с Владимир"?
240
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И всичко това благодарение на великият геополитик,стратег, плувец, ловец,кагебист и таксист, строител четвърти разряд, шахматист, главнокомандващ,баскетболист ,хокеист и историк Владимир Владимирович Путин!
239
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то и треньорът на Ким Севернокорейски казва, че обича спорта. Смее ли да каже друго.
238
7
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 1 седмица
Спокойно , ще си получи заслуженото. Края на всички диктатори у-бии-ци е еднакъв.Изключения няма.
237
10
 
11
 
! Отговори
НА ПЕНСИЯ преди 1 седмица
НАй масовия убиец за последните 63 години.. УБити стотици хиляди важни родени в Русия вкл в Украйна и РОССИЯ.. Стотици хиляди изгорени живи вкл в танкове,БТР..БМП..Разрушени НЕЗАКОННО стотици хиляди домове ,зводи ,болници,поликлиники,мостове..Експерти да проучат всичко за най масовия убиец на 21 век Владимир роден 1952 година в СССР.. Подставен на власт с ИЗМАМА 1999 от наркоман БОрис "Елцин".
236
8
 
9
 
! Отговори
Путов преди 1 седмица
Казват,че като работил в Дрезден като КГБ агент е имал двама любовника. С немците добре се забавляваш. Та джудо....Боже,Господи.
235
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин бил умствено изостанал и обичал лего, а Зеленски е един такъм сериозен мъж и на него може да се разчита. Особено пък може да се разчите на сериозните онолизи на световната обстановка, осигурени ни от днес бг. Мащала, ашколсун. Путин бил наивно дете и затова ;ял свет се врътка около него повече от 20 години.
234
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хохолския наркоман, още ли дрискаш? Как е с липсата на идентичност , фашиста бандера ли основа крайна или той е причината да се закрие?
233
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо медиите и властта мълчат за горящите руски знамена в София?
232
5
 
2
 
! Отговори
дебелянпеефски преди 1 седмица
наш порку пък обича млади ярета така както джефри епщайн обича млади ярета. малко е мек и са му малки изсъхналите матури и е доста кекав ама мерака му голем до луната поне. бие и тръмп и путянягин.
231
5
 
5
 
! Отговори
sd преди 1 седмица
Току виж главната *** на недоимперията опънала петалата
230
4
 
4
 
! Отговори
sd преди 1 седмица
Вечером в субботу, 31 августа, в сети начала распространяться информация о якобы смерти главы министерства иностранных дел РФ Сергея Лаврова. Отметим, что это пока официально не подтверждено и не опровергнуто.
229
7
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
*** обича само едно нещо повече от спорта... мъжката ласка!
228
11
 
14
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
Тоя историята ще го съди. Колко възможности е имал да прекърши жужашкото вратле, а не е намерил сили... А можеше името му със златни букви да го пише в учебниците...
227
12
 
13
 
! Отговори
Путов преди 1 седмица
Като играе джудо ботокса не му ли пречи,ще вземе да се пръсне.
226
12
 
17
 
! Отговори
Платежно нареждане преди 2 седмици
Тогаз да се пуска в параолимпийските... като състезател с умствени увреждания.
225
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вова обича да си играе с опасни игри. Понякога си пуска погрешната видео игра.
224
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ах, какъв левевт, ах, какъв строен спортист! Жалко, за подкъсените панталони "Армани". Пък и вечно млад.