Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски

Украйна получи транш от 1,5 млрд. евро за оръжие
26 юли 2024 23:40, Инна Ангелова
218
Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Това означава, че Зеленски, ще получи транш от 1,5 милиарда евро. Средствата са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

В-к “Труд” допълва, че в руските медии се е появил клип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията. В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Министерство на вътрешните работи на Русия каза, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
крад-ци и убии-ци господ ще ви накаже спрете това оръжие и избиването нахора заради пеяалбите на запада и сащ
44
1
 
7
 
! Отговори
До55 преди 1 месец
Ти щеше отидеш.дрогаро плоскоглав не само да джавкаш в сайтовете
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали ги обаче като заем на уркопа д-то да му е яко колко има да връща.Те и за това ЦРУ и Ми-6 ще го махнат Зелето,че трябва все пак някой да остане в Уколандия и да връща заемите
42
2
 
11
 
! Отговори
До 40 преди 1 месец
Те там са резервирани за Зекенофилите
41
1
 
11
 
! Отговори
До Бонго преди 1 месец
Не ще те пратим там овчар
40
0
 
20
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Така са украинските копейки и не си ходят в тяхната Урколандия,ами висят тук и просят ,пък някой и бандеровци го раздават,ама само в сайтовете
39
21
 
2
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 месец
Какво падение на ко-пей-ки-те. Защитават руските олигарси.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заводите на Рено в Русия дадоха фира...
37
2
 
18
 
! Отговори
. преди 1 месец
Голямо важно! Този вече е пътник!
36
2
 
19
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама нарко-нациститкият клоун-резидент дали се сеща, че като се преговаря един ден за примирие, бивша Укриана ще чуе от руска страна и условието да й се възстановят и тези активи в троен размер, барабар с репарциите . Ако не може - плаща се с територии. Ако и това не може - когато може, спец-възпитателната оправацията си продължава, докато това стане.
35
0
 
27
 
! Отговори
тия не прощават преди 1 месец
Урсулката ако мисли, че ще й се прости греши дълоко! Ще я стигне, точно както оня с хеликоптера - изневиделица!
34
33
 
2
 
! Отговори
18 процента преди 1 месец
Честито, матрьошки. Това число - новата основна лихва в Русия, измива в тоалетната всичките ви безмозъчни опорки, с които пълните коментарите. И елементарни икономически знания стигат да столите, че такава икономика затъва в блатото. Продължавайте да раздувате как Русия благоденства, като прахосва безвъзвратно ресурси за фронта вместо за нови технологии и потребителски стоки. А с края на финансовите резерви идва времето и на робските заеми от Пекин. Здравей, Северен Китай...
33
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко е, трябва да се натирят и путинофилите на запад в трудови лагери, в момента в ЕС и САЩ е пълно с путинофили които могат спокойно да бъдат интернирани в трудови лагери да работят безплатно.
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е няма лошо след капитулацията на Украйна, за възстановяването на Руските области които ще влязат в състава на РФ. Украинците ще работят безплатно срещу храна. ТъпаNарите от Украйна ще възстановяват собствената си територия за без пари включително и тези които ще се присъединят към Русия. Е не са ли най глупавата нация в света? Хванаха се в капана на сащ и сега ще си сърбат попарата. Получава се нещо като хем ги плющят хем си плащат за това.
31
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, чудесно решение. Трябва да се съберат и копейките на русофилите в България, те също да се дадат на Украйна. Всички русофили да останат без пукната копейка!
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А после ще ги връщат... ама данъкоплатците. Брюкселските зелки ще са ни лук ял, ни лук мирисал...
29
3
 
17
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
А,спомних си за едни конфискувани 50 руски самолета.От Кремъл обявиха като ответна мярка,че 400 западни нивички взети от тях на лизинг,че лизинга го считат за платен с конфискацията на тяхните и сега производители и застрахователи са в лют спор кой да поеме 11 милиарда загуба.Еми повече имат,повече им вземат.Тъй ще е тя.
28
2
 
8
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Е,агента на Киев в Турция решил да бяга.Ако бе избягал в ЕС можеше и титла барон да му дадат,а Турция на момента го предала.
27
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срам за ЕС!!! Не спират с необмислените действия, с които се закопават все повече!
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко е кеш бекчето на ЕНП и пфайзър Уши? от нашата Тиква взимат 30% май, от Зеленски колко?