Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски

Украйна получи транш от 1,5 млрд. евро за оръжие
26 юли 2024 23:40, Инна Ангелова
218
Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Това означава, че Зеленски, ще получи транш от 1,5 милиарда евро. Средствата са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

В-к “Труд” допълва, че в руските медии се е появил клип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията. В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Министерство на вътрешните работи на Русия каза, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
44
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Споко , не се вълнувайте толкова.Украинците сами ще убият Зеленски дали защото подпише , или защото не подпише мирно споразумение.От една страна го дебнат собствените му нацисти , от друга семействата на безбройните жертви които погреба в тая война
64
1
 
32
 
! Отговори
Малко инфо преди 1 месец
Saudis Warned G-7 Over Russia Seizures With Debt Sale ThreatWarning made to EU states, said people familiar with matter Саудитците предупредиха Г-7 да не конфискува руски активи със заплаха за продажба на дългови книжа. Но едва ли това предупреждение ще подейства на Г-7 или ЕК. Когато господ иска да погуби някого, той му взема акъла.
63
1
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
и извънземните да дойдат, не могат да спасят украйна от сибирската мечка.
62
0
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
хаймърсите станаха на скрап, натовските инструктори на пепел....западните амсалаци още ги тъпчат с пари и оръжие
61
1
 
42
 
! Отговори
Уау преди 1 месец
Дали ги на зелената гадина.На баш просяка на света за джобни.
60
1
 
43
 
! Отговори
абе преди 1 месец
абе, бандитска работа, затуй путин трябва да ги очисти до крак!
59
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията започва с едно, завършва с друго. Другото даже съвсем не е по темата.
58
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой чул и видял ли е отчет от Украйна и зеленски как и за какво се харчат всичките тези милиарди, които им се харизват!!?? Май по-голямата част отиват в нечии джобове и лични банкови сметки.
57
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, дайте на да дайте, дайте, дайте, за да си купи жена му още по-луксозни коли. Че Олена вече има гараж за милиони- Дайте, дайте, дайте... Но после кой ще ви доверява на банките като знае, че ако нещо не ви е на кеф ще му изземете парите
56
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брюксел унищожи Европа. Първи ще го усетим най бедните в ЕС. Още тази зима. А украинците нищо не може вече да ги спаси...от тях самите.
55
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миролюбци, сър....
54
2
 
43
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 1 месец
Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.
53
1
 
16
 
! Отговори
Бърнард Шоу преди 1 месец
"Мъчение е да се връщаме към капитализма. Когато си видял болшевизма на място, не може да има съмнение, че капитализмът е обречен" - изказване на прощалната му вечеря в Москва.
52
1
 
29
 
! Отговори
Г преди 1 месец
Много правилно. Даде ги на Зеленски а не на Украйна
51
3
 
46
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Този акт ще има много тежки последици за ЕС в бъдещите десетилетия. Който разбира поне мъничко от финанси разбира защо. Простолюдието и лумпенизираните фенове на Украйна няма как да го разберат, те ще го усетят само след време. Тази тяхна радост наподобява радостта на мишката, която вижда сиренцето в капана и се затичва към него.
50
2
 
44
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
Великата Евроатлантическа идея - крадене на чужди пари. Само от Либия отмъкнаха 150 милиарда. Демократическа Бългерия също държи в демокрадически банки няколко милиарда. Я се надигне българският народ и господарите от ЕС ще ги лапнат като топъл хляб!
49
34
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 63. На саудитския принц му е през оная работа за руските активи. Само копейките в България реват за тях, защитават руските олигарси.
48
34
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
5 ЕВРО НЕ ДАВАМЕ НА ИНВЕСТИЦИИ ОТ КИТАЙ, САУДИТСКА АРАБИЯ ИЛИ ИНДИЯ!!! АКО КАМАЛА ХАРИС СПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ ЗАПОРИРАНИ АКТИВИ НА ТЕРОРУСКИЯ АГРЕСОР МЕЖДУНАРОДЕН ПРЕСТЪПНИК ЩЕ БЪДАТ ДАДЕНИ НА УКРАЙНА!
47
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В такива случаи народното творчество има подходящ израз - Късно е либе за китка! Фронтът на ВСУ се разпада. Освен това саудитския принц ясно даде да се разбере, че ако някой посегне на руските активи, СА започва поетапно да изтегля инвестициите си от там. Ще ядем и ще пием, не ни стига рецесията заради скъпите горива, но сега рискуваме и отлив на капитали. Ла й нен разсипа европейската икономика само за 4г. Толкова концентрирана некадърност човешката история не познава.
46
30
 
6
 
! Отговори
КАМАЛА ХАРИС преди 1 месец
В ЕС ВЕЧЕ УСЕЩАТ, ЧЕ АЗ ЩЕ СПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!)