Русия е на прага на демографска криза

До 2040 г. населението на страната ще намалее
26 юли 2024 22:45, Инна Ангелова
120
Русия е на прага на демографска криза
Снимка: Pixabay

Една от най-големите страни - Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниската раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво - 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Раждаемостта в страната не се е възстановила от времето на Съветския съюз, въпреки че властите предлагат щедри помощи и субсидии за ипотеки на многодетни семейства. Сред проблемите са големият брой смъртни случаи, причинени от Ковид-19, стотиците хиляди мъже, които избягаха от страната, за да избегнат мобилизацията за участие в бойните действия в Украйна, и ниската миграция към Русия, която през 2023 г. достига десетгодишен минимум.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.
На въпроса дали младите семейства все още могат да имат вяра в бъдещето, Кремъл посочи подобни демографски показатели в други страни.

Песков допълни, че тенденцията е такава, а ситуацията ще остане трудна за известен период от време. От Кремъл допълниха, че все пак правителството работи усилено, а това е един и от основните приоритети на президента Владимир Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Нямат деца, а Путин праща младите на война, да умират?!
85
8
 
11
 
! Отговори
дибили преди 1 месец
гледайте си демогряфската криза в България
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При наличието на предпазни средства и други начини на задоволяване не виждам защо изобщо се раждат някакви хора на тази планета. Независимо от държавата. Остава въпросът че една част от популацията живее в забвение и си играе на семейство и празнува празници тотално зомбита. Весели и радостни тикат следващите към тяхната гибел също. Изживейте си живота както намерите за добре и престанете да принуждавате следващите да преживеят този кошмар.
83
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е истинската причина която ще доведе до крах по голям от този след Перестройката.Путин призна че ако не беше октомврийската революция русия би имала население около 500 мил. души.Сега е реално под 120 мил.Интелигентното бяло население е около 60-80 мил.Останалите са азиатци,кавказци,ескимоси и черт знает какви други националности.Докато на Запад(ЕС и САЩ) са се устремили милиони емигранти за по-добър живот към Русия такъв поток няма.Отделно руското семейство е в разпад.Много разводи.
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама как така няма да се люпят 0pки в моpдоp, кой ще пращаме да воюва за фюрерчето питлер
81
10
 
10
 
! Отговори
Жорко преди 1 месец
Дано изчезнат от света,ненавиждам Русия
80
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние от 89-та до сега сме намалели с една трета. От 9 милиона на 6 милиона. Руснаците за този период са намалели от 148 милиона на 144 милиона. Капка в морето. Нас никой не може да ни бие в света по демографска криза. Ние сме световните рекордьори.
79
10
 
8
 
! Отговори
Имад Алелуй преди 1 месец
Пълни глупости. От 2000 година насам населението на Русия е горе долу едно и също. Някои пропагандатори ги измислят тези глупости като дори и за Китай разправят как щял да се стопи което е смешно на фона на милярд население. Всичко е доказуемо и го има по статистиките. Вижте населението на България 2000 година и сега и това на Русия или Китай и ще видите реално за какво става въпрос.
78
7
 
5
 
! Отговори
ФЕЙК преди 1 месец
Амийй,не,лъжите! За две години населението и се е увеличило с 6 милиона.
77
4
 
0
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
Само за 100 гривни на час ;)
76
4
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
До Няма надежда за тях Вече децата ще са с тъмна кожа и къдрави коси, нали африканците са им братя! Изпращат си младежите на война и ако някои се върнат ще са , или сакати, или увредени психически, като и в двата случая ще се хванат за шишето. За Путин човека не е фактор и не го интересува, нито съдбата на даден войник, нито тази на близките му!
75
6
 
14
 
! Отговори
Няма надежда за тях преди 1 месец
Алкашшите на 25 са с цироза. Повечето деца са с черни коси и дръпнати очи там. От средноазиатските емигранти. Но проблема е, че започнаха да си се връщат или преориентират, дори за България. Понеже блатная е по зле и от съветските републики вече. Казахстан отдавна я подмина.
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво ми дреме за другите - НИЕ как сме ? От 9 млн станахме 5милиона - до 2040 ще сме 2 милиона, ама на кой му пука - важното е да коментираме другите :(
73
8
 
17
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 месец
Провалената държава Бyлгapиcтан за 35 години от 9 милиона стана 6 милиона, а вие сте се загрижили за други.
72
13
 
16
 
! Отговори
АЗЗ преди 1 месец
Орковете тоалетна не могат да си позволят, камо ли деца да отглеждат.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Арсениев е оглавявал "Волна" от 2006 г. до 2021 г., а през март 2023 г. се е върнал на същия пост отново в качеството си на временно изпълняващ длъжността генерален директор. Шест дни по-късно Мосиенко заявява в официално "искане" до ръководството на компанията, че Арсениев "нанася щети на руското Министерство на отбраната". А през май той пише до Сергей Чемезов, ръководител на държавната корпорация "Ростех", за "целенасочено забавяне" на доставките на Министерството на отбраната".
70
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, ето това са великите управници. Пращат колхозниците на фронта а тия от кремълчето ще вдигат раждаемостта на мамашките. Смех, смех. За това и ни една кАпейка даже не направи и опит да иде в голташка пРосия.
69
7
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 1 месец
Института може,ама други уркофантазии имаш ли
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Институтът наистина се оглавява от един от акционерите на това предприятие на име Владимир Арсениев. Предприятието се занимава с разработване и производство на оръжия и военна техника, както и с техния ремонт и участва в изпълнението на държавната поръчка за отбрана.
67
7
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
Май е било на площада в Киев и се.казвал Володимир най-обикновен овчар от близките села