Русия е на прага на демографска криза

До 2040 г. населението на страната ще намалее
26 юли 2024 22:45, Инна Ангелова
120
Русия е на прага на демографска криза
Снимка: Pixabay

Една от най-големите страни - Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниската раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво - 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Раждаемостта в страната не се е възстановила от времето на Съветския съюз, въпреки че властите предлагат щедри помощи и субсидии за ипотеки на многодетни семейства. Сред проблемите са големият брой смъртни случаи, причинени от Ковид-19, стотиците хиляди мъже, които избягаха от страната, за да избегнат мобилизацията за участие в бойните действия в Украйна, и ниската миграция към Русия, която през 2023 г. достига десетгодишен минимум.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.
На въпроса дали младите семейства все още могат да имат вяра в бъдещето, Кремъл посочи подобни демографски показатели в други страни.

Песков допълни, че тенденцията е такава, а ситуацията ще остане трудна за известен период от време. От Кремъл допълниха, че все пак правителството работи усилено, а това е един и от основните приоритети на президента Владимир Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами освен да отида сам да направя деца на ***, друг начин не виждам. Пияния руски мужик е прекалено зает да мре в СВО.
45
6
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Проблемът за за Просията стои много по-остро, защото те са най-рядконаселената страна на света.
44
6
 
7
 
! Отговори
Както е казал Жужако преди 1 месец
Пращаме ги на фронта , а те умират - значи рускините ще раждат още , ама те не искат . Жужако дава личен пример - вече е бременен от шойгу.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Супер 39. Да, супер е! Само че когато се реши въпросът с Русия по естествен начин, няма да има нито българи, нито европейци да го видят. Техният въпрос ще се реши по естествен начин много по-рано.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 47 Всички те са по-добре от Разия като демографски прираст. :)))
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как е ситуацията у нас? Или това не е важно? По-важно е на Русия да и е зле.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българистаня как е? дойчистаня? беглия? холандия? италия? испания? цъфнаха и вързаха ЕСССР загрижили се за русия. познавам доста руснаци с по 2 3 деца, живея в швейцария и 90% от хората имат по макс 1.
39
2
 
6
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 44 В Русия няма война, другаре :)))
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме такс без война заради малумници
37
9
 
8
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
А добре, някой от руските петоколонници тук може ли да ми обясни какви са причините за това? :))))
36
6
 
13
 
! Отговори
До Факт преди 1 месец
Ами те точно така си присвояват чужди територии - заселват се уж мирно, умножават се, а после почват да искат автономия, а Русия ги защитава срещу "лошите местни нацисти" ! Вижте например на картата на Грузия какъв тумор е Северна Осетия, и ще ви стане още по-ясно за какво става въпрос ! Аглупаци като теб са просто за съжаление !
35
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Гледа песъчинката в окото на ближния си, а не забелязва гредата в своето око...
34
9
 
10
 
! Отговори
Супер! преди 1 месец
Ами че това е страхотна новина! Нали всички сме против гаддните мръссни руснаци. А така по естествен път ще се реши въпроса с мракобесната средновековна дивашка руска държава. Тоя народ повече няма да тормози и окупира никого. Наистина вие от Днес.бг ми вдигнахте настроението с тази прекрасна новина!
33
4
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Чета от няколко месеца как не само Русия ами дори Китай какви демографски проблеми са имали и как са щели да се стопят. Незнам кой ги измисля тези глупости. Сигурно е някой голям разбирач като Христо Грозев.
32
4
 
9
 
! Отговори
П.Утин преди 1 месец
Призовавам руските женщини да раждат повече момченца за фронта ! За Родину, за Путину..!!
31
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Населението на Русия само в окупираните Донецк, Крим и Луганск е 6млн.души. 95% от тях са проруско настроени се считат за руснаци или руски украинци.
30
9
 
6
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
""""Русия е на прага на демографска криза"""""" -------- А, за нас да кажете нещо??? Щото докато Русия още дълго ще се "тресе" (150 Млн), ние отдавна ще сме изчезнали!!!
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прогнозата ако така вървят нещата до 2100 година за България е 2.8 млн. а за Русия е 126 млн. Те намалят с по-малко от 20% а ние с повече от 50. Важното е обаче, че ние сме в ЕС и НАТО и се бием по гърдите, че сме по-добре от рашистите докато българите изчезваме.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
населението на Русия беше започнало да се увеличава, вече не но и не намалява драстично, санкциите задържат руснаците в страната
27
6
 
9
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Никой не иска да живее там даже копейките.