Русия е на прага на демографска криза

До 2040 г. населението на страната ще намалее
26 юли 2024 22:45, Инна Ангелова
120
Русия е на прага на демографска криза
Снимка: Pixabay

Една от най-големите страни - Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниската раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво - 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Раждаемостта в страната не се е възстановила от времето на Съветския съюз, въпреки че властите предлагат щедри помощи и субсидии за ипотеки на многодетни семейства. Сред проблемите са големият брой смъртни случаи, причинени от Ковид-19, стотиците хиляди мъже, които избягаха от страната, за да избегнат мобилизацията за участие в бойните действия в Украйна, и ниската миграция към Русия, която през 2023 г. достига десетгодишен минимум.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.
На въпроса дали младите семейства все още могат да имат вяра в бъдещето, Кремъл посочи подобни демографски показатели в други страни.

Песков допълни, че тенденцията е такава, а ситуацията ще остане трудна за известен период от време. От Кремъл допълниха, че все пак правителството работи усилено, а това е един и от основните приоритети на президента Владимир Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А украинките,какво ще ги правят като в Украйна свършват мъжете изкуствено ли ще ги осеменят или ЕС ще засели там бежанци
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
74-годишен мъж се е опитал да се самозапали на Червения площад близо до мавзолея на Ленин, но полицията бързо е потушила огъня и е предотвратила опита за самоубийство, съобщават каналите "Маш" и "База" в Телеграм. Според тях мъжът е Владимир Арсениев. По-късно "Московский комсомолец" потвърди името и допълни, че е президент на Централния изследователски институт "Волна".
64
10
 
9
 
! Отговори
До 71 преди 1 месец
Само ти и още няколко като теб още не са разбрали,че не става въпрос за територия ,ама тя тая , където са сега руските войски не е украинска, защото самата Украйна е от ония ден държава и за, какво ли може да претендира.То за това министър а на отбраната на Великобритания го нарече Зеленски нагъл неблагодарник явно това е типична украинска черта ,но му трябваше време да го разбере
63
5
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 1 месец
Прав си... , и все не им стига !
62
9
 
9
 
! Отговори
До 68 преди 1 месец
Ти Русия не я мисли ,а си гледай сега разпадналата си Урколадия
61
7
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 1 месец
Ами той дава и в Европа хранят кучета с украинци ,ама Зелето ги разфасова на фронта да не си личи .Един Искандер и е готово та даже и понякога леко препечено
60
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама той Путин ги праща на война бе,как няма да намалеят?!Русия ще се разпадне на малки държави и край.За какво му беше да напада Украина?!
59
5
 
9
 
! Отговори
П.Утин преди 1 месец
Даайй мясо, мясо даайй.., мясо дай для фроонтаа...!
58
4
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 1 месец
Е тя на Уколандията и една и стига да изчезне
57
0
 
12
 
! Отговори
България преди 1 месец
Цъфти и връзва , една родилка умря с бебето си преди няколко дни ...кво ни интересува русия ?
56
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още 2-3 "специални военни операции " като тази в Украйна, и Русия изчезва от картата . А това, че Путин имал "грожата" да решава проблема с демографския срив, е най-големият абсурд! Той е, който създава самия проблем!
55
6
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 1 месец
Може би украинските шестогърбави ще ти обяснят те имат всякакви фантазии
54
7
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 1 месец
Е така стана с украинската просия,В Урколандия не останаха хора
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 Е, друго си е ТЦК да пребива Тарасите и Миколките и да ги тика в бусове. Който не си отреже пръстите с брадва или не се самоубие отива на фронта. Ъхъ, хохлите пишат за тоя, дето си отрязал два пръста с брадва.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен То и без това са доста ислями и требва да ги прочисти. Путин е сметнал добре какво му стига. В бг остават само роми и турци и тепърва ще се види.
51
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Една от най-големите страни - Русия" Не една от най-големите, а НАЙ-ГОЛЯМАТА страна в света. 1/6-та от сушата на Земното кълбо. И още по-голяма ще става!
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повече бебета за да може Путин да ги мобилизира и да ги прати на смърт на фронта. Раждайте рускини!
49
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия поне няма да се даде и ще ликвидира запада. А бг и без война ще се закрие в ЕС. Кой ще дойде тука пенсионере ли.
48
6
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 1 месец
И отново - русия се пише с малка!! буква.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 Алеле, какви са сладури руските камикадзета :)))) Безпомощни, но сладури :)))