Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?

Отношенията между тях се разпадат
27 юли 2024 20:40, Нели Христова
247
Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?
Снимка: БГНЕС

Площад Европа в Москва вече го няма. Кметът на града Сергей Собянин подписа заповед за преименуване на това място на площад "Евразия".

Това е малка промяна, която казва много за посоката, в която Русия се движи - далеч от Запада.

Това не е най-красивият площад в руската столица. Със сигурност не може да се сравнява с Червения площад със спиращите дъха куполи на катедралата Василий Блажений и Кремъл.

Площад "Евразия" е построен до оживената "Киевска гара" и хотел, където някога се е намирал московският офис на BBC. Има фонтан и необичайна композиция, създадена от белгийски скулптор, озаглавена "Отвличането на Европа".

Спомням си, когато този площад беше построен преди малко повече от 20 години. Построен е като символ на единството на континента Европа. Някога тук са се веели десетки знамена на различни европейски държави. Те бяха премахнати миналата година и сега името също го няма.

Сбогом Европа. Здравей Евразия.

Но какво точно е Евразия?

Различните страни имат различни концепции за Евразия. Президентът Владимир Путин официално определи Русия като евразийска сила. Той използва думата, за да означава, че Русия е географски в Европа и Азия, но цивилизационно различна от двете.

Паметната плоча на площад "Европа" все още стои. Тя гласи:

"В знак на по-силно приятелство и единство между европейските страни правителството на Москва реши да създаде ансамбъла на Площада на Европа в руската столица."

Реалността е, че войната на Русия в Украйна и западните санкции поставиха под огромно напрежение отношенията между Москва и Европа. Сега руските власти постоянно говорят за необходимостта да се наклонят на изток и да обърнат поглед към Китай, Северна Корея, Азия като цяло.

Европа не просто е излязла от мода - тя е представена от руските власти като враг.

Това не е първият път, когато московските власти си играят политика с имената на улиците след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През юни 2022 г. улицата, където се намира посолството на САЩ, беше преименувана на "Площад на Донецката народна република", препратка към самопровъзгласилия се отцепнически регион на Украйна, за който Русия по-късно твърди, че е анексиран.

По подобен начин на следващия месец районът около британското посолство се превърна в "Площад на Луганската народна република".

"Не искам да съм в Европа"

Обратно на (бившия) площад Европа, какво смятат минувачите за промяната в Евразия?

"Това е правилното решение", казва Олга. "В момента не сме приятели с Европа. Не искам да съм в Европа."

"Евразия е добра", казва Анна. "Русия граничи с Европа и Азия. Роден съм в Казахстан, така че това е добре за мен."

"Сега Европа има други стандарти", на мнение е Паша. "Те мислят по различен начин. Постепенно се разделяме."
Но Евгения е разочарована. Тя вижда смяната на името като "знак за конфликт между различни страни". "Толкова е тъжно", добавя тя.

Но в крайна сметка има ли наистина значение името?

След Руската революция от 1917 г. толкова много улици и площади в Русия бяха преименувани, за да съдържат думата "комунизъм". Помогна ли на Съветския съюз да изгради комунизъм? Ни най-малко.

Решението да се изхвърли думата Европа от квадрат не означава, че Русия няма един ден отново да погледне на Запад.

Коментарът е на Стив Росенберг, коренспондент на BBC от Москва

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отказват се от Европа на либералната хунта.Разбирам ги.
30
7
 
12
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Основания колкото щеш.Търговитс им се пренасочи към Азия след санциите.Православието не приема еднополовите бракове.Китай също има нужда от силна военно Русия,за да превземе световната икономика без риск от война,като пази тила на Русия в Тихия океан с най-големият военен флот в света,а защитата на небето е гарантирано от ядрените руски ракети.Демократична Русия и едноличната власт в Китай с пазарна икономика са световна сила номер едно и сега.
29
4
 
9
 
! Отговори
До фют преди 1 месец
В Прoсmama ти главица може ли да се роди нещо друго освен-***,чебурАшки пРосия???
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До без упойка - каква Византия по вемето на Петър Първи бе?
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Това е малка промяна, която казва много за посоката, в която Русия се движи ".- По логиката в това изречение названието на площада ЕВРАЗИЯ е междинно следващото название се предполага че ще МАО ЦЗЕ ДУН .Честито.
26
4
 
12
 
! Отговори
Голям Праз преди 1 месец
На кого му пука? Ние как сменихме името на алеята пред руското посолство на "героите на Украйна" ? Защо пък и те да не си сменят името на някоя улица. Лично аз бих предпочел улицата да се казва АФРОЕВРОПА, защото точно в това се превръща нашия континент. Африканска провинция, където случайно живеят и европейци. Това надал;и ни обижда. Ако беше така , отдавна да сме направили нещо по въпроса.. ама не. Лодките с афрота и араби не спират. НИКОЙ не ги спира . Рефюджис Велком... Нали тъй ?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На гугъл мапс си е все още площад Европа
24
12
 
9
 
! Отговори
Степан Бандера преди 1 месец
Цивилизованият свят няма нужда от северно-монголските варвари.
23
10
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
След като цивилизованият свят изрита блатото наречено русия няма накъде другаде да гледат освен към азиатските степи. Скоро след като сегашния им господар Китай си вземи обратно сибир ще гледат само в краката си.
22
10
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 17. Много лошо да, ще принудят всички копейки да се приберат в Евразия.
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия трябваше да я заградят и отцепят още 1990 година, след разпадането на сателитите и и след като върнаха заграбените територии и независтимости на хората. И да не им позвояват да напускат страната, камо ли да идват в Европа. А те ги оставиха 34 години да плъзнат по света и сега ще се опитват да ги спират. Айде опитавайте се. Ама европейците искат с добро, е не става с добро, с руснаци с добро не става.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този път желязната завеса пада за ЕС и отново за нас.
19
5
 
14
 
! Отговори
без упойка преди 1 месец
А вярвайте си на Запад, че така ще стане.Няма да стане, този път няма прилика със СССР.Тук е фундаментално решение на Путин.Напомня на Петър Първи.Но тогава царя решава фундаменталния въпрос Византия или модерен Запада.Решава го в полза на запада.Сега нещата са същите.Запад или Азия.Путин го решава и заповядва на народа си - към Азия.Дали е негово?И негово , но и на запада.Тогава Петър беше приласкан от запад и пое на Запад, той учеше там.Днес запада изрита Русия, и сами позочиха пътя на Путин!
18
12
 
9
 
! Отговори
КАМАЛА ХАРИС преди 1 месец
ЗА ДА СВИКВА НАСЕЛЕНИЕТО В ТЪПОТЕРОРУСКАТА , ЧЕ ГИ ЧАКА ЖИВОТА НА СЕВЕРНОКОРЕЕЦА А НЕ НА ЕВРОПЕЕЦА :D
17
6
 
14
 
! Отговори
Не мерси преди 1 месец
Този бардак снощи при откриването на олимпиадата,в Европа ли беше...
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, щом сменят името на площада, лошо за Европа.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14 - Т.е. пак на грешната страна за кой ли път!
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото те са си в Азия така или иначе. Само като им видиш дръпнатите свински очички и ти става ясно каква им е семката и откъде идват.
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че се отделят от Европа може само да ме радва. Желязната завеса и това е. Ние от западната страна този път.
12
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ах колко тъжно и патетично! Европа, т.е ЕС изгражда стени около Русия, като на практика се самоизолира. Ами, махнете санкциите, спрете русофобията и нацизма и може да ви върнат един ден името на площада. Русия май няма за какво да гледа на запад. Видяхме го запада снощи, при откриването на игрите в Париж. По-скоро един ден ЕС ако оцелее, ще има да гоеда към Русия.