Светът още в стрес от откриването на Олимпиадата: Величие на свободата, гавра или гей парад

Гледали са го над 23 милиона по телевизията, а на живо 326 000 души
28 юли 2024 06:50, Петър Бойчев
382
Светът още в стрес от откриването на Олимпиадата: Величие на свободата, гавра или гей парад
Снимка БГНЕС

Светът още се тресе от разнопосочни коментари за шоуто при откриването на Олимпийските игри в Париж.

Реакции на политици и други светски личности започнаха да валят веднага след церемонията и не спират. Една част да възхитени, а други сериозно разкритикуваха сценария, трети са потресени.

Русия и Унгария отправиха критики във връзка с церемонията по откриването на Игрите в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Русия беше изключена от участието в голямата спортна проява заради нашествието й в Украйна, припомня агенцията.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви в "Телеграм", че церемонията е била "огромен провал". По време на нея е имало много неща, които не са сработили. Тя спомена за проблемите в транспорта, след саботажа по високоскоростни железопътни линии във Франция, както и това, че зрителите, гледали откриването на живо, е трябвало да стоят часове наред под проливен дъжд, тъй като организаторите не били предвидили нито навеси, нито прилагане на технологии за разпръскване на дъждовните облаци.

Захарова също така разкритикува Париж, чийто център, според нея, се е превърнал в гето и бил наводнен от плъхове, и добави, че един от факлоносците на олимпийския огън е бил "рапърът токсикоман Снууп Дог".

Говорителката на руското министерство на външните работи отправи остри критики и срещу това, че по време на церемонията по откриването на Игрите е имало "ЛГБТ пародия на Тайната вечеря", по време на която "апостолите са били представени от травестити". Захарова припомни, че Тайната вечеря е "свята тема за християните".

Подобна критика дойде и от Руската православна църква, която изрази възмущение и спомена за "историческо и културно самоубийство" в една "християнска столица на европейската цивилизация".

Критики дойдоха и от премиера на Унгария Виктор Орбан, който заяви, че церемонията е въплъщавала "западната празнота".

"Малко, по-малко те се отърсиха от метафизичните връзки с Бог, с отечеството и със семейството", заяви той в изказване пред унгарци, живеещи в Румъния, визирайки западняците като цяло. Това според него е довело до липса на обществен морал. Като илюстрация за тази липса той посочи именно церемонията по откриването на Игрите в Париж.

В самата Франция се надигнаха гласове от страна на крайната десница относно някои сцени от церемонията. А епископи изразиха съжаление, че по време на церемонията е имало "сцени на подигравка и на осмиване на християнството".

Разнородни коментари имаше в медии в целия свят. Френският "Монд" отбелязва, че сценографът Тома Жоли е успял да представи импресивно шоу в една столица, превърната в гигантска сцена. Клонящият вдясно френски "Фигаро" определи церемонията, като страхотна, но допълни, че е имало ненужни провокативни сцени, в това число и очевидно разиграване на сцената с Тайната вечеря на фона на модно дефиле.

Според "Ню Йорк таймс" церемонията от една страна е била различна и развлекателна, но от друга страна е била поредният раздут спектакъл, създаден за телевизията. Според "Вашингтон пост" церемонията е върнала блясъка на това събитие, помръкнал през последните години и е въплъщавала дръзко мислене, добавя БТА.

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" нарече церемонията "толкова щура, колкото и красива" и каза, че Франция е направила революция в този род церемонии така че накрая дори дъждът е бил победен.

Британският "Дейли мейл" определи церемонията като "фарс", главно във връзка с прекъсването на движението на влаковете по-рано през деня, но вестникът също така прецени, че залогът на Париж за времето се е "провалил зрелищно". Британският вестник "Гардиън" написа, че "големите амбиции за церемонията са били помрачени от некачествено изпълнение".

В Италия "Гадзета дело спорт" написа, че церемонията е била "нещо безпрецедентно, дори извънредно. Великолепно шоу или дълга, досадна работа, в зависимост от гледната точка и чувствителността ви".

"Кориере дела сера" оприличи шоуто на спектакъл на съвременното изкуство, като отбеляза, че "някои зрители бяха отегчени, други се забавляваха, за мнозина спектакълът беше разочароващ". Левият италиански всекидневник "Република" заяви, че церемонията е засенчила спортистите. "Много Франция, много Париж, много малко Олимпиада", коментира изданието, цитирано от БТА.

На церемонията реагира и Илон Мъск, който заяви, че интерпретацията на "Тайната вечеря" е била изключително неуважителна към християните.

Към мнението му се присъединиха още Доналд Тръмп, Пиърс Морган и други.

На пресконференция вчера сценографът на церемонията Тома Жоли защити концепцията й срещу критиките. Подобна защита направи и ръководителят на организационния комитет на Игрите Тони Естанге, добавя БТА.

Франс прес съобщава, че церемонията е била гледана във Франция от над 23 милиона зрители по телевизията, а на живо от 326 000 зрители, разположили се на различни места в центъра на Париж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - да, на запад вече не "отварят прозореца на Овертон", за тях това вече е нормално. И очакваха целия свят да ги последва, сега битката е за тези които се колебаят, не става дума за България, българите отдавна им се нагьзиха и продадоха, и ако привлекат колебаещите се, да смажат Русия. Това са две цивилизации - Русия и Запада.
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Муахаха 173 Ми той вече зейнал прозорецът. Остава само да го откачат от пантите, ама така ще счупят стъклото и дано ги пореже дълбоко! И убийството легализираха ("евтаназия"), педитата също надигат глава - то не остана какво.
124
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
франция отдавна е полу африканска държава. Преди години наричаха Париж град на любовта. Сега е гейград. Откриването беше отвра тително.
123
4
 
4
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
До дедкоНапротив, познавам много умни атеисти, но глупост, казана от умен човек, си остава глупост. Същинският атеизъм по същество е материализъм - мироглед, в който всичко трябва да е от материя. Кажете ми молекулата на съзнанието, на логиката, на справедливостта, на морала. Атеизмът няма обяснение защо тези неща съществуват. Дефакто ги отрича като реалности. Атеизмът вярва, че всичко идва от нищо и че мозък без дизайнер може да генерира истини. Това е безумие буквално и преносно.
122
2
 
4
 
! Отговори
дедко преди 1 месец
До Васил: говориш глупости. Явно не познаваш атеисти или си сляп за тях :)
121
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно предният ден преди откриването писахте че се очава 3 милиарда да гледат откриването.Сега пишете 23 милиона са го гледали !Само този факт е достъчен да се види до какво ниво е вече масовата пропаганда.А аз лично не го гледах нито и олимпиадата смятам да гледам.Вече всичко е кич и реклама ,спорта загива.
120
6
 
6
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Атеизмът също е вяра и то сляпа - вяра, според която всичко идва от нищо и всичко е материя, защото в атеизма нематериални реалности няма. Тоест, няма съзнание, логика, морал, справедливост. Атеизмът няма обяснение от къде идва животът. На науката й трябваха векове да стигне до първия стих на Библията и да заключи, че има начало и вселената не е вечна. Следствията от това заключение са, че за времето, материята и пространството има начало. Това е Бог.
119
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 1 месец
Като по-голямата част от съвременната младеж съм атеист. Но това не значи че не уважавам религиите и по-специално християнството, което за добро или лошо е изградило културния облик на Европа през вековете. Това което показаха на откриването си е чиста содомия. Самият факт че някои се възхищават на това, показва че обществото ни е прогнило от вътре. Заслужаваме си всичко лошо което ни се случва! Природата обаче си е създала механизми за премахване на ***: суша, болести, наводнения и т.н.
118
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния глупост която ще доведе електорат на десните. Така и не спряха да извращават демокрацията. От едната крайност ще отидем към другата. Въпрос на време е. А виновните са управляващите ЕС.
117
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олимпиада на падението на западния свят.
116
1
 
0
 
! Отговори
до 185 преди 1 месец
Барух, хаба!
115
3
 
31
 
! Отговори
Потрес преди 1 месец
С невръстните деца разположени между трансвестити Западна Еврабия се опозори жестоко пред целия свят.
114
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас живеят два народа.Български и комунисти.Българите обичат своята Родина, а комунистите развяват руски знамена и ги е грижа повече за Русия отколкото за България. За съжаление наричат себе си"патриоти". И ако едно шоу не харесва на някого, винаги има избор, може да се смени канала, то в шоуто на Путин с бомбардиране на детски болници, няма избор и смяна на канала....Мисля, че вториат вариант е истинският упадък на цивилизацията....
113
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като винаги Ганча Балкански много взискателен, възмутен,с много претенции и правещ се на голям "разбирач и професор " в коментарите си, но иначе реално той самият последна дупка на каввалла, живуркащ в тесните и сиви панелки на забравена от Бога мизерна, апашка, ориенталска държава! Дребна рибка даваща акъл и мнения за това, как да живеят и правят нещата големите акули! Но там е работата, че никой не подозира за жалкото му съществуване и смешно репчене! Кучето си лае, кервана си върви!
112
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе едни араби за гавра с Мохамед,изтрепаха редакцията на френско списание!Сега нападат християнството,трябва ли някой смахнат да направи същото за още по-голямата гавра с тайната вечеря заради хрумките на изтрещели гейове!Наистина,започват да създават омраза към гейовете на обикновените хора,които досега въобще и не ги забелязваха!
111
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори мюсюлманите по света са потресени от гаврата с Исус на т.нар "откриване".
110
5
 
18
 
! Отговори
Оргиорганизаторите преди 1 месец
На тая олимпиада със сигурност ще заколят публично някого и ще го изядат пред камерите на потресеното сттадд.о. И ще кажат: сори, такива са ни ценностите, вие що не ги приемате, що сте такива нетолерантни русофили?
109
3
 
19
 
! Отговори
потрес преди 1 месец
Най бруталното беше, че между дузината трансджендъри на "тайната вечеря" имаше малко дете!
108
4
 
25
 
! Отговори
Бойкот преди 1 месец
Бойкотирайте игрите, не ги гледайте и бойкотирайте колко се може повече от спонсорите. Тези извращения трябва да спрат. И в България гледам, че почнаха да пускат "уок" реклами, всяка втора реклама с африканец все едно сме в в Африка. И тези продукти трябва така да се бойкотират, видя ли българска реклама с африканец не купувам повече от техните продукти
107
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западна Еврабия се опозори жестоко пред целия свят!