Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?

Изборите за президент на САЩ са ключов фактор
29 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
262
Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?
Снимка: Pixabay

В статия за Politico Дерек Уайът, професор по право в Оксфордския университет, пише, че ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна.

Според изданието Тръмп най-вероятно ще иска да прекрати конфликта, оставяйки на Русия все повече и повече територии. В резултат на това европейските страни от Алианса могат да бъдат изправени пред труден избор. Те или трябва да приемат уреждане на украинския конфликт в полза на Москва, или да подкрепят Киев, като по този начин отхвърлят сделката.

Уайът посочва, че американският лидер в този случай може да оттегли гаранциите за отбрана на САЩ от членовете на НАТО, доставящи оръжие на украинските войски, които той смята за “ескалатори“ на конфликта, допълва "Труд".

Професор Уайът допълва, че криза от този вид ще отслаби и разедини НАТО до степен, че “някои съюзници може да се откажат от конфронтацията с руския президент Владимир Путин и да спрат да подкрепят Украйна".

Но голямо безпокойство е, че идеята на Тръмп за мирно споразумение може просто да означава, че Русия запазва областите на Украйна, които държи в момента. Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор, човек, който каза, че всъщност не го интересува какво ще се случи с Украйна .

По подобен начин Ричард Гренел – възможен държавен секретар при Тръмп – се застъпи за мирно споразумение за Украйна , което ще запази украинската територия, но ще позволи създаването на "автономни зони". Термин, който може би е код за Украйна, която просто приема загубите си и продължава напред”, пише още професорът в статията за Politico.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Анонимен 119: И защо някой да ти търси подобно изказване на Тръмп? Потърси си го сам.
117
4
 
4
 
! Отговори
Копейка преди 1 месец
До Анонимен "искам да ми намерите едно изказване на Тръмп, в което той е казал че ще спре помощта за Украйна" На Тръмп Няма. Има на бъдещият Вице-Президент Джей Ди Ванс.
116
0
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
До Северен Поток: Ако някой ти взриви апартамента ще бъде ли герой на България? ............................................................................................................................. Русия притежаваше 51% от акциите на Северен поток, но Германия и Франция също притежаваха повече от 30%. Те също са загубили. Но по-сериозният проблем е, че се създава прецедент на инфраструктурен тероризъм. Щом може да бъде взривен един газопровод, защо да не може да бъде взривен всеки друг?
115
0
 
6
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
Аман,писна ми от тая *** и тия дето са големите демократи-военолюбци.
114
1
 
13
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Възможно ли е не легитимно правителство в Украйна да въвлече ЕС в конфликт защото се управлява от комедиант .
113
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Koпейки, искам да ми намерите едно изказване на Тръмп, в което той е казал че ще спре помощта за Украйна?! Само едно... ще ви черпя оригинално шотландско уйски, каквото неудачници като вас, никога не биха могли да си позволят
112
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
По-големи глупости не бях чел напоследък. Само да напомня на изданието, които са пропуснали близките 2г, че колкото повече продължават бойните действия толкова повече територия губят украинците. Така че внушението че мира ще даде повече територии на Русия не кореспондира с фактите. Фактите са, че украйна губи територии всеки ден и спирането на войната ще помогне на украинците да запазят територии, не да ги загубят.
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "До Малък Праз, защото винаги трябва да се помага на жертвата, а не на насилника, кое не ти е ясно? Така е и в живота, и в политиката" А защо тогава не помагахме на Ирак, Афганистан, Либия и т.н.? Те също бяха жертви на американската и натовска агресия.
110
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ НА КОЕ МЯСТО Е РУСИЯ ПО МЕДАЛИ НА ОЛИМПИАДАТА!!
109
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички русофили сега целуват задникка на Путин защото са лакоми за пари и власт. Но когато Путин колабира ще пищят като ***
108
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Малък Праз, защото винаги трябва да се помага на жертвата, а не на насилника, кое не ти е ясно? Така е и в живота, и в политиката
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Камала Харис спечели заедно с Урсула , Путин ще го бият две жени
106
3
 
8
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
А защо страните от Западът помагат на Украйна. Като изключим лозунгът за демокрация, разбира се. Каква е практическата причина за това, защото само лозунги се чуват на тази тема.
105
11
 
2
 
! Отговори
Северен Поток преди 1 месец
Който и да го е взривил е герой на Европа
104
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах, Камала Харис вече води с 3% според последните проучвания! Разбира се Тръмп също не би донесъл нищо добро на Расиа, ама копейките няма как да го осъзнаят (твърде глyпави са), за това ще ми е кеф Харис да го отвее, само за да гледам посърнали копейки...
103
1
 
10
 
! Отговори
д'ге преди 1 месец
е то вече има такива държави ...унгария не изпратила до сега и един патрон на украйна !
102
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна не е в НАТО и никоя държава-членка на НАТО не е длъжна да помага на Украйна. САЩ са зад тази война, т.е. групата от демократи около Байдън. В мигът, в който Тръмп стане президент и спре парите т.е. изтегли САЩ от войната, тогава ще видите колко може НАТО без САЩ.
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A кой взриви Северен Поток?
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значение има ? На края руското знаме ще се вее над европарламента в Брюксел а форумните агитатори от днес.бг ще отработват трудова повинност в Сибир и ще преосмислят продажническите си позиции !
99
9
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Намирам Путин за непривлекателен. Тестостерона му е много слаб.