Украйна: Войната с Русия ни струва над 135 млн. долара на ден

Киев планира данъчна реформа, за да покрие дефицита в бюджета
Обновена: 30 юли 2024 21:40 | 30 юли 2024 20:47, Анисия Иванова
177
Украйна: Войната с Русия ни струва над 135 млн. долара на ден
Снимка: БГНЕС

Украинският финансов министър Сергий Марченко каза днес, че войната на страната с Русия струва на Киев повече от 135 милиона долара на ден, предаде ДПА.

В интервю за РБК-Украйна Марченко каза, че месечните разходи по сигурността и отбраната са се увеличили до 166 милиарда гривни (4,04 милиарда долара).

Украинското правителство в момента планира голяма данъчна реформа, която да покрие дефицита в бюджета на стойност около 12,2 милиарда долара. Сред предложените промени е увеличение на военния данък от 1,5% до 5 процента. Първоначално такова увеличение бе предложено през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Този вид данък се начислява отделно от основния данък върху доходите, съобщи БТА.

Освен това, покупката на коли и бижута е обект на военен данък между 15% и 30 процента. Според информация в медиите продажбата на нови автомобили в големите украински градове се е увеличила рязко, след като е съобщено за тези планове.

Украйна отблъсква руската инвазия вече повече от две години. Около половината от държавния бюджет в момента се финансира от чуждестранни заеми и помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
2
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Б::::дали!!!!! Ако бяха казали 200 Млн., на ден, щяха да им дадат минимум 100 Млн. -))))) Ся шъ им дадат половината на 135 Млн, освен ако на ден им струва 40-50 Млн., тогава са в плюс...! -)))))
117
4
 
22
 
! Отговори
Имад Алелуй преди 1 месец
Война в Украйна няма. Това в СВО за защита на ДНР, ЛНР и Крим. Война ако някой иска да види какво е да отиде в Газа. В Украйна ако имаше иатинска война Киев щеше отдавна да прилича на лунен пейзаж.
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не на украинците им струва , на нас ни струва , ние ги плащаме тези пари ... и никога няма да ги видим обратно. Да, украинците плащат с човешки животи, ние губим "само" пари , но ... не се съпротивляваха достатъчно , на това да бъдат превърнати в плац-д'арм и прокси-маша на американците срещу Русия и ... си носят последствията. Когато хората започват да губят разсъдъка си, това е тежката цена, която плащат, да си го върнат обратно :((
115
3
 
1
 
! Отговори
До 97 преди 1 месец
"На Украйна и дават по 100 милиарда на година, а Путин кво ще прави след още 1-2 години???" --------------- Ми кой и защо дава по 100 милиарда, щом според украинския финансов министър са й нужни 50 милиарда? Защо има бюджетен дефицит от 12 милиарда? Ако разбираш от числе, нямаше да задаваш такъв *** въпрос. Нито още по тъпия за Путин, ако разбираше от политика.
114
0
 
6
 
! Отговори
Абе Христе преди 1 месец
Немой с лошо. Оти коркаш чиляка по-долу. Ние не гласуваме. Има си платени и машинки. Те политиците ни бъркат в джоба и без са гласуваме/ама и твоя/.
113
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 120 "Щото ако е второто бъркат в джоба на старците ми. Можеха да им дигнат пенсиите." - старците ти гласуват ли за ЕС да им дава "достойна пенсия"? Ако да - много взимат даже! Трябва да им я намалят двойно!
112
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Хубавата новина в, че руснаците са пробили при Часов Яр. Лошата е, че днес няма груз 200 на път за Франция.
111
4
 
8
 
! Отговори
Язе преди 1 месец
верно се чудя дали тия 4 милиарда месечно са украинска пара или от САЩ и ЕС. Щото ако е второто бъркат в джоба на старците ми. Можеха да им дигнат пенсиите. И други неща.
110
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евровизионерите да вземат пример от смелия украински народ и да плащат военен данък на Украйна. Започваме кампания за дарения на пари и ще броим евроатлантиците. Пари трябват, не думи.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въобще не ни интересува.
108
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 98 "урките лапат ли лапат от нашите пари !!! Кви са ни урките ? НИКАКВИ, нито са в нато, нито са в ЕС !" - не знак какви СА ВИ урките, но знам, ЧЕ САМИ гласувате да им давате пари.
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че преди да се ежи Зеления на Путин не си ли направихте сметка колко ще ви струва това?
106
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И у нас трябва да се въведе данък Украйна! Все пак над 80% гласуват за ЕС, НАТО и евроатлантизъм, нали?!
105
3
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
То много евтино ви излиза да се напъвате на една велика империя а все пари нямате просите , някой в случай че има мечти за Украйна ще го разочаровам . Всичко това с финансовата помощ за Украйна е провал , никой нищо няма да получи в замяна . Украйна е била и отново ще бъде на Русия . Нито педя земя няма да получат американците и техните подръжници .
104
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофил да ти обяснява за икономика е все едно жаба да ти обяснява за аеродинамика.
103
2
 
5
 
! Отговори
Язе преди 1 месец
не знам да им струва на Украйна. Спонсорират ги от вън. Те паре няма откъде да вадят. Вече всеки ги намрази. И поляците им спираха превозите. А укрите не са НАТО или ЕС. С тия пари хората в САЩ и ние в ЕС щяхме да сме по-добре. Явно се инвестира в укрите, за да *** и отслабят рашъните. Това пък с данъците хептем ще издразни обикновените украинци.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още преди години познавам доста украинци националисти. Все пари са им в главата и Русия им е виновна, че са бедни и още от години говорят лошо за руснаците. Ами за поляците какво да кажем? От колко години са в ЕС а още се оправдават с комунизма и масово бягат по чуждите държави и като ги питаш и там не е хубаво. Нямат оправия подобни ***. Ние сме същите. Народи които чакат някой друг да ги оправи никога няма да просперират.
101
1
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 месец
Тя войната струва не на вас, а на този, който дава парите. Но този с парите ще загуби с/у Русия и тогава ще поеме репарациите и ще плати войната отново. Хитрата евроатлантическа сврака с двата крака...
100
0
 
11
 
! Отговори
7 преди 1 месец
Украйна плаща тази война с 2 неща - украинските момчета, които нямат пари да се откупят и да летуват в Сл. Бряг, и данъците на европейците. Скрити в непрекъснато повишаващите се цени на всичко.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна няма собствени пари, не се хващайте на тази лъжа