България е една от целите на Русия за атака с ядрено оръжие

Това ще се случи при потенциален конфликт с НАТО
13 авг 2024 19:05, Нели Христова
503
България е една от целите на Русия за атака с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

Русия е подготвила флота си за нанасяне на ракетни удари с ядрен заряд по цели в Европа. Новината съобщава престижното издание Financial Times, като се позовава на секретни документи, с които се е сдобило.

В тях се казва, че Руските военноморски сили са обучени да изстрелват ракети с ядрени бойни глави дълбоко в Европа в случай на потенциален конфликт с НАТО.

Целите в Европа - има такива и в България

Още преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна, офицерите от НАТО са се сдобили с карти на вероятни цели, които руснаците могат да поразят. Някои от тях са доста далеч - западното крайбрежие на Франция и Бароу на Фърнис в западната част на Великобритания.

Картите показват 32 цели в Европа, които са част от иначе стотици потенциални мишени, дори ако не и хиляди. България също е определена като мишена.

Вижда се и как Москва би приложила доктрината си при война в Черно и/или Каспийско море - тук ключовият съюзник на диктатора Владимир Путин е Иран. Също така има набелязани цели в Южна Корея и Япония - ако съюзниците на Москва Китай и Северна Корея се включат в потенциална война.

Документите, цитирани от FT, показват как Русия е предвиждала конфликт със Запада и е планирала поредица от съкрушителни удари срещу Западна Европа. Секретните файлове, съставени между 2008 и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени оръжия.

Русия е запазила възможността да разполага ядрени оръжия на надводни кораби, което според експерти носи значителни допълнителни рискове от ескалация или инциденти.

Ядрено оръжие от Русия по Европа - какво очаква НАТО?

В документите също се отбелязва, че високата маневреност на военноморските сили позволява на руснаците да нанасят "внезапни и изпреварващи удари и масирани ракетни удари от различни посоки". Разбира се, всичко това са оценки още преди тоталното разгромяване на Руския черноморски флот от страна на Украйна и нищожния военноморски парад в Санкт Петербург, показал дефицитите във флота като цяло.

Ядрените оръжия "обикновено" са предназначени да бъдат използвани "в комбинация с други оръжия" за постигане на целите на Русия, се казва в документите.

FT отбелязва, че те са били предоставени от западни източници. Анализатори, които са ги прегледали, твърдят, че съдържанието им съответства на начина, по който НАТО оценява заплахата от удари с ракети с голям обсег от руския флот и скоростта, с която Москва вероятно ще прибегне до ядрено оръжие.

В публикацията се отбелязва, че картите са направени по-скоро за презентационни цели, отколкото за оперативна употреба. На тях са изобразени 32 цели на НАТО в Европа:

Целите на Балтийския флот са разположени основно в Норвегия и Германия, включително военноморската база в Берген, както и радарни станции и съоръжения на специалните сили;

Очаква се Северният флот да може да удари обекти на отбранителната промишленост - например корабостроителницата за подводници в Бароу на Фърнес в Западна Великобритания.

Бившият служител на НАТО Уилям Албърк, който сега работи в Центъра "Стимсън", заяви, че тази извадка е само малка част от "стотиците, ако не и хиляди цели, картографирани в цяла Европа".

Способността на Русия да нанася удари в цяла Европа означава, че определени обекти на континента ще бъдат изложени на риск, след като руската армия ангажира силите на НАТО в Прибалтика и Полша, твърдят анализатори и бивши военни служители.

"Тяхната концепция за война е тотална война. Те виждат тези неща (тактическите ядрени бойни глави) като потенциално победоносни оръжия. Ще искат да ги използват - и то доста бързо", казва Джефри Люис, професор в Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и са по-малко разрушителни от големите стратегически оръжия, предназначени за нападение срещу САЩ. Въпреки това те все още могат да освободят значително повече енергия от тези, хвърлени върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от Русия
Шамар в лицето на Путин: Руснаците са шокирани от украинската атака в Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 3 седмици
Тъпите американци толкова ли не разбират, че при нас тяхната пропаганда постига обратен ефект! Ние не сме украинци!
418
9
 
3
 
! Отговори
Дучеф преди 3 седмици
Соломон Паси е много прав, че трябва да се въоръжим до зъби и да поискаме разполагане на американско ядрено оръжие на територията на България, тия руски двуличници доста послъгват, че ни уважават..
417
3
 
2
 
! Отговори
Венци преди 3 седмици
Защо ли ми намирисва пак на манипулиране и антируски настройки..една баба на пазара каза....
416
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига сте ъга Путин изобщо няма намерение да напада България ,я сащ и ЕС ,стига манипулации
415
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз лично се страхувам от това заглавие
414
7
 
13
 
! Отговори
Самуил преди 3 седмици
Според мен за да няма войни континента Америка трябва да бъде управляван от държавите,които членуват в БРИКС. САЩ са сбирщина от цял свят. Най вече от манипулативни лицемери. Сещате се.
413
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Да, целта на НАТО по специално на САЩ е трета световна война и като гледам лека, полека си постигат целта! Не им угоден ЕС, камо ли да е силен! Какво по-добро отслабване на континента от организирането на една войТрябва да се знае кой е господарят!
412
6
 
19
 
! Отговори
Калоян преди 3 седмици
Това са измислици на купените бг медии и на запада,които се опитват да ни настроят против Русия.
411
1
 
16
 
! Отговори
Мики Маус преди 3 седмици
И какво? САЩ, че и Германия и Франция нямат такива карти и планове, а ? Всеки си прави сметките със или без кръчмар, на виждам защо това трябва да е някаква нечувана новина. А, да, трябва да се стряскат лековерните, да им треперят гащята и да приемат без ропот всякакви безумни закони и ограничения, щот видиш ли, Рашата дебне и се чуди как да изпепели света. P.P. Новата реколта Ковид кога да я чакаме?
410
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисля че повече хора от всички страни искат мир, има процент които не, има и неразбирателства. Това е според мен. Да не сме склонни да вярваме на причините за война, така мисля. Добросъседството/добрите отношения изискват усилия. Най-трудно е когато има различия които НЕ разбирате. А вече за егоистични причини да не говорим. Но повечето хора са отдадени на мир.
409
2
 
13
 
! Отговори
Johnny76 преди 3 седмици
Няма ли журналистика вече в БГ?Защо се препредава американската пропаганда - кой го интересува изобщо тя? (Или на други места руската?).
408
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И всичко това заради безгръбначни и корумпирани политици, които направиха всичко възможно да станем враг на ядрена сила като Русия, а оттам респективно и на Иран, Северна Корея, Китай, Индия и т.н. Само Оранжевия човек може да оправи тази каша, като се върне в Белия Дом и размаха калъчката....!
407
2
 
3
 
! Отговори
Зачот математики преди 3 седмици
Ако едната бомба убива 100000 к алпака . То за шест млиона колко ще трябват ? И колко ще са джендърите ако един басейн се пълни от две тръби.
406
7
 
3
 
! Отговори
ПУТИН В.В. преди 3 седмици
ДОРОГИЕ ДРУЗЬЯ ИЗ БОЛГАРИИ, ВЫ ДЕЙСТВИТЕЛЬНО ХОТИТЕ ПРЕТЕРПЕТ ЯДЕРНЫЙ УДАР?
405
4
 
12
 
! Отговори
МЕН преди 3 седмици
Където има американски бази там са целите. Американците са опасали света с военни бази а се изживяват за демократи. Военни и демокрация? Ако предизвикат война има опасност.Ако са искали мир, щяха да действат за спазване на Минските споразумения а не за подготовка за война.
404
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази статия е тотална боза!
403
4
 
3
 
! Отговори
Наистина си смешник! преди 3 седмици
До ***....Ако си ловец, трябва да знаеш, че мечката обикновено пада от първия изстрел, така че сравнението не е добро.Освен това ако трябва да развием тезата, то за мечки се ходи с кучета и от група ловци, така че каквато и да е мечката ако влезе в полезрението на ловците с нея е свършено!
402
11
 
4
 
! Отговори
Нека четат преди 3 седмици
Пишман русофилите и ако имат грам мозък да си направят съответните изводи! Наистина е бил прав Поналд Рейгън наричал навремето СССР "Империя на злото".Правоприемникът Русия е същата империя, та дори доста по зла, еднолично-тиранична империя с напъни да завладява света!
401
3
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 3 седмици
Така е като дразним мечката
400
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
анонимен 429 ако падне ракета във България няма да успееш и да се усереш а ти чак пък ще бесите после.Освен такива помии четете и други неща и ще разбереш евентуално че една ракета е достатъчно да изчезне острова до ламанша,а да и също някои от не големите американски щата,а ракетките на "диктатора" Путин са към 6300 да приемем че 20% само работят така писа тук експерт анонимен 400 тези са достатъчни за да приключи земята а не смятаме всичките 6000 ракети на "демократичното" нато.