Украински войници на руска територия: Влязохме лесно, готино е

Елементът на изненада проработи, казват те
14 авг 2024 13:19, Нели Христова
488
Украински войници на руска територия: Влязохме лесно, готино е
Снимка: БГНЕС

Докато "Z" е символът на Русия за нейната инвазия в Украйна, триъгълникът представлява най-дръзкия опит на Украйна да я отблъсне.

Символът е залепен или нарисуван отстрани на всеки камион за доставки, цистерна или превозвач на персонал, който се насочва към руската граница в Сумска област.

Това е офанзива, която превзе стотици квадратни километри руска територия и осезаемо възстанови инерцията и морала на военните усилия на Украйна. Руският служител, отговарящ за граничния регион Курск, говори за 28 селища под украински контрол и почти 200 000 руснаци, които са напуснали домовете си.

Томаш току-що се бе завърнал от украинската трансгранична мисия заедно с другаря си "Акорд", който небрежно казва, че е било "готино". Техният екип за дронове беше прекарал два дни, проправяйки пътя за трансграничното нахлуване.

"Имахме заповед да дойдем тук, но не знаехме какво означава това", признава Томаш, докато спира за кафе на бензиностанция. "Потиснахме средствата за комуникация и наблюдение на врага предварително, за да разчистим пътя."

Точно колко руска територия е била завзета не е сигурно, въпреки че има скептицизъм относно твърдението на главнокомандващия Александър Сирски, че 1000 кв. км са под украински контрол. Руското министерство на отбраната настоя във вторник, че украинските опити за навлизане по-дълбоко са били осуетени. Каквато и да е реалността, изглежда, че Киев е ангажиран с този военен риск.

Нивото на активност в съседната Сумска област е нещо, което не е невиждано от освобождението през 2022 г., когато имаше усещане за вятър в украинските платна. Това несъмнено е добре дошло отклонение от мъчителната война на изтощение през последните 18 месеца, но да го определим като успех или провал би било преждевременно.

Целта на тази офанзива е неясна, въпреки че президентът Володимир Зеленски говори за насочване към места, от които Русия може да предприеме атаки срещу Украйна и приближаване към "справедливия мир".

Но е очевидно, че Киев атакува с част от най-добрите си войски

Здраво изглеждащи войници се събират около превозни средства, които отговарят на тяхната мускулатура. Повечето учтиво отказват да говорят. Някои изглеждат изтощени.

През приложението за съобщения Telegram войник, който все още е в Русия, казва пред BBC, че месеци на планиране са отишли ​​в принуждаването на Москва да премести войски от други части на фронтовата линия в Украйна.

"Елементът на изненада проработи", казва той. "Влязохме лесно с малко съпротива. На 6 август първите групи преминаха през нощта в няколко посоки. Почти веднага те стигнаха до западните покрайнини на град Суджа."

При операции като тази секретността устройва войниците, които ги извършват. Не може да се каже същото за цивилните. От двете страни на границата десетки хиляди се евакуират след увеличаване на въздушните удари и боевете.

"Руските цивилни, които срещаме, не оказват съпротива", обяснява войникът пред BBC. "Ние не ги докосваме, но те или се отнасят към нас остро, негативно, или изобщо не ни обръщат внимание. Също така се опитват да ни заблуждават за позициите на руските войски."

Войниците, с които BBC разговаря, потвърждават, че руските сили наистина са били предислоцирани от източната фронтова линия, включително посоките Харков, Покровск и Торецк. Но никой от тях все още не съобщава за забавяне на руския напредък.

Владимир Путин обеща "достоен отговор" на първото превземане на руска територия след Втората световна война.
Но какъвто и да било страх, който възнамеряваше да разпространи, не е достигнал до прашните гранични селища, обичайно бомбардирани от неговите сили.

Миша и неговият приятел Валера минават покрай екипа на BBC с оранжевата си Лада в село Стецковка.

"Искам да вземат Курска област и да направят това!", казва Миша, като прави извиващ жест с ръце. "Те трябва да вземат всичко, дори Москва!".

Някои украинци, като Миша, искат войските им да отидат по-навътре в Русия отвъд Курск

"Русия нападна първа, не ние", провиква се Валера със спуснат прозорец. "Сега нашите момчета отговориха и показаха на какво сме способни. Щяхме да го завземем по-рано, ако имахме разрешение."

Украйна, изглежда, най-накрая има западната зелена светлина, за която копнееше да нанесе удар през границата.

Залозите все още са обезсърчително високи, както се вижда от строящите се нови защити в покрайнините на град Суми. До миналата седмица районът се опасяваше от руска офанзива в северната част на Украйна. Ако нахлуването на Украйна се провали, тези притеснения могат да бъдат осъзнати бързо.

Украинските сили бяха и все още са числено превъзхождани от руските агресори.

"За да задържим тази руска територия, имаме нужда от две неща", пише украински войник на вражеска земя.
"Повече градове като Суджа под наш контрол. Нашата фронтова линия вече се пука по шевовете и не е ясно къде ще ги вземем."

За Киев логиката или надеждата е, че Русия е принудена да пренасочи фокуса си от боевете на украинска земя към своя собствена.

Някои в Украйна смятат, че тази контраофанзива може дори да засили позициите й в бъдещи мирни преговори.

Но тези действия може и да отдалечат и двете страни от преговорите още повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Готино" - викате. Браво, похвално! Умират хора. Готино е. Бог да даде светлина на украинските и руските деца, които загинаха за "готиното" на заинтересованите страни. А вас, продажни преписвачи, как не ви е гнус да пишете думата "готино" в новина за смърт, не знам.
265
6
 
3
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
Те действително леко и бързо влязоха в Русия и те действително много села и паланки са завезли ...мобилни и бързи по 6-10 човека завземат салата ...те са Като бедуните Уууу,аууу и статци и бабки вдигат "бялото" знаме.Сега ще видим какво ще правят ...те започнаха да се окоппват ..да видим какво ще стане.От Сума се изтеглиха 20 000 украинци цивилни
264
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
американска цивилизация няма -- това е фейкова държава създадена от масони, знамето й е видоизменено по модела на британската ост-индийска компания. 250 години история -- много лесно ще бъдат разпаднати. Земите върнати на индианците, мексиканците, руска и китайска окупационна зони.
263
1
 
23
 
! Отговори
Браво! преди 1 месец
Както ви е тръгнало с напредването, до един месец ще стигнете до Сибир. В трудова колония.
262
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската евакуация в посока изток тече по-план. Пък тука правете чували, не взимайте пленници, затваряйте граници, отрязвайте групировки - щом ви плащат за това, зарабтовайте.
261
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"говори за 28 селища под украински контрол и почти 200 000 руснаци, които са напуснали домовете си." 28 са селата ,ама руснаците в тия села са около 2 000 :))))
260
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някъв космат тRол със сръп и 4ук на дирника се развилня във форума. Взе да смръдка!
259
1
 
17
 
! Отговори
Малък праз преди 1 месец
Томаш, полски наемник ли е? Щото ако е така, може и да не го пленят. Наемниците не ги пази Женевската конвенция. Иначе, ще поживеем, ще еидим.
258
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече замириса на опърлени свинскиСС кожи..."инструкторите" от НАТО се ометоха и сега ОркоДебилите на Наркокартела ще трябва да вадят горещите картофи хахах жалко, че този цирк и ПиАр на ЗеленяитКлоун ще струват още 100 млрд на европейските данъкоплатци. После защо има пожари и смърт в България - всички пари и заеми, които се теглят са в интерес на Урсулите/САЩ, но не и в интереса на горкият обран българин!
257
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готино ще заминете на онзи свят ....
256
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно няма да мине без ядреното ... , иначе Запада няма как да се оневини пред гражданите на ЕС ...
255
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До бл.134 в Zап. парк - да не ти изпуши бай паса от злоба бе, пенс? Внимавай, щото руските са още на въглища.
254
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама как проникнали, пък как щели да излязат... Все едно сушам жена ти като объркам дупките.
253
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и съюзниците й ще реват кървави сълзи.
252
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да се чуди човек, къде са летящите руски трактори, с които навремето изпепелили 5 милиона китайци. : ))) Май и тях украинските фермери са ги откарали още в първите дни на руската агресия.
251
5
 
16
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Американски слуги ! Умрете !
250
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
преговори няма да има, това е само началото на третата световна или по-точно продължение на втората световна. Която е била прекратена поради изтощаване и на двете страни. А третата ще свърши с окупацията на сащ от Русия, Китай и техните съюзници.
249
2
 
3
 
! Отговори
До 255 като питаш ще преди 1 месец
Ти отговоря ама може да не ти хареса от от Латвия и Естония до Мацква както я наричаш ти не знам колко е. Ама от Москва до Латвия и Естония (двете общо около 3милн души)е по малко от 3 часа сухопътно де,а въздушно и за минути.Дано да ме разбереш
248
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В това измислено сайтче какво ли няма да прочетеш. Дали си четат някога измишльотините, които са писали след време.
247
2
 
15
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Всяка мишка влиза много лесно в капана при подходящо апетитно сиренце.