Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 9 дни елитните укро-войски, навряли се в Курска област, достигнаха 12 км от границата и влагат големи усилия да се закрепят в предградията на Суджа - градче на 5 км от границата, дори направиха фалшив репортаж от Суджа за доклад на Зеления че са го превзели, ама е толко истинско колкото и филмчето за Буча
439
2
 
5
 
! Отговори
Една от ползите на преди 1 месец
тази операция, което впрочем не се коментира много е, че сложиха ръка върху единствения останал действащ газопровод към ЕС и най-голямата газова станция в Европа. На ден минават по 42млн. куб/м газ дневно!!! - над 1, 2млрд месечно!!! за Австрия, Унгария, Словакия. Това са много, много пари/валута за Путин; това е единствената реална опция за бързо възстановяване подаването на газ за ЕС след края на войната. Руснаците там камък няма да хвърлят, камо ли бомба. А вероятно станцията вече е минирана
438
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
437
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СВО върви по план.. Е ДА , ПО ''ПЛАН'' , ама Запада И НАТО вече не помагат ,... по ПЛАН !
436
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С нас и без нас Русия продължава да става за смях.
435
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Украйна загуби без ядрен удар от Русия това означава разпад на НАТО, разпад на ЕС, демонтиране на Бретън-Уудската система и превръщането на САЩ в обикновена регионална сила от рода на Бразилия. Докато ядрен удар на Русия по Украйна ще обедини запада ще даде един нов живот на умиращият ЕС и на импотентното НАТО.
434
4
 
2
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 месец
Май могат и да смачкат тиквата на такива като теб, които са в чужда държава и не са наясно с нещата
433
4
 
2
 
! Отговори
Бензиностанция с рак преди 1 месец
Оркостан вчера загуби още селца в Курска, рашките "мужици" се предават по 100 накуп в Курска област, нашите пропаднали русофилски плъхове от панелките в крайните квартали на селата/градчетата си сънуват още Киев за три дни...смях смях смях
432
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''Русия е посмешище '' , а България е за ''ПРИМЕР'' !
431
7
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Русия спокойно може да употреби тактически ядрени оръжия. Има малки бомби - доколкото съм чел, по 1 килотон примерно. Може да употреби и неутронна бомба. Ние като че ли забравихме за нея. Тя убива само живата сила, но техниката остава цяла. Има хиляди възможности и се чудя на руснаците защо не ги ползват, а оставят укрите да вилнеят.
430
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Белгород току що са въвели извънредно положение. Честито.
429
4
 
6
 
! Отговори
СВО върви по план преди 1 месец
Сбъдна се мечтата на Путин. Украйна влезе в Руската федерация. Както върви скоро лично ще го посетят и в Московския му бункер, като за подарък ще носят раирано костюмче, шито по поръчка в Хага. Стига до тогава да не посети концерт на Кобзон.
428
0
 
4
 
! Отговори
Това е лъжлив ход преди 1 месец
Целта е заобграбдане на руските сили . Ако погледнете картата ще видите точно това
427
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук пак се превърна в парад на украинската простотия
426
5
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Кой па си мислиш,че им дава пари натея каскет освен бабите им!?
425
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е посмешище.
424
3
 
4
 
! Отговори
Сега ще могат да преди 1 месец
Обстрелват Москва от новата територия
423
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ама защо--- Е, временно де !
422
3
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Украински пленник: "Нахлухме в Курска област, за да накараме НАТО да се намеси в конфликта, а и защото в Украйна се посрахме в това отношение. Другата причина е, че с това искахме да се покажем пред Запада, за да ни даде още и още пари....!" ‼️‼️‼️
421
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?