Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
8
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Московското Жуже искаше буферна зона.Ето,в Украйна разбраха за желанието му и направиха зоната.
459
3
 
5
 
! Отговори
Смях в залата преди 1 месец
Хохлите са смешници.Зоната на смъртта ще е Курск за тях.
458
7
 
7
 
! Отговори
Интересен Факт преди 1 месец
Знаете ли че Украйна е единствената държава в света някога окупирала територия на ядрена държава . Много е интересно това
457
7
 
5
 
! Отговори
копейкаджийска воня преди 1 месец
ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ БЪЛГАРИЯ !
456
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега рашагите вече не могат да си хвърлят бомби където им падне май, а? Едно е да хвърляш бомби в къщата на съседа, съвсем друго е да хвърляш по твоите имоти?
455
1
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
интернет ресурсите обикалят две баби от курски вилает, дето ловят на стоп украински бтр и викат "момци, да ни метнете до лозето че ни болат краката" на чист украински. разправят че в "пятерочка" продавачите зимали по 11 000 гривни заплата. #кой да знае, че така ще стане.
454
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко чудо за три дни..
453
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците вече се изселват в Русия , иначе стават жертви на Зелето !
452
4
 
3
 
! Отговори
Други ползи преди 1 месец
Не е само газовата станция. Реално украинците могат да извадят от строя АЕЦ-а на Курск, 3 големи железодобивни рудника и един огромен стоманодобивен завод - колосална потенциална вреда; да не говорим за хранилището на стратегически ядрени бойни ракетни заряди. Следва да се спомене, че един от ефектите на операцията е вече полученото съгласие - мълчаливо, косвено, без осъждане, кой както иска да го нарече, за използването на Хаймарс, Атакмс, крилати ракети и западно оръжие на територията на РФ.
451
7
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Виж как знаеш! Слава на Украйна!
450
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 82-ОБМР---Путин пак е умрял , Русия няма ракети , Украйна си върна Крим , Запада не е в рецесия , икономиката на ЕС е в най-голям подем от 5г. , ''МЕРЦЕДЕС'' се завърна отново в Германия , от Китай , също и БМВ се завърна от Индия , Азия вече няма да управлява света , защото Русия вече е загубила войната и се моли на Запада за милост , а България има най-силната икономика , и Русия е на колене ...
449
1
 
0
 
! Отговори
До 543 преди 1 месец
Е явно е Зеленски щом ривеш
448
9
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Госпожа Зеленска е тежка милионерка,още преди Зеленски да стане президент на Украйна,така че е възможно по всяко време,ежедневно да виждаме,и да не виждаме новити придобивки на г-жа Зеленска,от нея зависи. Слава на г-н Зеленски!
447
6
 
6
 
! Отговори
бункерния КаПутин преди 1 месец
Путин е малък , но за сметка на това лууд и жалък.
446
2
 
0
 
! Отговори
До 547 преди 1 месец
В България има само украински копейки и то много необразовани щом не разбраха,че тоя съд не е за руснаци или американци,а само за кокошкари.За това трябва и на училище да се ходи
445
0
 
1
 
! Отговори
почем яйца? преди 1 месец
на вашингтон! на вашингтон!
444
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна ще загуби още територии.
443
6
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Путин издиша.
442
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера една мазна сорросоидна мисиррка се радваше по медиите че в някакво село украинците хвърлили от покрива на съвета руското знаме и забили украинското. Нашите управляващи в СОС доброволно развяха украинския флаг да не ядем и ние пердах от проксито на САЩ.
441
4
 
6
 
! Отговори
Ей бг копейките преди 1 месец
Няма да паднат по гръб баце даже когато Путин е в затвора в Хага . Едва ли не е победа за Путин това че украинците за 10 дена навлязоха на 30 километра в Русия и завзеха над 1000 кв километра . Паке победа за Русия ... fucking hell